El Moll de l’Espigó ha estat, aquest migdia, l’escenari d’una de les imatges més emblemàtiques del 50è aniversari de la Festa del Calamar: una multitudinària degustació popular d'unes 500 persones i que ha convertit el port en un espai de celebració, memòria i orgull mariner.
En un ambient clarament festiu, amb veïns, famílies i visitants fent cua per tastar el plat protagonista, l’alcalde Pere Granados ha destacat “la importància d’un acte social i popular que ens connecta amb les nostres arrels i que ens permet recuperar la recepta que feien servir els mariners de Salou": la romescada.
La preparació d’aquesta degustació ha anat a càrrec d’Óscar Sánchez, que ha volgut explicar l’origen d’aquest plat tan emblemàtic. Assegura que la va aprendre d’un pescador tradicional de Salou, el recordat Joan Borràs, qui li relatava com aquesta cuina de supervivència i identitat es feia directament a bord quan els mariners passaven mesos al mar.
“M’ho va ensenyar en Joan Borràs. Aquesta recepta la feien quan sortien amb el vaixell i passaven mesos al mar”, explica Sánchez. El procés era senzill, però carregat de sabor i autenticitat: primer un sofregit de pebrot, ceba i all; després s’hi afegia el calamar acabat de pescar; tot seguit el romesco —que els mariners sempre duien— i finalment s’elaborava un 'humet' amb la borralla del peix, que servia de base per al caldo.
“Quan el calamar era ben sofregit, hi afegien la patata, la borralla i finalment el caldo fet amb aquella mateixa borralla… I ja deien: ‘Farem un romesco, farem una romescada’. Era això: patata amb calamar i romesco. Una recepta humil, marinera i plena de l’essència del nostre Salou”, resumeix.
La degustació s’ha consolidat com un dels actes més concorreguts i celebrats de la Festa del Calamar, reforçant el caràcter identitari d’aquesta tradició salouenca i posant en relleu la força d’un municipi que continua reivindicant el seu passat mariner amb orgull, autenticitat i memòria compartida.