Pere Granados: ‘Les nostres prioritats són, ara mateix, la reactivació econòmica, la promoció turística i l’emergència social’

Entrevista a l'alcalde de Salou

L'alcalde de Salou, Pere Granados, al seu despatx, en una imatge recent. CEDIDA

Fa unes setmanes es va complir el primer any de mandat. Quina valoració en fa?

En fem una valoració positiva, malgrat que ha estat un any de canvis, no només per a Salou, sino a tot el món. El nostre municipi treballa amb la voluntat de servir les persones i de continuar essent un motor capdavanter en l’economia i en el sector turístic. Vam iniciar el mandat amb molts projectes en infraestructures i reformes urbanes, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels salouencs i salouenques. La irrupció del coronavirus, però, ho ha capgirat tot i ha fet canviar les nostres prioritats. Ara, la nostra principal missió és pal·liar els efectes de la crisi socioeconòmica, que l’activitat i el teixit empresarial pugui tirar endavant i que les famílies puguin remuntar.

Dels objectius que s’havien marcat per aquest primer any se n’ha pogut aconseguir algun?

Tenim molts projectes en marxa i treballem perquè es facin realitat. Volem ser una Destinació Turística Intel·ligent (DTI). Avancem, favorablement, cap a la transformació en una Smart City i, sobretot el que volem és que Salou tingui més espai destinat a les persones. Tot això implicarà canvis a nivell de mobilitat, estructural i d’accessibilitat, a la vegada que millorarà la sostenibilitat i la qualitat de vida dels nostres convilatans i convilatanes, amb el gaudi dels recursos naturals que tenim i un patrimoni històric i cultural molt ric que volem donar a conèixer i posar en valor.

Quin impacte ha tingut el coronavirus a Salou?

L’impacte ha estat negatiu, tot i que a nivell sanitari hem de dir que, fins ara, hem tingut un nivell molt baix de contaminació vírica, gràcies a la responsabilitat de la població, a la qual vull agrair, sincerament, la seva actitud cívica. També vull destacar la labor que duu a terme el Centre d’Alta Resolució de Salou (CAR) per la seva bona gestió i els seus protocols d’actuació, en el sentit de que Salou és una de les ciutats amb un dels nivells de contagi de coronavirus més baixos de la província de Tarragona i això és mèrit de tot el municipi.

En aquests moments, les nostres prioritats, com a Govern Municipal són protegir la salut de les persones i de les famílies salouenques en front de la COVID-19 i l’aplicació de les accions per afrontar l’emergència social i econòmica. Hem de continuar treballant per tirar endavant dins del context d’aquesta nova realitat.

Quines mesures econòmiques tiraran endavant per pal·liar els efectes de la crisi?

Ajudem el teixit professional, empresarial i comercial del municipi per mantenir l’activitat econòmica i l’ocupació, i mitigar els efectes de la crisi sanitària. Hem posat en marxa iniciatives i mesures de caràcter fiscal, pressupostari i turístic, destinades a donar resposta a les necessitats de la nova realitat, i a l’emergència econòmica i social generada per la crisi sanitària del coronavirus.

En el ple l’1 de juliol vam aprovar, per unanimitat, la primera modificació de crèdit del pressupost de 2020 de gairebé 7 milions d’euros. Es tracta d’una reordenació per continuar recolzant i donant servei a la població de Salou i per atendre l’emergència social i de reactivació econòmica; per ajudar les famílies vulnerables que i que el teixit empresarial pugui mantenir els establiments oberts i els llocs de treball que representen cadascun d’ells. Es tracta, en definitiva, que poc a poc puguem recuperar la normalitat.

I quines mesures socials?

Des de l’inici de la crisi, ens vam posar a treballar perquè els col·lectius més vulnerables se sentissin atesos en les seves necessitats. Vam ajudar la gent gran que viu sola perquè a través del contacte telefònic se sentís acompanyada i poder resoldre les seves peticions. Des de Serveis Socials, vam atendre la prestació dels serveis bàsics de les famílies i persones en situació de vulnerabilitat. Vam crear un cos de voluntariat per ajudar les persones en situació de risc. I, a través dels Serveis Educatius, vam distribuir les targetes moneder de les beques de menjador escolar.

També cal dir que tant l’Ajuntament de Salou com el Patronat Municipal de Turisme treballem colze a colze amb Càritas, Eluzai i Creu Roja per atendre les famílies amb més necessitat. Finalment, des de l’Ajuntament informem de totes les mesures d’ajut social que l’Estat i la Generalitat han posat a l’abast de les persones.

Com creu que tot allò que ha passat afectarà a la temporada d’estiu?

Des del començament de la pandèmia a Salou, hem fet una bona feina i ens hem mantingut com un municipi net i segur de COVID-19. Per tant, aquesta circumstància s’ha de tenir en compte i hem de permetre l’arribada de turistes a zones netes i segures com Salou i la Costa Daurada. Els missatges dels governs de països estrangers, però, ens poden afectar, igual que les estratègies de les companyies aèries, amb la supressió i l’arribada de vols a la nostra destinació.

Com és la gestió de les platges?

Salou té actiu un sistema de control d’aforament de les platges que a través d’una web app permet conèixer la seva ocupació, en temps real. Hem de dir que el sistema funciona molt bé i que els nivells d’ocupació són moderats, no hi ha sobreocupació i es garanteixen les mesures de distanciament social, com a precaució davant la COVID-19. A través de l’aplicació platges.salou.cat, des de dispositius mòbils tipus Android o iPhone, les persones saben, en temps real, si poden anar a la platja gràcies a tres colors que ho indiquen: verd, ocupació baixa; taronja, ocupació mitjana; i vermell, ocupació plena. En xifres globals, hi ha 22 sensors instal·lats. El sistema, que aplica la intel·ligència artificial, garanteix la normativa en matèria de seguretat i protecció de dades.

Per acabar, han decidit suspendre les Nits Daurades. Per què?

Serem austers en les celebracions, ja que considerem que les prioritats són, ara mateix, unes altres, com ajudar, al màxim, les empreses i famílies salouenques perquè tirin endavant en el context d’aquesta nova realitat. Els recursos que estalviem es destinaran a la reactivació econòmica, a la promoció turística i a l’emergència social.