Ricomà: “Tarragona ha viscut unes festes de Santa Tecla reeixides i corresponsables”

L'alcalde, Pau Ricomà, es mostra molt satisfet i agraït amb tota la ciutadania

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts
Concert BUMT+Tocabemolls Laia Marín

Durant els darrers deu dies hem viscut unes festes de Santa Tecla “intenses i noves per a tots i totes, adaptades a la situació actual i amb l’objectiu acomplert”. Aquesta ha estat l’arrencada de l’alcalde i conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, a la roda de premsa de balanç feta aquest matí. “Hem aconseguit unes festes reeixides i corresponsables i podem estar molt satisfets i alhora agraïts amb tothom que s’ha sumat a la responsabilitat i el seny”.

D’aquesta manera l’alcalde ha volgut resumir els deu dies més intensos des del desconfinament el passat mes de maig amb motiu de la pandèmia de la covid-19. Uns dies carregats d’emocions per a molts tarragonins i tarragonines, entitats de la festa, tècnics municipals i el consistori. Han estat uns 200 actes proposats i treballats en els darrers mesos conjuntament amb les entitats i promotors externs, per tal d’aportar “la màxima seguretat i sentit de la responsabilitat als assistents en el moment de cadascuna de les activitats”.

De les accions més encertades, sens dubte “el Teatre Auditori del Camp de Mart n’ha estat una de les protagonistes”. “Hem sabut recuperar un espai meravellós, a l’aire lliure i amb un aforament ampli i segur” i al mateix temps “hem sabut treballar tant amb els artistes convidats com amb els promotors musicals en una mateixa línia: la de la cultura segura” segons ha apuntat Ricomà. Destacant des de les primeres nits amb Manel, Stay Homas o Miguel Poveda, fins al punt culminant, el concert de la Banda Unió Musical i la txaranga Tocabemolls, passant pels actes familiars amb el Pot petit i el concert de Barraques, amb artistes locals, tots ells “fets amb la màxima seguretat, amb rigor i prenent totes les mesures que requereix la normativa actual”.

A banda d’aquest recinte, la Festa també s’ha viscut “d’altres iniciatives en noves ubicacions que han marcat un exemple a seguir, com es el cas de l’Anella Tapa, amb una afluència molt important d’assistents i celebrat durant els tres primers dies de festes”; així com ubicacions i formats inèdits que han meravellat a públic i assistents, com “el traditrenet al seu pas per molts barris de la ciuta;, La Crida al Passeig Arqueològic o les iniciatives pirotècniques tan ben escollides per part dels grups de foc de la ciutat i els tècnics municipals, pel que fa a participació de tota la ciutat i seguretat com han estat els voladors o la Tronada en una ubicació sorpresa”. L’alcalde també ha volgut destacar “l’encertat i majestuós ball de l’Àliga i el Lleó a la Catedral durant l’Ofici de la Diada, elements del Seguici que representen la ciutat i reten homenatge a Santa Tecla”.

Altres espais destacats han estat la Casa Canals, que ha acollit moltes iniciatives, l’espai del Seminari, que “ha sorprès per la seva plasticitat en la representació de la Moixiganga” i finalment destacar la qualitat i encerts de la programació de La Terrasseta, “cultura en estat pur”.

En aquest sentit l’alcalde ha volgut agrari l’esforç també dels treballadors externs, promotors, programadors, empreses de vigilància i seguretat, músics, actors i actrius i tot l’equip humà tècnic, que sumats son unes 250 persones a qui l’Ajuntament ha contractat externament.

Molt satisfactòriament, l’alcalde també ha destacat l’esforç per dur a terme “La Festa per a tothom”, una de les iniciatives autèntiques de la ciutat i que fa molts anys que se celebra gràcies a l’esforç de moltes persones “ i que enguany ha pogut adaptar-se a la situació, sortir el carrer o realitzar activitats en els seus centres”.

Presència castellera 

El món casteller també ha estat cobert amb propostes “tan senzilles i alhora carregades d’emoció”, segons Ricomà, com son els tòtems situats a la Plaça de la Font el dia 23 amb els castells més importants de la història de les quatre colles en aquesta plaça, així com el desplegament de quatre lones dels Pilars Caminant per part de les quatre colles i el recorregut del Pilar marcat en adhesius dels quatre colors i apunts històrics d’aquest acte tan autèntic de la nostra ciutat. També ho ha estat la presentació del documental amb motiu dels 50 anys del Concurs del Segle.

La Festa a casa 

Una de les cites més esperades del programa han estat les retransmissions i activitats en línia que l’Ajuntament de Tarragona ha posat a disposició de tothom per “incentivar l’hàbit de seguir la festa des de casa”, ha dit Ricomà qui s’ha mostrat molt satisfet amb algunes xifres, de moment encara parcials perquè s’han de revisar totes amb el temps, però que han arribat, només en el cas dels Balls Parlats al canal de youtube municipal, a les 11.000 visualitzacions. Al detall, han estat 880 Ball de Pastorets; 713 Ball de Gitanes; 933 Ball de Diables; 396 Ball d’en Serrallonga; 1.165 Sebastiana del Castillo i 6.978 de Dames i Vells.

La difusió de vídeos i continguts digitals adaptats al context i la cobertura diària de les festes han generat un gran ressò a les xarxes socials de Santa Tecla, amb 61.870 interaccions i un abast de 710.064 durant tot el mes de setembre. Altres dades destacades de visualitzacions d’algunes iniciatives virtuals, han estat aquestes: 8 capítols d’Històries de la Festa, amb 37.068 visualitzacions i els 8 capítols de ‘La Lia et guia per Santa Tecla’ amb 2.560 visualitzacions. Pel que fa al Joc en línia Salvem el Seguici, ha obtingut de l’11 al 23 de setembre, més de 1.000 entrades d’usuaris diferents.

A banda, per primera vegada s’han enregistrat diferents actes de la Festa amb una realització professional, amb l’objectiu d’oferir-los al públic que no va poder assistir als actes i per ampliar l’arxiu videogràfic de les Festes. Aquests vídeos compten, de moment, amb 1.350 visualitzacions al YouTube de Tarragona Cultura.

Una nova Santa Tecla  

Finalment l’alcalde ha volgut destacar que “aquesta ha estat una nova Santa Tecla per a tothom, que ha fet pensar i repensar molts actes i de tot n’hem après, hem sigut valents i malgrat tot, hem tingut Festa Major”.

“Aquesta Santa Tecla ha estat diferent i única i no la podrem oblidar”, ara, ha apuntat l’alcalde, “esperem que la del 2021 sigui com la dels anys anteriors perquè ja no tinguem la pandèmia i puguem celebrar els 700 anys de l’arribada de la relíquia a la ciutat amb tota l’esplendor que es mereix aquesta festa i aquesta efemèride”.