Rubén Viñuales: “Per millorar Tarragona, haig de tenir cintura i aprofitar les oportunitats”

temps lectura-Temps de lectura: 6 minuts

Els socialistes van recuperar Tarragona amb la seva victòria el 28M. Rubén Viñuales va obtenir 9 regidors, mentre que l’alcalde Pau Ricomà en va treure 6. A més, no existeix una majoria alternativa als socialistes, així que el PSC s’encamina a començar el mandat amb un govern en minoria. Fem balanç dels resultats i el futur del seu govern amb el pròxim alcalde, Rubén Viñuales, en aquesta entrevista per La Ciutat.

 

L’endemà de les municipals, Pedro Sánchez va convocar eleccions. És encertat?
Si algú ha demostrat que té olfacte polític és Pedro Sánchez. Veia una predicció de com serien el resultat de les municipals a unes eleccions nacionals. No donaria majoria absoluta a PP i VOX. Fa quatre anys vam guanyar per la mínima i aquest 2023 hem perdut per la mínima a molts llocs. Hem d’escollir entre un govern progressista que ha apujat el salari mínim, ha aprovat la llei d’eutanàsia, la llei d’habitatge i ha actualitzat les pensions. O el PP i VOX, que diuen que ho derogaran tot. A més, hi ha una cosa molt curiosa. El PP sempre ha estat en contra de tots els avenços socials, però, quan ha entrat a governar, no n’ha derogat cap.

 

Tot i que el PSC puja en regidors a Tarragona, en vots baixa lleugerament. Els únics que incrementen en vots són PP i VOX. Quina lectura en fa?
Ha baixat la participació i ho hem de contextualitzar. Amb una participació més baixa, estem quasi igual en vots. La nostra gent ha confiat en nosaltres. A més, si mires el mapa de Tarragona guanyem a gairebé tots els districtes. Tot i això, ens hem de preocupar del descrèdit o el desencís amb la política.

 

Fa quatre anys va aconseguir 8.364 vots. El seu actual votant és el dels socialistes, que s’ha mantingut, o creu que han arreplegat una part d’aquell electorat de Ciutadans?
Mai ho podem saber. El que sí que sabem és que la fidelitat de vot és molt alta al nostre partit i que hi ha gent que ens ha cedit el vot. En campanya dèiem que pensessin en el projecte i en el programa. Així ha estat. El trasvassament de vot és complicat de definir. L’únic que sabem és que hem pogut convèncer a la majoria dels tarragonins i tarragonines.

 

Quina és la clau dels bons resultats del PSC?
Si hi ha un partit municipalista, és el PSC. És un partit de garantia de bon govern i les polítiques de Pedro Sánchez han tingut un efecte positiu en generar pau social. Salvador Illa també influeix perquè és una persona moderada i educada. Pactar pressupostos demostra que som un partit útil.

 

I en el cas de Tarragona?
Tot són elucubracions. Hem notat que han vist que tenim un projecte que pot ser bo per Tarragona. A banda, és un projecte renovat, amb cares noves, gent jove i que té ganes de fer feina. Fer un any i mig de precampanya també ha ajudat.

 

Esperava aquestes diferències tan marcades amb ERC?
Crèiem que guanyaríem en vots, però potser no pensàvem que seria tan clar que podríem governar. Ha estat així.

 

La seva aposta és governar en minoria amb 9 consellers. Tenint en compte que necessitarem grans consensos, és bo partir de tan pocs consellers?
No és incompatible. Hem de fer política i tirar endavant la ciutat buscant consensos. No caurem en l’errada de pensar que tenim majoria absoluta quan realment no la tenim. Serem generosos i apel·larem a la voluntat de consens, que em van manifestar tots els candidats.

 

En campanya s’ha parlat de possibles governs de coalició amb PP, Junts i els Comuns. Amb qui es podrà entendre millor?
Ens hem d’entendre amb tots. També amb Esquerra Republicana, que és la segona força a Tarragona. Hi ha molts temes com el POUM, les infraestructures o el patrimoni per tractar. Volem comptar amb tots menys amb VOX. Es demostra que aquells que manifestaven que teníem pactes previs ho feien per pur tacticisme.

 

Es pot tancar la ferida amb ERC?
Espero que sí, pel bé de la ciutat. Per part nostre, hi posarem de la nostra part. Que el penúltim dia de campanya portin el president de la Generalitat per dir que som extrema dreta no és el camí idoni. En el moment que sigui alcalde, enviaré una carta al president per invitar-lo a Tarragona. És la nostra obligació i la voluntat de generar bones relacions amb totes les institucions.

 

A partir del 2024 es podria obrir l’oportunitat d’ampliar el govern. Esquerra estaria entre els possibles aliats?
No serem el primer municipi ni l’últim que no governa amb majoria absoluta. Volem estabilitat, però aquesta no ha de venir per coalicions de govern, sinó per pactes de ciutat. Vaig rebre missatges sincers, també per part de Pau Ricomà, per tirar endavant les coses. No crec que sigui necessari ficar al govern Esquerra.

 

Introduir al govern partits com Junts o En Comú Podem li pot tancar la porta a pactes amb altres partits?
És probable, però sempre li dic a la gent que no em pregunti amb qui, sinó per què. Amb urbanisme ens podem entendre amb Junts, amb el PP i fins i tot amb Esquerra. O per promocionar la ciutat a nivell turístic ens podem entendre amb el PP, Junts i també els Comuns, que no tenen una visió potser idèntica, però també creuen que el turisme no ha de ser monocultiu.

 

Ja ha parlat amb els diferents consellers electes per explicar l’organigrama que té al cap?
Sí, però no de manera definitiva. Aquest matí (dimarts) hem fet una llarga reunió amb tots els consellers electes i els hi he demanat un informe d’accions pels 100 primers dies. Fins que no tinguin clar les conselleries, no en parlaré.

 

Com s’articularà?
Algunes àrees aniran juntes, com turisme i comerç. Volem fer també tres àrees gerencials. Perquè funcioni bé un ajuntament com el nostre ha de tenir un sistema gerencial. Aquestes tres àrees serien promoció econòmica, urbanisme i serveis central (administració interna). A més, podríem utilitzar algunes de les existents per fer aquesta empresa mixta energètica, un tema molt important a casa nostra.

 

La seguretat també serà un àmbit a reforçar.
Aquesta àrea la portaré jo. Plantejarem un augment de la plantilla, que ja va iniciar la consellera Guzmán; activar la plataforma tecnològica de l’M7; una unitat especial de seguretat ciutadana per zones conflictives; valorar una ubicació física de la guàrdia urbana a la zona de Ponent i una a l’estiu a la zona de Llevant; recuperar la policia de proximitat, i modificar els quadrants perquè tinguem més ben redistribuïdes les patrulles.

 

Encara que no té els documents pels 100 primers dies, quines han de ser les prioritats?
La gent ens demana que millorem l’espai públic i la seguretat. Pel que fa al pas curt, seria això: neteja, jardineria, mobiliari urbà i seguretat. I, a la vegada, en la mirada llarga tenim el model de les tres T: tecnologia, turisme i talent. Ho hem de potenciar i necessitarem ajuda d’altres administracions. El president del Govern, Pedro Sánchez, ja va manifestar el seu compromís per portar empreses a Tarragona.

 

Com queda el tema del contracte de la neteja?
El tribunal arbitral va donar la raó als dubtes dels treballadors. No s’asseguraven els drets dels treballadors, no garantia subrogació i l’estructura de costos estava mal feta perquè sumava més d’1. Hem de veure què es resol definitivament i haurem de valorar com ho fem. Si l’iniciem de nou o solucionem les errades existents. Vam votar a favor de la primera licitació, que va quedar deserta. És a dir, no hem posat pals a les rodes. Del que no vam votar a favor és del segon, que s’ha confirmat que estava mal fet.

 

Amb aquest consistori, es pot arribar un bon consens pel POUM? Amb quins partits?
Sí. Junts, PP, part de Comuns i amb ERC també podem trobar sinergies. La negociació sempre és complicada, però tothom ha de cedir.

 

Esquerra deia que tenien una visió molt diferent de vostès.
Tot és parlar-ho. Ells volen no créixer la zona del Llorito. Crec que és lògic créixer per allà. D’altra banda, a Horta Gran ells volen construir i nosaltres volem un gran parc. Hem de parlar. Hi ha altres grups que han valorat positivament les coincidències que tenim i sumen més de 14.

 

Quina actitud ha de tenir el govern municipal amb VOX?
Rebatre’l ideològicament. El lloc natural pel combat ideològic és la política i, en aquest cas, el plenari. Ja ho faig al Parlament. S’ha d’intentar desemmascar les afirmacions que són falses. Hi ha molta gent que compra la totalitat per una part. És a dir, li agrada alguna cosa que diuen i li compra tota la resta. El culpable no és el votant, sinó el partit que intenta manipular. Hem de fer veure que per Tarragona no tenen projecte.

 

Quin tipus d’alcalde li agradaria ser?
M’agradaria ser un alcalde pragmàtic. La política és l’art del possible i vull millorar Tarragona. Per millorar Tarragona, haig de tenir cintura. A més, l’altura de mires és important. No pensar que som un poble que ens hem de mirar el melic, sinó que podem anar pel món amb el cap ben alt i aconseguir moltes coses. En síntesi, m’agradaria ser un alcalde proper i eficient.

 

Quan parlen de pragmatisme, em fa l’efecte que hauran de renunciar a coses que volen tirar endavant.
No és tant això. Em refereixo que no perdrem oportunitats per voler imposar el meu criteri, quan aquest és impossible de dur a terme. Per exemple, a la Tabacalera vull centralitzar l’administració local. Però si ve una empresa tecnològica i vol fer-hi un hub tecnològic que també estigui obert a la ciutadania, hem de tenir cintura. Hem perdut moltes oportunitats per capficar-se en el que un vol en lloc de pensar en el que és bo.