El Port de Tarragona ha començat a implementar tres línies de millora interior a l’espai del Refugi 1 del Moll de Costa. L’objectiu principal de les millores radica en dotar al Refugi 1 d’una major capacitat d’adaptabilitat cultural i artística per tal de potenciar la qualitat de les exposicions, performances i activitats que es realitzin dins de l’espai.
La primera de les millores radica en una nova paleta de colors a les parets de l’interior de l’espai, la segona consisteix en una nova il·luminació de qualitat escènica i, la tercera en la redacció d’una licitació per instal·lar noves cortines que permetin un control i dosificació més eficaç de la llum exterior.
Millores interiors
La principal millora radica en una nova paleta de colors amb una pintura més fosca, que no només afegeix un toc elegant i contemporani, sinó que també millora la visualització de les obres exposades, proporcionant un fons més destacat per a la seva apreciació. Aquesta acció també permet convertir l’interior del Refugi 1 en una caixa escènica, enfosquint les parets amb un color gris fosc per controlar millor la llum i la composició de l’espai.
Fins ara, aquest espai presentava parets pintades en blanc, la qual cosa tendia a reflectir la llum. Ara, en canvi, un color fosc permet poder focalitzar i il·luminar amb més intensió i qualitat el material cultural exposat. Aquesta millora té un pressupost total de 15.000 € i ja està finalitzada.
Durant 2024 es procedirà amb la col·locació una sèrie de cortines opaques per a controlar la llum natural a les entrades de llum natural procedent de l’exterior. És un projecte que està en estudi i amb la pretensió que aquestes noves cortines permetin un control i una dosificació més eficaç de la llum exterior, proporcionant als curadors i artistes un entorn òptim per mostrar les seves creacions amb una il·luminació ajustada i personalitzada.
Nova il·luminació
La tercera línia de millora, línia que s’està executant actualment, consisteix en la incorporació de nous focus de qualitat escènica que ofereixen una il·luminació optimitzada, no només per a les exposicions, sinó també per a actuacions en directe i altres performances. Es tracta de la instal·lació d’un carril trifàsic amb 54 focus de 28 w 4000ºK i 36º i 22 focus panoràmics de 40 w 4000ºK. Aquesta millora destaca la polivalència de l’espai, permetent la realització d’un ventall més ampli d’esdeveniments culturals i artístics.
Les tasques estan adjudicades a l’empesa INSTERCAP, S.L amb un pressupost de 25.786,84 € (IVA exclòs) i els treballs hauran finalitzat durant el mes de febrer. Els treballs consistiran en la col·locació d’una sèrie de carrils electrificats per a reforçar la il·luminació, per poder crear un espai més polivalent i atendre a més actes culturals amb major qualitat lumínica.
Amb aquestes millores, el Port de Tarragona reafirma el seu compromís amb el suport a la producció cultural de la regió, amb produccions pròpies o acollint-ne de les entitats del territori, proporcionant un entorn millorat per a l’apreciació de l’art i la celebració de diverses expressions artístiques de dins i fora del territori. L’organisme espera que aquestes novetats contribuiran a una experiència més vibrant i immersiva per a les persones.
Plaques solars al Refugi 1
A totes aquestes millores internes s’ha d’afegir el fet que el Port de Tarragona ha començat les obres per dur a terme la instal·lació dels panells fotovoltaics al Refugi del Moll de Costa. Tal com es redacta al document d’adjudicació es preveu que les tasques es finalitzin d’aquí a 4 mesos i mig i, per tant, a o començaments de l’estiu 2024 ja podrà estar en funcionament.
Es tracta d’una instal·lació fotovoltaica de 223 kWh sobre la coberta del refugi amb l’objectiu principal de generar energia elèctrica provinent de fonts renovables i potenciar el desenvolupament de solucions per a la implantació del Smart Grid, un sistema intel·ligent per a la gestió de l’energia verda de la futura comunitat energètica portuària així com utilitzar l’energia generada per autoconsum instantani. En total, aquesta nova planta fotovoltaica generarà el 17% del total de l’energia necessària al Moll de Costa.