La literatura al paisatge
La primera i més recent és el llibre Deu rutes literàries al Camp de Tarragona, itineraris que recorren espais reals vinculats a obres, autors o moviments literaris que permeten conèixer escenaris inspiradors o descrits en la literatura. Les rutes inclouen visites a llocs emblemàtics com les muntanyes de Prades i la serra de Llaveria i lectures de fragments d’obres d’Artur Bladé Deseumvila, Maria Aurèlia Capmany, Jaume Vidal Alcover, Josep Anton Baixeras, Olga Xirinacs i Joan Puig i Ferreter, entre d’altres.
Cròniques que narren la guerra i la política
Un altre dels llibres destacats és La guerra de les Vespres (1282-1285), una obra que es presentarà públicament el 23 d’abril i que narra com, durant la guerra de les Vespres Sicilianes, el rei Pere el Gran va ocupar Sicília i es va enfrontar als reis Carles d’Anjou i Felip d’Ardit de França. El conflicte es va estendre des de Sicília fins a Aragó i Catalunya. En aquesta investigació, que el 2023 va rebre el premi a la millor tesi escrita en català a la URV, s’analitzen les cròniques contemporànies als fets per entendre els pensaments polítics i com es van interpretar per convèncer els lectors.
Homenatge a la història de la infermeria catalana
La dimensió social de la recerca també es fa present amb el llibre col·lectiu Infermeres en acció. Practicants, llevadores i ATS en els territoris de parla catalana (1901-2019). És el segon volum sobre trajectòries professionals significatives d’infermeres, practicants i llevadores i està estructurat en quatre parts. La primera es desenvolupa en dos capítols: un d’introductori on es presenta la metodologia i, el segon, en què es descriu teòricament el procés de professionalització infermera. La segona i tercera part consta de relats biogràfics presentats de forma cronològica i el llibre acaba amb una anàlisi dels relats a partir dels elements de professionalització infermera. Per saber-ne més és públic el podcast Compaginades, conduït pel periodista Ricard Lahoz, on conversa amb el professor del Departament d’Infermeria Josep Barceló i dos dels autors de l’obra, Carme Torres i Miquel Àngel Calderó.
La ruralitat als mitjans i la cultura
Una altra de les novetats és el llibre Nuevos imaginarios del rural. Literatura, cine y medios en el contexto español, coordinat pels professors del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV Enric Castelló, Bernat López i Helena Miguélez-Carballeira, recull d’una introducció crítica i deu articles on s’analitzen obres literàries, cinematografies, representacions mediàtiques i discurs públic al voltant de la ruralitat. L’obra constata l’aparició de noves narratives sobre allò rural, associades a l’ansietat mediambiental, els desequilibris socials i la perspectiva de gènere. Al seu estudi preliminar, els editors afirmen que les expressions culturals i mediàtiques són, en aquest sentit, “un espai necessari de representacions i narratives per imaginar una ruralitat possible”.
Neurones i ment humana
El lligam entre les neurones i les capacitats de la ment humana és el tema central d’aquesta darrera recomanació, Per què les neurones?, una obra coeditada per la URV i la UB a càrrec de Josep Maria Tomàs Ferré, exprofessor i impulsor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV. L’autor explica, de manera intuïtiva i a partir dels components dels éssers vius, com funciona la comunicació cel·lular i neuronal amb exemples aclaridors i dibuixos, obra del mateix autor.