La família de Mor Sylla insisteix que es reobri el cas

El jutjat d'instrucció de Tarragona i l'Audiència desestimen la petició però buscaran forçar una reconstrucció dels fets

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Un familiar de Mor Sylla aixecant el puny mentre es feien proclames per demanar justícia per la mort del manter. ACN

La família del manter mort durant una operació policial a Salou fa cinc anys contra el top manta, insisteix que es reobri el cas. En un acte a la plaça de la Pau del municipi del Tarragonès, aquest diumenge, s’han dut a terme una reconstrucció dels fets per assenyalar les contradiccions de la investigació, la desaparició d’imatges de les càmeres de seguretat de l’edifici així com el fet que no s’hagi citat a declarar els 13 agents que hi van participar. La família Sylla espera la resolució del contenciós administratiu presentat al TSJC però el cas ha topat amb la negativa de la instrucció i l’Audiència de Tarragona per reobrir-lo per la via penal.

Els últims recursos de l’advocat de la família de Mor Sylla perquè el jutjat d’instrucció 4 de Tarragona, i en segon grau l’Audiència de Tarragona, reobrissin el cas de la mort del manter s’han desestimat. L’advocat Ramon Setó va basar la petició en les contradiccions existents sobre l’hora d’inici de la intervenció dels Mossos d’Esquadra.

L’ordre judicial autoritzava l’entrada al pis de Salou a partir de les sis del matí i fins ara els agents que han declarat en el procés judicial havien dit que van intervenir a aquesta hora. Però en la compareixença del cap del dispositiu al TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya), on s’ha portat el cas per via administrativa, va admetre que la intervenció es va produir abans, pels volts de les cinc.

Segons el germà de la víctima, Ibrahima Sylla, els magistrats de l’Audiència de Tarragona admeten aquest error però no han estimat la reobertura penal del cas. “Si no volen, no podem anar més enllà. Hem aportat proves suficients perquè permetessin la reobertura però no ho volen, serà difícil”, ha lamentat Sylla. Aquesta qüestió de l’hora d’entrada al pis, posa en dubte també alguns dels testimonis que asseguraven haver vist caure Mor Sylla passades les sis de la matinada, testimonis que en l’acte de record d’aquest diumenge s’han qüestionat.

En l’homenatge al manter mort, Ibrahima Sylla ha volgut recrear l’entrada dels 13 agents dels Mossos d’Esquadra al pis on dormien el seu germà i cinc senegalesos més, per assenyalar que després de cinc anys d’investigació i de revisar més de 700 folis de la investigació amb l’ajuda de quatre advocats, estan convençuts de poder identificar l’agent implicat en la caiguda per la terrassa del seu germà aquella nit. Sally ha assenyalat un dels agents que hauria estat enviat de baixa a casa, aquell mateix dia, per problemes psicològics.

També s’ha reclamat l’accés a les imatges de les càmeres de seguretat de l’edifici, que es van fer servir per a la investigació policial però que no es van incorporar després en la investigació judicial, i que se citi a declarar als agents del dispositiu que no han donat testimoni. Els jutjats d’instrucció i l’Audiència han mantingut arxivat el cas concloent que Mor Sylla es va precipitar pel balcó de casa seva quan pretenia fugir dels agents i la considera una mort accidental, que no es pot atribuir a l’acció de cap efectiu policial.

Però per al germà de l’home aquesta conclusió no és tan evident. Ibrahima Sylla ha insistit que mentre els companys dormien i van ser sorpresos al llit pels 13 agents policials, Mor Sylla estava resant al balcó i alguna cosa va passar en aquella terrassa que podria haver precipitat l’home al buit, que va caure d’esquena i va patir un mortal cop al cap.

Al pis de Sylla i la resta de manters es van trobar 3 samarretes del FCBarcelona i aquest diumenge s’ha insistit que la intervenció policial va ser del tot desproporcionada i plena d’errors. L’advocat de la família Sylla estudia noves vies per intentar que la instrucció és reprengui.