Dimecres, 4 de desembre de 2024
És notícia

Tarragona es posiciona a Expoquimia com a clúster químic de referència internacional

Avatar photo

Pel que fa a la descarbonització, les dues dirigents del clúster van detallar el pla de ChemMed per assolir la neutralitat climàtica el 2050

El clúster ChemMed Tarragona i l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) han tancat amb un balanç positiu la seva participació en una nova edició d’Expoquimia, que s’ha celebrat entre dimarts 30 de maig i aquest divendres 2 de juny al Recinte Gran Via de Fira Barcelona. Un esdeveniment que ha permès a Tarragona posicionar-se com a clúster de referència dins del sector a nivell internacional, no només per les seves dimensions i característiques, sinó també en matèria de descarbonització i economia circular.

En especial durant la smartalk que, en el marc de l’espai Smart Chemistry Smart Future liderat per Feique (Federación Empresarial de la Indústria Química Espanyola), van oferir la directora general de ChemMed, Genoveva Climent, i la directora gerent de l’AEQT, Maria Mas. “Green Deal Edition” era en aquesta ocasió el lema de Smart Chemistry Smart Future, i en aquest context el clúster tarragoní va voler posar en valor els molts projectes i plans de futur que treballa en matèria de descarbonització i economia circular.

Sota el títol “ChemMed Tarragona: present i futur del principal clúster petroquímic del sud d’Europa”, la xerrada de Climent i Mas va destacar que un clúster d’unes dimensions tan grans com el de Tarragona, el més gran del sud d’Europa, i que a més aglutina tota la cadena de valor de la química des de l’origen, incloent-hi una refineria i dos crackers, presenta per la seva naturalesa nombroses oportunitats d’avançar en sostenibilitat.

En aquest sentit, es van posar en valor projectes d’economia circular com el de l’aigua regenerada, en el qual la química de Tarragona és pionera mundialment: actualment el 19% de l’aigua de consum industrial del clúster és reciclada, procedent de depuradores municipals. I ja es treballa per elevar aquest percentatge a prop del 40%, a partir de la regeneració, també, d’aigües residuals de la mateixa indústria.

Pel que fa a la descarbonització, les dues dirigents del clúster van detallar el pla de ChemMed per assolir la neutralitat climàtica el 2050 basat en quatre pilars: l’eficiència; l’electrificació i l’ús d’energies renovables; la circularitat i l’ús de matèries primeres baixes en carboni; i finalment l’hidrogen com a quart eix fonamental, amb l’hidrogen verd al capdavant, però contemplant altres opcions com l’hidrogen renovable amb de captura i emmagatzematge de CO2 per al seu posterior ús com a matèria primera (CCUS per les seves sigles en anglès). Alhora, van exposar també com el clúster treballa en la descarbonització de l’activitat portuària.

A més, Climent i Mas van remarcar que no es tracta només de plans abstractes, sinó que en tots aquests àmbits ja hi ha projectes concrets en marxa, que demostren que el clúster no només és competitiu en el present sinó que les grans multinacionals del sector el continuen veient com a aposta ferma de futur. Això sí, també van insistir que el sector no podrà fer tota aquesta en solitari, perquè per poder fer realitat aquests projectes realistes que ja estan damunt la taula, perquè el clúster químic de Tarragona tingui efectivament un futur competitiu, descarbonitzat i circular al territori, cal el suport de la societat de l’entorn i, en especial, de les Administracions, per resoldre algunes barreres i obstacles encara vigents en qüestions de regulació o finançament.

Per això, durant la xerrada, les dues ponents han explicat que el clúster ha dedicat darrerament molts esforços a explicar a la societat i a l’Administració quin és el seu pla de futur i com poden col·laborar per fer-lo viable.

Precisament Expoquimia ha estat un fòrum on els representants de ChemMed i l’AEQT han tingut ocasió de continuar fent aquesta tasca pedagògica, ja que la rellevància de l’esdeveniment i la importància estratègica del sector han atret la visita de nombroses autoritats i responsables públics.

Aquesta edició 2023 d’Expoquimia ha estat la de la plena tornada a la normalitat postpandèmia, després que la darrera, que inicialment s’havia de celebrar el juny del 2020, finalment es va acabar celebrant el setembre del 2021 després de dos ajornaments, i enmig de mesures de prevenció sanitària com, per exemple, l’ús obligatori de mascareta.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Manresa publica la Guia d’Activitats d’Estiu per als infants, adolescents i joves de la ciutat 2023

Notícia següent

L’edició del 40 aniversari de la OTSO Travessa d’Encamp arrenca

Notícies relacionades