Puntualment a les 12h s’ha iniciat el simulacre de risc químic amb una alerta a tots els telèfons mòbils que es trobaven a Tarragona i Terres de l’Ebre. En concret, el simulacre ha tingut l’abast de dotze municipis inclosos en el Plaseqta i dos de les Terres de l’Ebre. Concretament, es tracta de Constantí, el Morell, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, la Pobla de Mafumet, Perafort, Reus, Tarragona, Salou, Vila-seca, Vilallonga del Camp, Flix i Campredó (Tortosa). En aquestes localitats s’han activat 52 sirenes, la majoria de les quals situades al Camp de Tarragona. Protecció Civil calcula que la prova ha afectat unes 185.000 persones del Camp de Tarragona i unes 4.500 de les Terres de l’Ebre.
Com a novetat, Protecció Civil ha posat especial èmfasi en l’afectació que puguin tenir tant les sirenes com els avisos mòbils a diferents col·lectius de la societat, com és el cas de persones amb hipersensibilitat al so, trastorns mentals, trastorns de l’espectre autista o persones altament sensibles. En aquest context, s’ha reforçat el contacte amb associacions que tracten aquestes persones, a més d’entitats veïnals de la zona per donar a conèixer el procediment de la prova.
L’exercici, que ha tingut una durada aproximada de quinze minuts, ha ajudat a la població a familiaritzar-se amb el so que emeten les sirenes de risc químic, així com els protocols que cal seguir en cas d’emergència.
Més enllà d’ajudar a la familiarització amb el so de les sirenes de risc químic entre la població, la prova també pretén posar en pràctica l’activació de les sirenes per part del CECAT, així com l’enviament de les alertes mòbils. També s’ha pogut comprovar tant els radis de percepció del so de les sirenes com el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic.
Ara, des de Protecció Civil es demana a la població que completi l’enquesta en línia per saber-ne l’abast.