Tarragona es posiciona a Expoquimia com a clúster químic de referència

L'esdeveniment ha permès posicionar-se com a clúster de referència del sector a escala internacional, també en matèria de descarbonització i economia  circular

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El clúster ChemMed Tarragona i l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) han tancat amb un balanç positiu la seva participació en una nova edició d’Expoquimia, que s’ha celebrat entre dimarts 30 de maig i aquest divendres 2 de juny al Recinte Gran Via de Fira Barcelona.

 

Un esdeveniment que ha permès a Tarragona posicionar-se com a clúster de referència dins del sector a escala internacional, no només per les seves  dimensions i característiques, sinó també en matèria de descarbonització i economia  circular.

 

En especial durant la smartalk que, en el marc de l’espai Smart Chemistry Smart Future  liderat per Feique (Federación Empresarial de la Indústria Química Espanyola), van  oferir la directora general de ChemMed, Genoveva Climent, i la directora gerent de  l’AEQT, Maria Mas. “Green Deal Edition” era en aquesta ocasió el lema de Smart  Chemistry Smart Future, i en aquest context el clúster tarragoní va voler posar en valor  els molts projectes i plans de futur que treballa en matèria de descarbonització i economia circular.

 

Sota el títol “ChemMed Tarragona: present i futur del principal clúster petroquímic del  sud d’Europa”, la xerrada de Climent i Mas va destacar que un clúster d’unes dimensions  tan grans com el de Tarragona, el més gran del sud d’Europa, i que a més aglutina tota  la cadena de valor de la química des de l’origen, incloent-hi una refineria i dos crackers, presenta per la seva naturalesa nombroses oportunitats d’avançar en sostenibilitat.

 

En aquest sentit, es van posar en valor projectes d’economia circular com el de l’aigua  regenerada, en el qual la química de Tarragona és pionera mundialment: actualment el  19% de l’aigua de consum industrial del clúster és reciclada, procedent de depuradores  municipals. I ja es treballa per elevar aquest percentatge a prop del 40%, a partir de la  regeneració, també, d’aigües residuals de la mateixa indústria.

Pel que fa a la descarbonització, les dues dirigents del clúster van detallar el pla de  ChemMed per assolir la neutralitat climàtica el 2050 basat en quatre pilars: l’eficiència;  l’electrificació i l’ús d’energies renovables; la circularitat i l’ús de matèries primeres  baixes en carboni; i finalment l’hidrogen com a quart eix fonamental, amb l’hidrogen verd  al capdavant, però contemplant altres opcions com l’hidrogen renovable amb de captura i emmagatzematge de CO₂ per al seu posterior ús com a matèria primera (CCUS per  les seves sigles en anglès). Alhora, van exposar també com el clúster treballa en la  descarbonització de l’activitat portuària.

 

A més, Climent i Mas van remarcar que no es tracta només de plans abstractes, sinó  que en tots aquests àmbits ja hi ha projectes concrets en marxa, que demostren que el  clúster no només és competitiu en el present sinó que les grans multinacionals del sector  el continuen veient com a aposta ferma de futur. Això sí, també van insistir que el sector  no podrà fer tota aquesta en solitari, perquè per poder fer realitat aquests projectes  realistes que ja estan damunt la taula, perquè el clúster químic de Tarragona tingui efectivament un futur competitiu, descarbonitzat i circular al territori, cal el suport de la  societat de l’entorn i, en especial, de les Administracions, per resoldre algunes barreres  i obstacles encara vigents en qüestions de regulació o finançament.

 

Per això, durant la xerrada, les dues ponents han explicat que el clúster ha dedicat  darrerament molts esforços a explicar a la societat i a l’Administració quin és el seu pla  de futur i com poden col·laborar per fer-lo viable.

 

Precisament Expoquimia ha estat un fòrum on els representants de ChemMed i l’AEQT  han tingut ocasió de continuar fent aquesta tasca pedagògica, ja que la rellevància de  l’esdeveniment i la importància estratègica del sector han atret la visita de nombroses  autoritats i responsables públics. Tarragona, 22 de maig de 2023.

 

Aquesta edició 2023 d’Expoquimia ha estat la de la plena tornada a la normalitat postpandèmia, després que la darrera, que inicialment s’havia de celebrar el juny del 2020,  finalment es va acabar celebrant el setembre del 2021 després de dos ajornaments, i  enmig de mesures de prevenció sanitària com, per exemple, l’ús obligatori de  mascareta.