L’AMT de Sol i Platja impulsa el municipi turístic

Les vuit localitats integrades a l'Alianza de Municipios Turísticos de Sol y Playa han mantingut una trobada amb el secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés

Salou, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Adeje, Arona, San Bartolomé de Tirajana i Torremolinos, els principals municipis turístics de sol i platja d’Espanya agrupats en l’AMT van celebrar una jornada de treball per impulsar l’elaboració d’un estudi que permeti definir que és un “municipi turístic”, com a principi per millorar el seu finançament.

Les vuit localitats integrades a l’Alianza de Municipios Turísticos de Sol y Playa han mantingut una trobada amb el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, que ha servit per avançar en la realització d’un estudi dinàmic que possibiliti definir el concepte de Municipi Turístic i poder impulsar una proposta de model de finançament per aquestes destinacions que lideren la recuperació econòmica i del sector a Espanya.

A més de la presència del president de l’AMT Sol y Playa i alcalde d’Adeje, José Miguel Rodríguez Fraga; del vicepresident i alcalde de Salou, Pere Granados, i el secretari de l’entitat i alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, la jornada de treball va comptar també amb la participació de l’alcalde de Benidorm, Antonio Pérez; l’alcalde de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal; l’alcaldessa de Torremolinos, Margarita del Cid; el regidor de Turisme d’Arona, José Alberto Delgado; la regidora de Turisme de San Bartolomé de Tirajana, María Inés Rodríguez, i el president de l’Instituto Tecnológico Hotelero, Javier García Cuenca, acompanyats dels seus equips de treball.

Durant la reunió es va informar sobre la signatura del conveni amb la Secretaria d’Estat de Turisme per desenvolupar aquest estudi que permetrà aprofundir en la definició de municipi turístic, que permetrà analitzar les diferents alternatives de finançament dels municipis turístics, que és un dels objectius principals de l’AMT. L’informe estarà acabat el primer trimestre del 2023 i s’espera poder compartir i fer públiques les conclusions per Setmana Santa. Es va destacar que a partir d’aquesta redefinició es podran establir noves possibilitats de finançament per poder afrontar les despeses que suposen per als municipis oferir serveis a una població flotant que estacionalment es multiplica.

En aquesta mateixa línia, el vicepresident de l’AMT Sol y Playa, Pere Granados, va posar èmfasi en la necessitat que es reconegui la “indústria turística” en el repartiment del finançament, ja que actualment “som les localitats els que financem els serveis per un gran nombre de persones que ens visiten, quan el benefici és en l’àmbit estatal”.

Per això, es va referir a la necessitat de tenir aquesta definició de Municipi Turístic que permeti un sistema de finançament que tingui en compte el resident i el visitant, la població resident i la vacacional, que permeti alleugerir el sobredimensionament en la prestació de serveis” per a unes poblacions que tinguin 430.000 habitants empadronats, però que han d’atendre més de vuit milions de turistes.

Per la seva banda, Fernando Valdés va posar en relleu que els municipis de l’AMT Sol y Playa són localitats amb “necessitats especials en suportar la càrrega més gran i intensitat de visitants durant l’any”, referint-se també a la reivindicació de finançament d’aquestes destinacions, que va dir “s’ha de valorar”. Per això va posar èmfasi en l’estudi encarregat, “que permeti dotar les fórmules perquè segueixin atenent els visitants i continuïn sent els grans vaixells del turisme espanyol”.

El secretari d’estat de Turisme també es va referir a la disposició d’escoltar els plantejaments realitzats pels municipis de Sol i Platja i, amb el resultat de l’informe encarregat, “treballar conjuntament i veure quin és el futur d’aquest sistema de finançament”, permetent reconèixer d’una manera específica aquestes destinacions.

Fernando Valdés va insistir en el fet que l’estudi encarregat per conèixer aquests elements i criteris que singularitzen aquestes localitats de llarga trajectòria “permetrà dialogar en la consolidació d’aquesta definició”.

Pla Nacional Sol i Platja

Una altra de les iniciatives que ja la ministra de Turisme Reyes Maroto va anunciar, recentment, als municipis de l’AMT, i que Fernando Valdés es va encarregar de ratificar, és la proposta de desenvolupament d’un Pla Nacional Turístic de Sol i Platja durant l’any 2023. Aquest tipus de projectes es defineixen, any rere any, per part de la Secretaria d’Estat de Turisme, consensuat per les comunitats autònomes.

Actualment, es treballa perquè entre els plans proposats per a l’any vinent es tingui en compte la singularitat i importància del sector de Sol i Platja. Aquest Pla Nacional empara iniciatives ja existents que, a través dels Plans de Sostenibilitat Turística i els plans d’experiències basades en Sol i Platja, permet desenvolupar estratègies que es completen amb el Pla de Resiliència, ordenant tots aquests plans, i en què també hi participa Turespaña amb una promoció diferenciada.

Amb el desenvolupament d’aquests plans, els municipis AMT Sol i Platja s’integraran també a la Plataforma d’Intel·ligència Turística impulsada per Segittur, que durà a terme el seu projecte pilot a les vuit localitats, situant-les com a destinacions intel·ligents, de manera que, a més de líders en generació d’ocupació, pernoctacions i visitants, també seran exemple d’implantació de gestió intel·ligent de destinations.