L’Ajuntament de Tarragona presenta el primer Congrés d’Investigació Tècnicocultural del Romesco de Tarragona, un nou esdeveniment gastronòmic per fomentar el reconeixement del Romesco com a patrimoni viu del territori. La cita se celebrarà els dies 1 i 2 d’octubre al Palau Firal i de Congressos de Tarragona de 2025 i comptarà amb la presència de les 8 estrelles Michelin de la província. Així mateix, com a estrella convidada, hi estarà un dels xefs més reconeguts del moment, Eduard Xatruch, cuiner del restaurant Disfrutar reconegut amb el premi a millor restaurant de la Guia Marcarf aquest 2025.
Sota el lema «El romesco, identitat, territori i patrimoni viu», Tarragona abordarà aquest plat des d’una mirada innovadora i transversal, que pretén aconseguir ser un fil conductor entre la tradició i la modernitat per donar-li futur a aquesta recepta emblemàtica.
Aquest és un projecte de recent creació, que neix amb l’objectiu “de reconèixer i projectar el romesco com a patrimoni viu, element d’identitat local i símbol de projecció gastronòmica de la ciutat”, ha assenyalat la consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç, Montse Adan. Tanmateix, manifesta la intenció que aquest sigui “un punt de partida” i es pugui consolidar com a esdeveniment de referència del territori, perquè el romesco es reconegui un producte amb origen atribuït a la ciutat.
Per la seva banda, el president del Comitè Científic del congrés, Txaber Allué, ha esmenat que “hem de treballar perquè la gent de Tarragona tingui un sentiment de pertinença i hi hagi una identitat gastronòmica dels tarragonins cap al romesco”.
Les estrelles Michelin participants:
- Josep Moreno del restaurant Deliranto (Salou).
- Diego Campos del Rincón de Diego (Cambrils).
- Joan Bosch de Can Bosch (Cambrils).
- Rafel Muria de Quatre Molins (Cornudella de Montsant).
- Fran López de Villa Retiro (Xerta).
- Jeroni Castell de Les Moles (Ulldecona).
- Vicent Guimerà de L’Antic Molí (Ulldecona).
- Aitor López del Citrus del Tancat (Alcanar).