Més 600 persones s’uneixen per celebrar les Festes del Pilar a Salou

És el 24è any que l’Associació Cultural Aragonesa commemora aquesta festivitat al municipi

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Associació Cultural Aragonesa de Salou ha celebrat, durant tot el matí, el dia gran de les Festes del Pilar 2019, que, avui dissabte, és commemorada per l’entitat per 24è any al municipi. Més de 600 persones han volgut compartir emocions i sentiments amb la imatge de la Verge en un dia tan especial, i han tingut un gran ventall d’actes de caire tradicional, on la patrona de la Guàrdia Civil ha estat la gran protagonista.

A la celebració, hi han assistit l’alcalde de Salou, Pere Granados; el regidor de l’àrea de Serveis Culturals, Xavier Montalà; el regidor i vicepresident de l’Associació Cultural Aragonesa de Salou, Pedro Madrona; així com d’altres regidors de la Corporació; i l’inspector cap de la Policia Local de Salou. També hi ha fet acte de presència el president de l’entitat aragonesa, José Antonio Ibáñez; i representants de la Guardia Civil i dels Mossos d’Esquadra; entre d’altres.

Moltes persones han lluït el vestit regional, caracteritzat, especialment, en el cas dels homes, pel complement indispensable, el cachirulo; i, en el cas de les dones, el bobiné, o, com a alternativa, el mantell de serrells.

La tradicional ofrena floral a la Pilarica ha donat el tret de sortida al dia gran, omplint, de gom a gom, l’Església Sant Ramon de la vila, on petits i grans han desfilat cap a la Verge per omplir-la de flors.

Tot seguit, mossèn Santiago Soro ha oficiat la celebració litúrgica, una misa baturra, amb la participació de la rondalla “Jaume I”, de l’Associació Cultural Aragonesa de Salou, formada, en aquesta ocasió, per cinc dones, vuit homes i uns instruments molt característics de la música regional aragonesa: un guitarrico, dos bandúrries i tres guitarres. El grup, que ha acompanyat la missa cantant i tocant les principals oracions i pregàries, ha delectat els assistents amb els seus càntics.

Un cop finalitzat l’ofici religiós, totes les persones han sortit al carrer per veure la Verge del Pilar sortir a espatlles dels representants de la Guardia Civil. Un moment desbordat d’emocions i ple de sentiment per part de totes les persones assistents, les quals, amb els seus telèfons mòbils, han guardat, per la prosperitat, la imatge de la Pilarica baixant les escales de l’Església Sant Ramon.

Tot seguit, sota el repic de les castanyoles, s’ha iniciat la Ronda, una caminada amenitzada per jotas rondaderas, a càrrec del grup “Jaume I”. La passejada ha anat acollint més gent, que s’ha anat sumant, a mida que passava pel carrer Major, c. Barcelona i Via Roma. La Ronda també ha anat fent parades en diversos establiments aragonesos del municipi, on les persones assistents i membres de l’entitat han gaudit d’una bona estona amb refrigeri.

Finalment, han arribat al Teatre Auditori de Salou, on l’Associació Cultural Aragonesa de Salou ha culminat la caminada amb el festival folklòric, un espectacle de lluïment de cants i balls regionals, a càrrec, també, del grup salouenc “Jaume I”. Durant l’actuació, s’han interpretat peces en record d’Aragó, com són: “Gigantes y Cabezudos”, “Sitio de Zaragoza”, “Repetida de Teruel” i “Bolero de Caspe”. També s’ha sortejat una obra del pintor Antonio Cabello, fill del mestre escultor Manuel Cabello Pastor.

Cal recordar que, demà diumenge, tindrà lloc l’acte que posarà fi a les Festes del Pilar d’enguany, la X edició de la passejada popular pel Camí de Ronda, a les 9 hores. Les persones inscrites sortiran des de la plaça de la Pau, i, un cop finalitzada la caminada, podran gaudir d’un esmorzar amb pernil de Terol i pa amb tomàquet.