Roc Muñoz: “Les obres de l’Orfeó Canongí estaran enllestides l’estiu de l’any que ve”

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

-Després de més de 10 anys al capdavant de l’alcaldia de La Canonja, la legislatura que estem vivint, fortament marcada per la pandèmia, ha estat una de les més complicades per a vostè? Com valora aquests dos primers anys de mandat?

Potser sí que ha estat la més complicada, amb el sentit de tot el que ha comportat la pandèmia. Nosaltres hem procurat continuar amb la normalitat però és cert que la Covid ho ocupava tot. Tot això també ens han servit per idear fórmules que beneficiessin als ciutadans de la Canonja i intentar pal·liar els efectes tan negatius que va comportar la Covid-19. En aquest sentit des de l’Ajuntament s’han atorgat ajuts directes als nuclis familiars, comerços, petites empreses i autònoms per valor de gairebé un milió d’euros.

-Després de la forta sotragada econòmica provocada per la pandèmia, cal reactivar l’economia. Què s’està fent des de l’Ajuntament de la Canonja?

És evident que les administracions locals hem d’estar sempre al costat dels ciutadans, evitar els murs de distanciament i ajudar-los en la mesura dels nostres pressupostos. Per aquest motiu el nostre ajuntament sempre ha estat al costat de les famílies. L’equip de govern ha posat en marxa  uns ajuts directes  per sufragar més del 40% de la quota mensual de la llar d’infants. En concret són 70 € mensuals que tindran un efecte retroactiu des del mes de gener de 2021 i per a tot el proper curs escolar 2021-22. També continuem amb altres ajuts per a llibres i material escolar en tota la resta d’etapes educatives, des de la llar d’infants  fins a estudis universitaris.

I de cara al petit comerç, a banda dels ajuts directes que es van atorgar en temps de pandèmia per fer front a la greu situació que van patir comerços i autònoms, es va posar en marxa una campanya per incentivar el consum al poble. Des de l’àrea de Promoció Econòmica, es va iniciar la campanya “Rasca i guanya a la Canonja” amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Tarragona  i la participació de més de quaranta establiments del poble.

-Com es troben els actuals projectes urbanístics de la Canonja?

La disponibilitat d’un pressupost estable com el que, ara per ara, disposa la Canonja ens permet afrontar una progressiva consolidació i també ampliació del patrimoni municipal. Estem immersos en la segona fase de les obres  del Centre d’Interpretació del Jaciment Arqueològic de la Boella, que popularment es coneix com el Museu del Mamut, al Mas de l’hort de l’Abeurador. Les obres ja han començat aquest mes de setembre i tindran una durada de deu mesos aproximadament i, mentre s’executi l’obra, es traurà a licitació el projecte de museïtzació, amb el suport de la Diputació de Tarragona, l’IPHES i el propi ajuntament canongí.

També continuen a bon ritme les obres de reforma estructural i ampliació de l’Orfeó Canongí, que segurament estaran acabades durant l’estiu de 2022. També es troba en fase de reforma l’edifici del Centre Cívic de la Plaça Catalunya, que es preveu que estigui llest per a l’any vinent.

-Quins són els temes que caldrà abordar aquests dos propers anys? Quins projectes han quedat pendents?

Projectes n’hi ha molts i afortunadament tenim capacitat econòmica per tirar-los endavant de forma esglaonada. Un dels projectes més importants que aviat veurà la llum es la remodelació de la Rambla 15 d’abril, on es troba l’Edifici Polivalent Canongí (Època) que iniciarà la seva activitat aquesta tardor.

-La Canonja està situada al costat del polígon petroquímic i això comporta riscos per als seus habitants. L’últim incident destacat, el d’IQOXE, va tornar a encendre totes les alarmes. Les poblacions de la zona s’han queixat en moltes ocasions de la manca de comunicació ràpida entre les autoritats i la població. S’ha fet algun pas endavant en aquest tema?

S’ha actualitzat el Plaseqta i esperem que aquesta sigui una eina eficaç de control i operativitat. Des de l’administració local volem estar al costat dels ciutadans i especialment en moments que comporten riscos. Per tant, vetllarem per continuar mantenint una comunicació fluida amb els veïns.

-Adif ha licitat les obres de supressió de dos passos a nivell dintre del terme de La Canonja, la qual cosa augmentarà la seguretat tant per a cotxes i ciutadans com per a la circulació de trens. Com ho valora?

És molt positiu que per fi es liciti el pont per suprimir el primer pas a nivell que facilitarà l’accés a algunes de les fàbriques del nostre polígon.