L’oci nocturn de Salou es reivindica com a part de la solució per frenar els contagis

Demana a la Generalitat que permeti implementar un sistema de tests previs

L’Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou (ARONS), entitat adherida a la patronal FECASARM, reclama a la Generalitat que rectifiqui les seves intencions de tornar a tancar l’oci nocturn a Catalunya. En una roda de premsa celebrada aquest dimarts 6 de juliol a l’Ajuntament de Salou, ARONS, la FECASARM i la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) han reivindicat que el sector pot esdevenir una solució per aturar l’escalada de contagis si Salut repensa els protocols i dona llum verda al sistema de tests previs per controlar l’accés als locals. 

Eduardo Abenójar, president d’ARONS, ha explicat que «volem aportar una solució a la problemàtica dels contagis que estan en augment entre la gent jove aquestes últimes setmanes. Proposem fer un cribratge massiu amb tests d’antígens entre tots els joves que passen pels locals d’oci nocturn. Això ens permetrà treure de circulació tots els positius i asimptomàtics». 

Aquesta proposta arriba dues setmanes després de la reobertura de les discoteques. Davant de la criminalització que s’està patint, el sector ha decidit fer un pas endavant i cercar una nova fórmula per garantir un oci nocturn legal i completament segur. En aquest sentit, els tests es podrien fer a les farmàcies, així com en unitats mòbils distribuïdes en diferents punts de Salou, gràcies a l’acord assolit amb l’empresa local Global Medical Care. A partir d’un codi QR i amb una aplicació mòbil, les persones accedirien als locals només si acrediten un resultat negatiu.

«No podem permetre que els nostres locals siguin assenyalats com a focus de contagis, quan no se’ns permet fer un cribratge en els accessos», ha apuntat el secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas, qui ha recordat que aquesta mesura és una llarga reivindicació del sector. Boadas, a més, ha detallat que per poder implantar aquest sistema cal una modificació normativa i que la Generalitat inclogui en el protocol d’accés als locals d’oci nocturn l’obligatorietat de presentar un test negatiu. «És la solució fins que no s’arribi a la immunitat de grup en les franges d’edat més joves. Som la solució i hem d’aprofitar el poder d’atracció que tenim cap a la població jove per evitar la propagació del virus», ha argumentat. 

Per la seva banda, el president de la FEFAC, Antoni Torres, ha defensat que «el més important per a qualsevol activitat sempre és la seguretat. Per tenir activitat amb seguretat és imprescindible tenir un control, en aquest cas el test d’antígens. És un element que tenim a l’abast i que ens diu si una persona té capacitat d’infectar o no». El representant de les farmàcies ha expressat la seva voluntat de col·laboració i ha posat de relleu la gran capil·laritat de les farmàcies catalanes i la capacitat per poder posar en marxa aquest sistema de control amb garanties i en pocs dies.

Sobre la decisió de la Generalitat de Catalunya de tornar a tancar el sector de l’oci nocturn, Abenójar creu que és un «greu error i una discriminació» i alerta que la desaparició de l’oferta legal farà proliferar novament les festes il·legals i les botellades sense cap mena de control. Adverteix, a més, que aquesta mesura condemna moltes famílies que viuen d’aquest sector, especialment en municipis de costa com Salou on l’activitat es concentra en uns pocs mesos. Tot plegat, considera, «acabarà fent que tot l’oci nocturn desaparegui. No podrem suportar un altre any en blanc».

Què es ARONS?

L’Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou (ARONS) neix al 2021 com una nova eina per donar suport i defensar les empreses locals després de la greu crisi que la pandèmia ha ocasionat en el sector. ARONS aglutina més del 70% dels locals de restauració i oci nocturn de Salou, amb més de 50 restaurants, una vintena de bars i 14 discoteques associats des de la seva creació. Tots ells donen feina a unes 1.200 persones de manera directa, la qual cosa converteix les reivindicacions de l’entitat en una lluita vital per al teixit econòmic local.