Continuant amb el cicle de debats dins de la primera edició de ‘Les Setmanes de l’aigua PortTarragona’, aquest divendres 26 d’abril, el Tinglado 1 del Moll de Costa va acollir el tercer debat sobre el cicle de l’aigua. Aquest tercer acte ha portat per títol “El riu Ebre – La connexió de conques: beneficis i perills. Fins on pot donar aigua l’Ebre?”.
El debat també va ser dirigit pel periodista i president del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, Esteve Giralt. Tots els debats són oberts al públic i són retransmesos posteriorment per TAC 12. Es tracta d’un cicle on es vol tractar sobre els aspectes més rellevants que afecten la gestió dels nostres rius: el Siurana, l’Ebre, el Francolí i el Gaià. A continuació, a les 21 h la companyia tarraconense Scènic Dansa, d’Elisabet Esporrín, va tornar a representar l’espectacle de dansa sota el títol ‘El so de l’aigua amb la dansa’, un espectacle ideat i inspirat en l’aigua i creat pel ballarí Lluís Ortega.
El riu Ebre és un dels rius més importants de la península Ibèrica i el seu cabal és vital per a l’agricultura, la indústria i el proveïment d’aigua potable en moltes regions. Durant el debat, es va fer palesa la necessitat de buscar fonts alternatives d’abastament per alliberar de pressió i consums el riu Ebre en un context de sequera i emergència climàtica.
Narcís Prat i Carles Ibáñez, dues de les veus de referència quan es parla de gestió hidrològica i medi ambient, van posar damunt la taula dades científiques que evidencien que el cabal que arriba al tram final del riu Ebre és del tot insuficient. Per tots dos no té cap sentit plantejar la interconnexió de la xarxa del mini transvasament de l’Ebre a Tarragona, gestionada pel Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), amb el sistema Ter-Llobregat (ATLL). Tot el contrari, plantegen la necessitat de reduir els consums i la dependència del Camp de Tarragona amb el riu Ebre.
La seva visió va tenir el contrapunt durant gairebé tot el debat amb el posicionament defensat per Albert Vilalta, membre destacat del grup promotor de l’Observatori Intercol·legial de l’aigua, grup que treballa per trobar solucions al voltant de la sequera estructural actual. Per Vilalta, mentre no es puguin construir noves dessaladores i incrementar l’aigua regenerada a l’àrea metropolitana de Barcelona, la interconnexió de xarxes ha de ser una solució provisional per poder abastir tota aquesta part centre i nord del país si persisteix la sequera.
Vilalta ho va plantejar com una resposta a la crisi, reversible en uns quatre anys, fins que ja hi hagi més aigua dessalada i regenerada de les depuradores.
Prat i Ibáñez van insistir, davant d’aquesta reclamació, que s’ha de canviar de model i no pensar en solucions a curt termini, que cal un canvi en el model de gestió del riu Ebre i de les xarxes d’abastament. També en altres rius i sistemes, com el Ter, a l’àrea de Girona i Barcelona. Per Prat cal pensar en la gestió hidrològica de forma local i no a través de transvasaments d’aigua entre conques.
Durant el debat es va fer palès que la sequera també representa greus perills per al riu Ebre i les seves regions adjacents. Quan els nivells d’aigua descendeixen significativament, la capacitat de reg disminueix, afectant negativament la producció agrícola i posant en risc les ocupacions associades amb aquesta indústria.
A més, la falta d’aigua pot portar a problemes de qualitat, com l’augment de la salinitat. El debat va girar també entorn del delta de l’Ebre. Hi va haver consens en aquest sentit: és fonamental implementar estratègies de gestió sostenible per a protegir l’Ebre i garantir la seva capacitat de suportar períodes de sequera sense conseqüències catastròfiques. La mobilització dels sediments, retinguts ara als grans embassaments, és la solució estructural que van reivindicar Prat i Ibáñez.
Investigador Sènior i Cap del Departament de Canvi Climàtic d’EURECAT (Centre Tecnològic de Catalunya). Ha estat Cap del Programa d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA (2005-2018) i investigador del Programa d’Aigües Marines i Continentals (2018-2020), al Centre IRTA de Sant Carles de la Ràpita, Delta de l’Ebre. Doctor en Biologia (Cum Laude) per la Universitat de Barcelona (1993). Investigador postdoctoral al Laboratoire d’Ecologie des Systèmes
Fluviaux (CNRS, França) (1993-1995). Investigador del Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (1988-1996). Autor de 130 publicacions en revistes científiques internacionals i capítols de llibre, i de nombroses publicacions tècniques i divulgatives. Ha participat com a conferenciant en més de 100 congressos internacionals sobre ecologia, recursos hídrics, canvi climàtic i sostenibilitat. Ha dirigit 14 tesis doctorals.
Professor Emèrit d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i participant en el Grup de Recerca F.E.H.M. (Freshwater Ecology, Hydrology and Management)
Professional de les infraestructures i el Medi Ambient durant més de tres dècades. Actualment centrat en projectes de descarbonització i economia circular , tant de residus com d’aigua. Membre del grup promotor de l´Observatori Inter col·legial de l’aigua, grup que treballa per trobar solucions al voltant de la sequera estructural actual.
La dansa també està present en aquesta primera edició de ‘Les Setmanes de l’Aigua #PortTarragona’. Aquest 19 i 26 d’abril a les 21 h al Tinglado 1 del Moll de Costa es representarà l’espectacle de dansa sota el títol ‘El So de l’Aigua i la Dansa, amb el Port de Tarragona’. Cal recordar que el Port de Tarragona ofereix els espectacles a tota la ciutadania amb entrada lliure i aforament limitat.
Es tracta d’un espectacle de dansa inspirat en l’aigua a càrrec de Scènic Dansa, dirigit per Elisabet Esporrín i amb direcció artística del ballarí Lluís Ortega.
Esporrín, directora de Scènic Dansa, compta amb més de 30 anys de trajectòria a Tarragona, es dedica en cos i ànima a la dansa en totes les seves disciplines. El centre ha rebut el reconeixement com a Escola Autoritzada pel Departament d’Educació per la Generalitat de Catalunya).
Les jornades al voltant dels rius es donarà per finalitzada el divendres 3 de maig amb el debat “El riu Gaià. Aprendre del passat i preparar el futur”. Com tots els debats serà un acte obert al públic.
Badalona celebra aquest dimecres 23 d'abril la diada de Sant Jordi amb un programa d'activitats que porta arreu de la…
Aquest dimarts s’ha celebrat a Molins de Rei una roda de premsa per presentar les subvencions destinades a culminar la…
La Policia d'Andorra investiga la mort d'una dona de 72 anys que ha aparegut morta aquest dimarts al riu Valira…
Els pròxims 25 i 26 d’abril, l’Ampolla acollirà la tercera edició del FRAME Film Festival al municipi, un esdeveniment dedicat…
Pedret és alcaldessa de Benifallet des de l'any 2015 i ara, per primer cop, serà diputada provincial. Li preguntem per…
La Diputació de Barcelona escalfa motors per celebrar la diada de Sant Jordi amb un munt de propostes culturals i…
Esta web utiliza cookies.