Diumenge, 19 de gener de 2025
És notícia

Sistemes de drenatge urbà adaptats i sostenibles

Avatar photo
Centre de control d’Ematsa

En el context d’emergència climàtica, la modernització i optimització dels sistemes de drenatge urbà no només són mesures de prevenció, sinó també inversions fonamentals per a la resiliència i sostenibilitat de les ciutats. Abordar aquest repte requereix una visió integral que combini innovació tecnològica, planificació urbana sostenible i una gestió adaptativa dels recursos hídrics, assegurant així la protecció de la ciutadania i del medi ambient davant els desafiaments climàtics presents i futurs. En aquest sentit, cal recordar que la normativa preveu la progressiva implantació dels Programes Integrals de Gestió dels Sistemes de Sanejament, que haurà de regular i eficienciar els recursos dels diferents municipis que integren una mateixa conca de drenatge urbà.

Tarragona és una ciutat de la costa mediterrània, una de les zones més sensibles davant l’emergència climàtica, i es troba davant el repte de disposar d’instal·lacions adaptades i robustes que permetin comptar amb un sistema de drenatge sostenible. En aquest sentit, l’Ajuntament de Tarragona i Ematsa, de manera coordinada, han dut a terme una tasca d’anàlisi i diagnòstic per establir els punts crítics de la ciutat i treballen en diverses iniciatives encaminades a minimitzar els riscos i disposar d’uns sistemes de drenatge i clavegueram capaços de donar una òptima resposta a situacions complexes. 

Drenatge urbà a la Part Baixa

La ciutat ha patit greument els efectes de les darreres pluges torrencials i han quedat clarament definides les zones que requereixen actuacions estratègiques per minimitzar-ne les conseqüències. Una d’aquestes zones és la Part Baixa que quan plou, per l’orografia de la ciutat, és l’àrea que rep una part important de les aigües de la zona centre i alta. Aquestes aigües no tenen una sortida cap al mar per gravetat, sinó que han de canalitzar-se per salvar la frontera que suposa el Port i la via ferroviària. Així, és clau millorar la capacitat de drenatge de la zona i disposar de vies d’evacuació de l’aigua. I aquí és on s’està treballant de manera coordinada amb l’Ajuntament per a la construcció d’un col·lector d’aigües pluvials Paral·lelament, s’està treballant, coordinadament amb diverses administracions, en incrementar i millorar els punts de drenatge de la part baixa. Ambdues iniciatives ampliaran la capacitat de resposta del sistema. 

Litoral resilient

Les platges mediterrànies es troben en retrocés a causa de l’escalfament global i els episodis extrems de pluges que periòdicament es produeixen en són mostres evidents. El municipi de Tarragona compta amb 15 quilòmetres de platges i cales que en els darrers anys han patit diverses vegades els efectes de llevantades i avingudes d’aigua. Les platges Llarga i Arrabassada requereixen una actuació coordinada amb l’Agència Catalana de l’Aigua per retirar de la primera línia instal·lacions clau en la gestió de les aigües residuals i, en aquesta línia, ja s’està treballant per materialitzar-ho. Al mateix temps, es projecta la creació de basses de laminació que redueixin l’impacte de les pluges torrencials a la costa i facilitin el drenatge.

Vista aèria litoral tarragoní. Marc Colilla

Preservar l’entorn

A més de treballar per un drenatge urbà robust i eficient cal que aquest també sigui sostenible i minimitzi l’impacte ambiental. Per això, Ematsa i l’Ajuntament despleguen sistemes de retenció de residus en els punts d’abocament davant grans avingudes d’aigua. Durant el 2024, s’han recollit prop de 18 tones de residus en aquests punts ubicats en sobreeixidors i bombaments d’aigües. 

Juntament amb el control d’abocaments, és necessari un correcte tractament de les aigües pluvials en els sistemes de depuració. En aquest sentit, es treballa per disposar d’un sistema de tractament de les aigües d’escorrentia, les de l’inici dels episodis de pluja, per tal de minimitzar el seu impacte en l’entorn i incrementar el volum d’aigua susceptible de ser regenerada a través de tancs antitempesta i basses de laminació. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Rodalies

Diverses línies de Rodalies afectades per un atropellament al Prat

Notícia següent

Innovació i millora contínua per una xarxa de sanejament resilient

Notícies relacionades