Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

S’espera fer l’adequació del refugi antiaeri del Museu Bíblic de Tarragona

Avatar photo

Es volen potenciar les visites al refugi, on es pot observar la transformació de la ciutat des de l'època romana fins a la Guerra Civil, entre altres racons d'interès

Al Consell Plenari de demà està previst que s’aprovi un modificatiu de crèdit que inclou una partida de 18.000 euros per tal de dur a terme tasques d’adequació del segon nivell del refugi antiaeri del Museu Bíblic de la ciutat. Aquestes tasques inclouen la consolidació, la il·luminació i la senyalística d’aquest segon nivell que actualment no es pot visitar. El conseller de Memòria Històrica Manel Castaño ha explicat que “amb aquesta acció es volen potenciar les visites al refugi, especialment de grups d’escolars, i a través de les rutes dels Llocs de la Memòria, per tal d’explicar la memòria de la ciutat a tothom, especialment als més joves”.  

El director del Museu Bíblic, Andreu Muñoz  ha destacat que “el refugi té moltes particularitats, la primera és que es troba en un espai museïtzat on s’explica la transformació de la ciutat des de l’època romana fins a la Guerra Civil, la segona es que estem davant d’un refugi extraordinàriament ben conservat des dels pous d’extracció de terra i d’aire o a les escales fins a les sortides i tercera que es tracta d’un refugi que es troba imbrincat en les estructures romanes i medievals de la ciutat”.  

Un refugi entre cisternes romanes 

En el subsòl del Museu Bíblic Tarraconense, a 10 metres de profunditat, es troba el refugi antiaeri amb dues galeries excavades a la roca amb sortides al carrer de les Coques i a alguns immobles dels carrers Santa Tecla i Sant Llorenç. A l’inici de la Guerra Civil es va començar a utilitzar com a refugi el primer nivell aprofitant cisternes i espais de voltes romanes, i poc després es decideix ampliar en un segon nivell excavant galeries de 90 metres per tal de multiplicar la capacitat del refugi. Es calcula que hi podien arribar a cabre 700 persones, tot i que normalment l’utilitzaven 350. Quan les alarmes de la ciutat sonaven, la població de la part alta tenia 6 o 7 minuts per poder-se refugiar. Aquest refugi és troba en l’espai Tarracròpolis del Museu, que té com objectiu explicar més de 2000 anys de la ciutat des de l’època romana fins a la guerra civil.  

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

VÍDEO: Violència extrema al Raval de Barcelona. Ha d’intervenir la policia

Notícia següent

Helena Martinez: “Que el futur del jovent no depengui de la sort!”

Notícies relacionades