El Temps d’Avellana ha presentat aquest migdia a la Llotja de Reus el programa de la seva vuitena edició, que se celebrarà de l’1 d’octubre al novembre. L’esdeveniment vol posar en valor la feina dels productors i elaboradors, alhora que afronta reptes com els efectes del canvi climàtic o la competència global en el mercat.
Organitzat per l’Oficina Tècnica de l’Avellana, gestionada per Eurecat, el projecte s’emmarca dins el Pla Estratègic per a la valorització del sector i coincideix amb el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
La directora de l’Oficina Tècnica, Elisabet Arlandes, ha destacat que “iniciatives conjuntes com el Temps d’Avellana posen en valor les qualitats i el potencial d’aquesta fruita seca en un moment en què les sequeres dels darrers anys i la manca de professionals al camp han afectat la producció”.
Durant la presentació, la directora territorial d’Agricultura, Glòria Tibau, ha remarcat que l’edició és “especial perquè forma part de les activitats del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia”. També ha anunciat que el Departament està treballant en ajuts per a empreses i cooperatives de l’avellana amb pressupost per al 2026.
En la mateixa línia, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha posat l’accent en la necessitat de “col·laboració entre productors, institucions, comerç i ciutadania per projectar Reus i el territori, i garantir que l’avellana continuï sent un símbol de qualitat i identitat”.
El president de la Cambra i de la Llotja de Reus, Mario Basora, ha recordat que “en un moment de crisi és important continuar potenciant aquest producte estrella, amb unes qualitats gastronòmiques de primer nivell”. Per la seva part, la presidenta de la DOP Avellana de Reus, Ester Gomis, ha reivindicat el paper de la pagesia: “Sense pagesia no hi ha avellana, i sense avellana aquest territori no seria el mateix”.
També s’ha fet un reconeixement a l’exdirector de l’Oficina, Jaume Salvat, que ha enviat un missatge d’esperança “en un context marcat per l’emergència climàtica”.
El programa d’activitats inclou fires, rutes, tastos, jornades tècniques, tallers escolars i espectacles. Entre les novetats hi ha una sessió de mindfulness entre avellaners, un showcooking del Restaurant El Castell amb Torrons Vicens i olis de la DOP Siurana, o la quarta Festa de l’Avellana de la DOP que tindrà lloc a la plaça Prim. El Gremi de Forners de Reus i Baix Camp també s’hi afegeix, amb productes especials elaborats amb avellana.
El Temps d’Avellana es consolida així com una cita de referència que uneix cultura, gastronomia, pagesia i territori, amb l’objectiu de continuar projectant l’avellana com un actiu econòmic i identitari clau del Camp de Tarragona.