Salou es reivindica a Madrid com a territori de vins i identitat més enllà del sol i platja

Un tast amb mitjans estatals projecta el patrimoni vitivinícola, el vincle amb el Mediterrani i la diversitat de DO del territori

15 de desembre de 2025 a les 20:56h
Actualitzat: 15 de desembre de 2025 a les 20:56h

L’Ajuntament de Salou ha organitzat aquest dilluns al migdia, a Madrid, un tast de vins del territori amb la participació d’una vintena de mitjans de comunicació, en una acció concebuda per projectar la identitat vitivinícola de l’entorn de Salou i posar en valor la seva riquesa agrícola, cultural i paisatgística.

La iniciativa s’ha plantejat com una experiència immersiva i sensorial, conduïda pel reconegut sommelier Santi Rivas, que ha guiat els assistents al llarg d’un recorregut enològic pensat per explicar el territori a través dels seus vins.

L’objectiu ha estat mostrar que Salou és molt més que una destinació de sol i platja i que el seu entorn immediat configura un mosaic de denominacions d’origen, varietats autòctones i projectes singulars estretament vinculats al Mediterrani.

Salou dona a conèixer el patrimoni vitivinícola a Madrid (2)

 

Del passat agrícola a la recuperació de la memòria vitivinícola

El tast s’ha iniciat amb un relat contextual que ha posat l’accent en el passat agrícola de Salou estretament lligat a la viticultura, a través de diverses diapositives explicatives. En aquest marc, s’ha destacat el projecte de recuperació de varietats ancestrals desaparegudes, com el pàmpol girat o l’esquitxagós, desenvolupat amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la finca El Encín.

També s’ha posat en relleu la plantació de 300 ceps de pàmpol girat al Pla de Maset l’any 2023, una actuació simbòlica que representa el compromís del municipi amb la recuperació del patrimoni agrícola i la preservació de la memòria vitivinícola del territori.

Salou dona a conèixer el patrimoni vitivinícola a Madrid 1

 

Un tast representatiu de les DO del territori

Sota la direcció de Santi Rivas, el tast ha volgut comptar amb la màxima representació possible de denominacions d’origen del territori, amb una selecció de vins que exemplifica la diversitat, la singularitat i la qualitat del paisatge vitivinícola que envolta Salou.

Els vins tastats han estat:

  • DO Conca de Barberà (DO Cava)
    • Carles Andreu Reserva Brut Nature 2022 – 100% trepat, amb 31 mesos de criança.
  • DO Terra Alta
    • Herència Altés – La Serra Blanc 2017 – Garnatxa blanca de vinya vella, vi de finca qualificada.
  • DOQ Priorat
    • Les SentiuS 2022 – Bodega Giol Porrera – Verdiel 100% recuperat, amb criança en bota de roure francès.
    • Clos Monlleó Gran Reserva 2000 – Bodega Sangenís i Vaqué (Porrera) – Cupatge de garnatxa i carinyena, expressió de la llicorella del Priorat.
  • DO Tarragona (Puigdelfí)
    • Palladares – Àmfora Macabeu 2023 – Macabeu 100% vinificat en àmfora, amb criança submergida en aigües marines del Mediterrani.
  • DO Montsant
    • Les Tallades de Cal Nicolau 2019 – Bodega Orto Vins (Masroig) – Picapoll fermentat amb llevats propis i criança en bóta vella, vi de finca qualificada.
  • DO Tarragona (Reus)
    • Vi de missa dolç superior – Bodega De Muller – Garnatxa blanca i macabeu, celler històric proveïdor del Vaticà.

Aquest recorregut ha permès als assistents descobrir varietats autòctones, vins de finca certificada, elaboracions singulars i projectes que expressen amb força la identitat del territori, des de l’interior fins al litoral.

Salou dona a conèixer el patrimoni vitivinícola a Madrid 2 (1)

 

El Mediterrani com a element identitari

Un dels moments més destacats de la sessió ha estat la presentació dels vins vinificats en aigües marines, submergits al Mediterrani, al Port de Tarragona i al Delta de l’Ebre, en àmfores elaborades amb materials del territori. Una proposta innovadora que connecta directament amb l’essència marinera de Salou i reforça el vincle entre el vi, el mar i el paisatge.

El tast ha comptat amb el maridatge musical en directe de l'arpista Cidalia Steinko, qui ha interpretat diverses peces al llarg de la sessió, aportant una dimensió emocional i sensorial que ha enriquit l'experiència.

Salou dona a conèixer el patrimoni vitivinícola a Madrid (1)

 

Salou, territori, cultura i experiències

L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha destacat que accions com aquesta “formen part d'una estratègia clara per a explicar Salou des del seu territori, la seva història i la seva identitat. Volem que se'ns conegui no sols com una destinació turística de primer nivell, sinó també com un municipi amb arrels, cultura i un entorn vitivinícola extraordinari que connecta la mar amb l'interior”.

Granados ha subratllat que “el vi és cultura, paisatge i economia local, i ens permet construir un relat de qualitat, sostenible i autèntic, alineat amb el model de destí que estem impulsant des de Salou”.

Amb aquesta acció, l'Ajuntament de Salou reforça la seva estratègia de promoció basada en la identitat, la cultura i el territori, posicionant el vi i la gastronomia com a elements clau de diferenciació i desestacionalització turística.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit