Tarragona i els seus restauradors inicien el compte enrere per posar en marxa el primer Congrés del Romesco de Tarragona i les Jornades Gastronòmiques Romesco de Tarragona: Romescvs + Macacabevs. 100% DO Tarragona. L'objectiu d'aquestes trobades és promocionar un dels plats més icònics de la capital de la Costa Daurada, el qual va tindre el seu origen al barri marítim del Serrallo i vol convertir-se en un element identificatiu de la ciutat com és l'amfiteatre o els castells.
Aquest matí, aprofitant que falta menys d'una setmana per l'arribada de la primera jornada del Congrés del Romesco, el restaurant Nàutic de Tarragona by Seasons ha acollit la presentació d'una fita que serà històrica a Catalunya. El romesco es convertirà en el principal protagonista el pròxim 1 i 2 d'octubre amb unes jornades en què s'espera una gran afluència de públic i restauradors al Palau de Congressos de Tarragona.
La consellera Montse Adan ha defensat el romesco com una "part identitària de Tarragona"
Per la consellera de Turisme, Comerç i Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Tarragona, Montse Adan, el "romesco és una part identitària de la ciutat". Per aquest motiu, des del consistori estan ultimant els detalls d'una estratègia per convertir aquest element tan característic en un reclam més per visitar la capital de la Costa Daurada. A més, en aquest primer congrés els visitants podran gaudir del romesco en diferents formats, comprovant in situ les múltiples varietats i formes en què es pot oferir una de les creacions més importants de la història del barri del Serrallo.
Des del Govern tarragoní han fet una crida als restauradors de la ciutat perquè se sumin a aquesta iniciativa que vol impulsar la gastronomia de la ciutat. A més, la consellera Adan també ha apuntat que els participants no solament podran donar a conèixer les seves creacions, sinó que el I Congrés del Romesco servirà perquè els restaurants puguin aprendre i compartir coneixements entre ells en el que es podria convertir en l'acte gastronòmic més reconegut del territori.

El Congrés del Romesco pot convertir-se en l'impuls ideal per les Jornades Gastronòmiques
En representació de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona, Javier Escribano, ha evidenciat la il·lusió del sector per comptar amb aquest innovador congrés. Lluny de considerar-lo com un rival, ha defensat que les jornades del romesco seran un impuls més per les Jornades Gastronòmiques. "La importància és anar tots en la mateixa direcció per consolidar la gastronomia i el romesco com un reclam més de la cultura de la ciutat".
D'igual forma, Escribano ha apuntat que la participació del públic serà fonamental per reflectir l'esperit festiu de Tarragona en la gastronomia. Per aquests motius, "no hi ha cap element més identificador de la ciutat que el romesco i no podem oblidar que és nostre". A més, també ha explicat que la desena edició de les Jornades Gastronòmiques d'enguany tindran lloc entre el 31 d'octubre i el 16 de novembre, però encara no ha volgut desvelar els restaurants que participaran. Per si no fos suficient, aquestes trobades al voltant dels plats tarragonins també comptaran amb l'ajuda de la Denominació d'Origen Tarragona amb dos vins que mariden perfectament amb el romesco provinent del Celler Cooperatiu de Nulles (100 veremes) i Cellers Blanch (Pont Fosc).
D'altra banda, el responsable de continguts del I Congrés del Romesco de Tarragona, Txaber Allué, ha assegurat que hi ha tres objectius clars amb la primera edició de la trobada. En primer lloc, les jornades de l'1 i 2 d'octubre volen reforçar el sentiment de pertinença de la ciutadania amb aquest element originari del Serrallo. Tot seguit, també volen "que la gent de fora localitzi i identifiqui Tarragona i el romesco" i, en tercer lloc, també volen que més i més restaurants de la ciutat aportin aquest element identificatiu a la seva carta.

Port Tarragona: "Aquest és l'any del romesco"
A més, el president de Port Tarragona, Santiago Castellà, ha sentenciat que aquest 2025 "és l'any del romesco", alhora que "marcarà un abans i un després" per la gastronomia tarragonina. Tot i això, no s'ha volgut centrar solament el congrés, sinó que també ha destacat el treball continu i la responsabilitat que suposa la celebració de les Jornades Gastronòmiques que aquest any compliran el seu desè aniversari.
D'aquesta forma, Tarragona ultima els detalls per la celebració d'un acte que passarà a la història de la ciutat, el I Congrés del Romesco. Aquesta salsa originària del Serrallo es pot oferir en moltes versions i no solament destaca pel seu potencial gastronòmic, sinó també per la seva capacitat cohesionadora amb la cultura i amb la ciutadania. Els veïns de la capital de la Costa Daurada podran gaudir d'aquesta fita sense precedents els pròxims 1 i 2 d'octubre al Palau de Congressos, però aquest servirà com un avanç de la desena edició d'unes Jornades Gastronòmiques que volen consolidar-se com un dels reclams més importants del territori.