Aquest passat dimarts des del Diari La Ciutat ens vam desplaçar a Madrid per visitar les instal·lacions del Repsol Technology Lab situat a Móstoles (Madrid). Repsol aposta fermament en la utilització de combustibles renovables per fer front a la reducció d’emissions de CO₂ en el sector del transport mitjançant una tecnologia eficient que permet que no hi hagi una major concentració en aquest cas del CO₂ a l’atmosfera.
El residu orgànic com ho és l’hidrotractat d’olis vegetals que s’ha convertit en l’opció tecnològica més adient en els últims anys. En la planta de Cartagena ja està posada en marxa aquesta tecnología en la producció de combustibles renovables que ara mateix està en l’alça.
Pel que fa al Repsol Technology Lab situat a Móstoles situat a Móstoles utilitzen aquests combustibles renovables per aconseguir partir de matèries primeres i residus orgànics, urbans o vegetals aconseguir convertir-los en combustibles renovables. Des del laboratori de producció treballen en primera instància on un cop són òptims són desplaçats fins a la planta de pilot de refinament i un cop han estat manipulats passen als assajos del laboratori de motors. En aquest últim permetrà saber si tot el procés que han passat són òptims per fer ús dels en motors de vehicles.
Claudia Esarte, consultora de disseny de producte i especialista en combustibles renovables en el Repsol Technology Lab de Móstoles ha remarcat que “Aquests combustibles han de tindre una qualitat adequada per ser usats pels motors actuals i això és el que testegem en el laboratori de motors, on mediem rendiment, emissions i prestacions i assegurem que no tindrem cap problema en utilitzar aquests combustibles”.
Tot i això, el CO₂ d’origen fòssil permet que vagi a l’atmosfera per tal de permetre el desenvolupament de la tecnologia en la qual treballen en el laboratori per l’obtenció del combustible renovable. En aquesta línia a partir de l’any 2040 la UE ha marcat al calendari que tot el CO₂ que es faci servir haurà de procedir de fonts biogèniques.
Tarragona podria convertir-se en la pròxima planta de Combustibles renovables abans del 2030
L’empresa de Repsol va presentar fa poc temps la nova planta industrial a Cartagena que permetrà reduir fins a quasi 1 Milió de tones de CO₂ a l’atmosfera.
Això no obstant, la nova planta a Purtollano deixarà de tractar matèries primeres fòssils per començar a tractar matèries primeres d’origen renovable. Es tracta d’un cop sobre la taula per la reducció i el camí cap a la descarbonització.
Des de la companyia treballen fermament cap al camí de la transformació i abans del 2030 treballaran per l’adaptació d’una nova planta en un altre centre industrial a Espanya.
El complex industrial de Tarragona té molts números encara que no han volgut donar molta informació sobre el tema, “Ara mateix hi ha diverses unitats en estudi que de moment estem en procés de veure quina transformació ha de seguir”, ha recalcat Esarte.
Es tracta del full de ruta que segueix l’empresa per aconseguir l’any 2050 el 100% de combustible renovable.