Sarral comença la transició verda amb la instal·lació de l’energia solar

El govern municipal estudia destinar els excedents energètics a la mitigació de la pobresa energètica al poble

Aquesta setmana s’acaben les obres per cobrir el 80% de la superfície de la coberta del pavelló municipal amb plaques solars fotovoltaiques, que capten el sol i el transformen en energia elèctrica. La instal·lació generarà 80kW, a través de 60 plaques que cobriran al 100% les necessitats energètiques de tots els equipaments públics. L’estalvi energètic abastarà el pavelló municipal (5,2% menys de despesa econòmica), pista poliesportiva i local de joves (8,1%), bombers i Creu Roja (13,8%), consultori mèdic (3,6%), llar de jubilats (3,9%), llar d’infants (14%), escola (11,5%), ajuntament (17,15%), biblioteca (10,1%) i local municipal (2,3%). La factura energètica que paga el consistori es reduirà de 14.000 euros anuals.

El regidor de Medi Ambient, Ricard Miquel, explica: “L’energia que generaran les plaques va a la xarxa i la restarà la companyia elèctrica de la factura de la resta d’equipaments. L’any passat ja vam instal·lar plaques solars per a la generació d’aigua calenta, i ara comencem la part més destacada de la renovació de les fonts d’energia cap a les renovables. Aquest govern està determinat en el seu compromís cap a la transició verda que, a més, ens ajuda a estalviar diners que podrem utilitzar en altres necessitats. Ens hi obliga la realitat de la crisi climàtica i el futur dels nostres fills i filles, que cada dia ens recorda que hem d’actuar amb valentia i ràpidament”.

La inversió s’amortitzarà en sis anys i és de 162.536 euros, que es paguen íntegrament amb una subvenció del projecte europeu Leader. El nou sistema solar té una vida útil calculada en 25 anys. La instal·lació de les plaques estarà enllestida aquest agost. L’ajut implica que durant dos anys no es podran vendre els excedents elèctrics. El govern municipal valora si, passat aquest termini, destina els ingressos de la venda dels excedents a mitigar la pobresa energètica al municipi.