Un projecte de la Diputació millorarà zones forestals de les Muntanyes de Prades

Avatar photo
L’objectiu de les actuacions és frenar els efectes dels grans incendis forestals i impulsar la bioeconomia local

El projecte “Rumiar” millorarà zones forestals de les Muntanyes de Prades per preservar aquest  espai de gran valor paisatgístic dels grans incendis forestals i, alhora, explorar i potenciar  diverses formes d’activitat econòmica a la zona a partir dels recursos que genera el bosc.

El  projecte, coordinat per la Diputació de Tarragona amb la participació del Centre de la Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris i Propietàries Forestals (BOSCAT), la Fundació Pau Costa i el Centre d’Iniciatives empresarials Conca de Barberà (Concactiva), compta amb un pressupost de 2,1 milions d’euros, un 95% dels quals són finançats per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons europeus NextGerationEU.

“Rumiar”: El mosaic agroforestal a l’espai natural de les Muntanyes de Prades preveu la creació  d’un mosaic agroforestal en un espai de 319 hectàrees de bosc en 8 municipis (Mont-ral,  Montblanc, Vilaplana, Cornudella del Montsant, Alcover, Capafonts, Alforja i la Riba) amb l’objectiu d’afavorir la diversitat de paisatges perquè siguin més resilients i serveixin com a tallafocs en cas d’incendi.

Aquest mosaic s’ha dissenyat tenint en compte zones marcades com  estratègiques, avalades i consensuades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en col·laboració amb els Bombers de la Generalitat. Per al manteniment d’aquest  mosaic agroforestal, el projecte Rumiar preveu fer servir la silvopastura, és a dir el pasturatge  amb ramats de cabres per a la neteja del sotabosc, i també els treballs de gestió forestal amb professionals especialitzats i formats en aquest àmbit.

A partir d’aquestes dues activitats, el  projecte “Rumiar” vol treure profit del potencial del bosc i impulsar la bioeconomia local en una superfície global de prop de 37.000 hectàrees que abasten 22 municipis de les comarques del Priorat, la Conca de Barberà, el Baix Camp i l’Alt Camp.

Amb la pràctica de la silvopastura, l’objectiu és potenciar el sector ramader, una professió ja  present a les Muntanyes de Prades, amb la creació de nous productes agroalimentaris.  D’aquesta manera, es preveuen millorar les condicions dels pastors existents i atraure’n més. Pel que fa als treballs de gestió forestal dels boscos, també es requeriran nous perfils professionals. En aquest sentit, segons el projecte, es contractaran i formaran 8 persones que rebran formació específica com a “peons forestals”.

Tant la silvopastura com la gestió forestal sostenible es preveu que generin un impacte positiu a la zona, amb l’augment de l’activitat i de l’arrelament a les Muntanyes de Prades, un dels  principals recursos naturals de la demarcació que s’ha de convertir en parc natural.

 

Presentació de Rumiar

“Rumiar” s’ha presentat aquest dijous en roda de premsa al Palau Bofarull de la Diputació a Reus. L’acte ha comptat amb la presència de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, que hi ha assistit acompanyada de la diputada delegada de Transició Energètica de la Diputació, Carme Ferrer, i del diputat delegat de Projectes Europeus de la Diputació, Josep  Baiges. Durant la seva intervenció, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha  assegurat que “amb aquest projecte, fem gestió sostenible dels boscos, reduïm el risc  d’incendis, creem professions i combatem el despoblament. Busquem un millor futur per a la  zona amb la creació d’aquest mosaic agroforestal”.

L’acte també ha comptat amb la participació del director gerent de BOSCAT; Jordi Terrades; el  responsable projecte Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa, Marc Arcarons; la responsable del CFTC, Míriam Piqué, i del conseller de Promoció Econòmica de Concactiva, Moisès  Ferrete. Cadascun d’aquests socis ha explicat les actuacions i la implicació que tenen en el  projecte.

En concret, el director de BOSCAT, Jordi Terrades ha destacat la importància de la capacitació de treballadors forestals, “perquè per gestionar els boscos fan falta persones amb una professió dignificada, amb una formació molt completa, perquè les condicions climàtiques del present així  ho requereixen”.

Pel que fa al representant de la Fundació Pau Costa, Marc Arcarons ha destacat la importància  de la visió de prevenció i gestió d’incendis amb “la silvopastura, que també és una forma de  promocionar la ramaderia extensiva, que actualment està en extinció. Projectes com aquest  són una oportunitat per consolidar pastors i ramaders al territori”.

Amb la seva intervenció, la responsable del CFTC, Míriam Piqué, ha definit el projecte com a  “integrador, complex i atractiu, ja que integra molts àmbits de la gestió forestal i integra també a les persones: pastors, propietaris forestals, gestors i el conjunt dels municipis”.

Finalment, el conseller de Concactiva Moisès Ferrete ha concretat la seva contribució en el  projecte “fomentant l’emprenedoria i donant sortida al col·lectiu de pastors del silvopasturatge,  posant a disposició l’obrador de l’Espai Cuina per l’elaboració de formatges o de qualsevol altre  producte agroalimentari derivat del projecte”.

 

Rumiar ja està en marxa

“Rumiar” ja ha començat a executar-se a les Muntanyes de Prades, amb els primers treballs  sobre el terreny, concretament amb la identificació i caracterització de les àrees de risc  d’incendi forestal on es durà a terme el projecte. A més, per part de la Diputació, també s’està  treballant amb la coordinació amb la resta de socis. El projecte estarà enllestit el desembre del  2025 i ha estat un dels 56 seleccionats en aquesta convocatòria d’ajuts.

El mosaic agroforestal  a l’espai natural de les Muntanyes de Prades compta amb el suport de la Fundación Pla de  Recuperació, Transformació i Resiliència del Fons NextGeneration, ja que ha estat un dels 56  seleccionats per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el  Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència  (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Els socis del projecte:

  • La Diputació de Tarragona: lidera i coordina el projecte. N’és la responsable i n’executa un  52%. Entre d’altres, s’encarregarà dels treballs forestals necessaris en aquestes zones  estratègiques per a la creació del Mosaic agroforestal, també del pla de comunicació i  sensibilització, de la governança del projecte i de la promoció de la biodiversitat per garantir  que es respecta.
  • BOSCAT: lidera l’actuació de formació i especialització al sector forestal, que permetrà la formació i contractació de 8 persones per treballar als boscos. També participa en la definició de les àrees de risc d’incendi forestal.
  • Fundació Pau Costa: lidera l’actuació de dinamització del sector ramader amb l’estudi dels  terrenys i la seva adequació per a la silvopastura i amb l’acompanyament als pastors, entre d’altres.
  • Concactiva: coordina l’actuació de dinamització de la indústria agroalimentària de  transformació de productes procedents del sector primari com la llet, la carn, les plantes  aromàtiques o la mel i la creació d’un obrador.
  • Centre de la Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya: donarà suport científic en la  caracterització de les àrees de risc d’incendi forestal, el Pla de difusió de resultats i també el reforç de la bioeconomía forestal amb el desplegament d’una prova pilot per a la introducció  d’aprofitaments forestals i agraris innovadors amb el foment d’altres usos de la superfície  forestal, com el pi pinyer, la tòfona o similars.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Una estrella de Hollywood es deixa veure per Catalunya: Amb exposició inclosa!

Notícia següent

Sant Julià de Lòria vol convertir-se en el centre de referència d’ensenyaments superiors presencials

Notícies relacionades