Segons les últimes dades de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies, la presència de ketamina en les aigües residuals de Barcelona ha experimentat un alarmant augment del 77,2% durant l’any 2023. Aquest increment coincideix amb una tendència preocupant a Europa, on el consum d’aquesta substància psicoactiva està en ascens.
No només la ketamina ha vist un increment significatiu, sinó que la detecció de MDMA també ha augmentat un 20% respecte a l’any anterior en les aigües de la capital catalana. Aquestes dades reflecteixen una tendència regional, ja que el consum d’aquestes substàncies està en alça en tota Europa, segons les anàlisis de les aigües residuals.
A més, l’informe assenyala un augment persistent de restes de cocaïna en les aigües, encara que els nivells s’han estabilitzat en l’últim any. La ciutat de Tarragona destaca com la segona ciutat europea amb una presència més alta de cocaïna en les seves aigües residuals, després d’Anvers, a Bèlgica.
Pel que fa al cànnabis, Barcelona lidera a Espanya quant a la presència d’aquest estupefaent en les aigües residuals i ocupa el tercer lloc en el rànquing europeu, darrere de Rotterdam i Basilea. A més, totes les ciutats catalanes analitzades han experimentat un augment en els nivells de cànnabis en les seves aigües residuals.
El cànnabis continua sent la droga il·lícita més consumida a Europa, amb al voltant de 22,6 milions de consumidors estimats l’any passat. Les enquestes suggereixen que al voltant del 8% dels adults europeus han consumit cànnabis durant l’últim any.
L’anàlisi de les aigües residuals de ciutats europees indica que el consum de cocaïna continua sent més alt en l’oest i sud del continent, especialment a Bèlgica, els Països Baixos i Espanya. També s’observa una tendència a l’alça en el consum de MDMA en diversos països europeus, incloent-hi Bèlgica, França, Alemanya, els Països Baixos i Espanya.
Encara que el consum de metamfetamina ha estat històricament baix en la majoria dels països europeus, es veu la seva presència en llocs com Bèlgica, l’est d’Alemanya, Espanya, els Països Baixos i Turquia, a més de la seva concentració a la República Txeca i Eslovàquia.