Salou inaugura la primera fase de la renovació integral de l’Avinguda de Carles Buïgas

Aquesta primera actuació ha comprès el tram des de l’inici de la mateixa avinguda, juntament amb la plaça de la Font Lluminosa i l’Avinguda Andorra, i fins al carrer Murillo

L’alcalde de Salou, Pere Granados, va inaugurar, ahir divendres, al vespre, la primera fase de les obres de l’Avinguda de Carles Buïgas. Aquesta primera actuació, que ha consistit en la renovació integral de la zona, que va des de l’inici de la mateixa avinguda, juntament amb la plaça de la Font Lluminosa i l’Avinguda Andorra, i fins al carrer Murillo, ha transformat l’avinguda en un espai per a vianants. En total, són uns 500 metres lineals, amb una amplada mitjana de 12-15 metres.

L’acte d’inauguració va comptar amb l’assistència de regidors i regidores de la Corporació; el Jutge de Pau; representants de la Policia Local i Mossos d’Esquadra; la Pubilla i l’Hereu; els presidents i representants d’associacions econòmiques i empresarials; representants de l’entitat veïnal Salou Est; tècnics de l’Ajuntament; els enginyers, directors i autors del projecte; representants de l’empresa constructora (ROGASA); i veïns i veïnes del municipi.

Cal dir que, amb una llargada, aproximadament, d’1,2 quilòmetres, el carrer Carles Buïgas és la prolongació natural del passeig de Jaume I i l’encarregat d’enllaçar-lo amb l’entorn de la platja dels Capellans i vertebrar, per tant, el barri est de Salou. La posició relativa d’aquest barri respecte el mar i el centre de la ciutat el converteix en una de les zones de màxim ús turístic del municipi, del qual l’avinguda Carles Buïgas n’esdevé l’eix central i organitzador.

A través d’aquestes actuacions, l’Ajuntament de Salou té com a finalitat convertir l’avinguda en un passeig i ser l’inici i l’exemple de la futura renovació i transformació urbana del municipi, amb criteris de sostenibilitat, pacificació i accessibilitat. Esdevindrà, per tant, un eix urbanístic fonamental per a Salou, que ajudarà, també, a dinamitzar el comerç de la zona, així com millorarà la qualitat de vida dels ciutadans, residents i visitants.

L’alcalde Pere Granados, en el decurs dels seus parlaments, va assenyalar que “es tracta d’una obra de renovació integral del seu espai sota criteris de sostenibilitat, que permetran una doble dinàmica de regeneració: per una banda recuperar el màxim espai públic per a les persones i la millora de la seva qualitat de vida; i, per altra, reactivar les activitats comercials i econòmiques, mitjançant l’atractiu d’un nou disseny del paisatge urbà”. Per tant, va afirmar, “estem davant d’una actuació que suposa un nou model i l’inici d’una nova forma d’entendre la gestió, l’ocupació i l’aprofitament de l’espai públic, en benefici del conjunt de les activitats socials, empresarials i comercials que s’hi desenvolupen”.

Així mateix, segons l’alcalde, “afrontem els nous reptes del futur desenvolupant plans i estratègies que s’aniran materialitzant de moltes formes, i un exemple és, precisament, transformant i potenciant l’espai públic urbà com a zona esponjada i saludable, de convivència, d’entreteniment, accessible i inclusiva”; creant, en definitiva, “zones amb més qualitat de vida per als residents i visitants; i, des del punt de vista econòmic, més desconcentrades, més actives, modernes i competitives, que podem reforçar mitjançant una gestió público-privada d’aquests espais vianalitzats, impulsant Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEUS) BIDS”.

En el sentit de la transformació de Salou, va esmentar els propers projectes de l’Ajuntament, com la mateixa segona fase d’actuació en aquesta avinguda; la renovació dels dos passejos (Jaume I i Miramar); la vianalització parcial del carrer de Barcelona i la gran avinguda de l’Eix Cívic.

Per últim, va assenyalar que “el repte que tenim plegats és modernitzar la nostra ciutat tenint en compte desafiaments importants com l’ambiental, el climàtic, l’econòmic i el social, i les noves inversions, com la implantació del projecte turístic Hard Rock, les obres del qual es preveu que s’iniciïn el primer semestre del proper any 2022”. Aquests reptes es podran resoldre, va dir, a través del Pla Estratègic de Transformació i Desenvolupament Sostenible de Salou i amb la revisió del planejament d’ordenació urbanística; i va concloure que “les accions a dur a terme en els propers 10 anys han d’alinear-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’agenda 2030 europea”.

Primera fase de la renovació integral de l’Avinguda de Carles Buïgas

El pressupost és de 2.836.889,14 euros, aportats, íntegrament, per l’Ajuntament de Salou. L’empresa constructora ha estat Rogasa. L’empresa TADEC S.L.P. ha estat l’encarregada de redactar el projecte i la que ha dirigit les obres contractades per l’Ajuntament de Salou.

L’alcalde va recordar ahir que l’obra de Carles Buïgas és producte d’un procés de participació ciutadana. En aquest sentit, s’han tingut en compte diversos suggeriments que han estat recollits i duts a terme, com per exemple, el calaix per a la canalització de les aigües pluvials que passa soterrat, als efectes de que pugui absorbir fins a 5 metres cúbics per segon, per a moments de fortes precipitacions.

A més de fer la zona de vianants, s’ha implantat un model d’urbanització que aporta valors afegits a la zona, millora la imatge urbana i les necessitats dels residents. També augmenta el seu atractiu de cara als comerços, restaurants i altres activitats existents, per convertir l’avinguda i les rodalies en un dels referents de l’activitat turística i comercial del municipi.

En aquesta primera fase, s’han construït 6.500 m² de pavimentació d’asfalt polit, amb diverses tonalitats de colors i textures, distribuïdes conformant unes figures triangulars i una geometria atractiva. És un paviment modern, continu, molt utilitzat als països centreeuropeus. També s’han instal·lat 70 nous bancs per descansar.

Així mateix, s’han implantat elements de confort que aporten qualitat urbana al carrer. Així, s’han plantat 85 nous arbres de diverses mides i coloracions, per tal d’accentuar la sensació d’ombra a les àrees de passeig. Les varietats arbòries s’han distribuït formant grups “efecte bosquet”. Estem parlant d’espècies com el til·ler argentat, el lledoner, la bauhinia purpúrea i la prunera vermella. També s’han plantat arbustiva i planta aromàtica, als parterres de la plaça de l’entrada, com són sàlvies, espígols i farigoles.

També s’han col·locat fanals de diversos estils, grandàries i formes per fer més atractiva la il·luminació exterior. Es tracta de llums de tecnologia LED que permeten la variació de la tonalitat del color de la llum, segons la programació que es desitgi, i que estaran comandades i controlades a través d’un sistema de telegestió. I s’han instal·lat papereres i zona d’aparcament de bicicletes.

La segona fase, que es farà posteriorment, comprendrà des de l’alçada del carrer Murillo, i fins al carrer Torremolinos.

Accés per a veïns i usuaris autoritzats

Cal destacar que l’Ajuntament de Salou ha instal·lat, també, una pilona que gestionarà l’accés al veïnat i als usuaris autoritzats a la zona de l’avinguda Carles Buïgas, un element que incorpora un sistema de control amb tecnologia bluetooth, i, des d’un dispositiu mòbil, els usuaris podran accionar el mecanisme per poder accedir-hi.

Es tracta d’un sistema que aporta seguretat i simplicitat en el seu funcionament, i que cobrirà tant els accessos dels propietaris d’aparcaments de vehicles a la zona, com autoritzacions de caràcter temporal, si cal. Aquesta solució es podria aplicar en altres entorns del municipi, i, des de l’àrea de Mobilitat, es podrien gestionar de forma centralitzada.