"Cedirem sòl per tal que es pugui construir aquest parc immobiliari públic", ha anunciat avui l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, al Palau de la Generalitat. Aquest acord permetrà la cessió d'una part d'una finca situada al sector PP10, al costat de l'Anell Mediterrani de Campclar, perquè l’Institut Català del Sòl (Incasòl) pugui construir 200 habitatges, que se sumaran als 192 que ja s’estan aixecant en aquesta zona.
Viñuales ha destacat que Tarragona és la primera ciutat a assumir aquesta proposta del Govern, obrint la possibilitat de cedir altres terrenys per a futurs projectes d’habitatge públic, com el de la Vall de l'Arrabassada: "De cara al futur, valorarem cedir altres finques, com la que tenim a la Vall de l'Arrabassada.", ha expressat.
El Govern continua activant el pla d’habitatge públic
Per la seva banda, el conseller de Presidència, Albert Dalmau, ha subratllat que aquesta col·laboració permetrà disposar de sòl de manera ràpida, un cop es confirmi la figura urbanística, facilitant l’execució d’un pla de 4.400 milions d’euros per a la construcció de 50.000 habitatges fins al 2030. "Concretem aquest acord amb 200 primers habitatges en una parcel·la del Pla Parcial número 10, a tocar de l’Anell Mediterrani, una zona en expansió amb diversos projectes d’equipaments i serveis en marxa", ha detallat Dalmau.

La creació del Consorci Patrimonial
Un altre dels temes tractats durant la reunió, ha estat la creació d’un consorci patrimonial amb l’Estat i la Diputació de Tarragona per millorar la conservació i difusió del patrimoni de la ciutat. Actualment, el Govern destina 100.000 euros anuals a aquestes activitats, una quantitat que l’alcalde de Tarragona considera insuficient en comparació amb els deu milions que rep Mèrida. Dalmau ha reconegut el valor cultural de Tarragona i assegura que el treball per mantenir el valor de la ciutat serà molt gran. "Tarragona és l'única ciutat de Catalunya que és conjunt Patrimoni de la Humanitat, i una de les quinze de tota Espanya. Suportar aquest patrimoni econòmicament és una tasca quasi exclusiva de l’Ajuntament. De la Generalitat només rebem 100.000 euros, una xifra clarament insuficient. Amb aquest consorci disposarem d'una previsió i un pressupostadequat pel manteniment del nostre patrimoni", ha destacat Viñuales.
Avanços en el tramvia del Camp de Tarragona
La mobilitat també ha estat un dels punts claus de la reunió. S’ha discutit la necessitat d'avançar en la fase 2 del projecte del tramvia del Camp de Tarragona, que connectarà Tarragona, Reus i l’aeroport. Viñuales ha qualificat aquest projecte com a fonamental per a la vertebració de la regió, tant per la mobilitat com per garantir la cohesió entre les zones metropolitanes. "La fase 1 és ja una realitat. Tot i això, la fase 2 ha d’unir Reus, Tarragona i l’aeroport, a més de penetrar en les zones urbanes. Això implica una democratització del transport públic com mai s'havia imaginat a Tarragona. Tenim el compromís de treballar en aquesta segona fase, que serà el projecte més transformador de Catalunya", ha afirmat.
Inversió per a la seu de l’ICAC
A més de l’acord per l’habitatge, s'ha confirmat una inversió immediata de 300.000euros per al projecte de trasllat de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) al magatzem 6 de la Tabacalera, deixant la seva seu actual perquè sigui utilitzada pels Xiquets de Tarragona. A llarg termini, es destinaran cinc milions d’euros per convertir aquest entorn en un hub cultural i educatiu.
Altres acords
Finalment, s’han esmentat altres projectes en marxa, com el trasllat de la CLH al Complex Educatiu i la cessió d'una part de la Ciutat de Repòs per crear un centre cívic. També es facilitarà la gestió de les instal·lacions esportives del recinte per part de l’Ajuntament, obrint noves oportunitats per a l’ús d’aquests espais. "Tots aquests acords són per tenir equipaments a l’altura de la ciutat i capital que som. La valoració d’aquesta reunió és positiva.", ha conclòs Viñuales.