Arriba la programació de Memòria Democràtica 2024 a Tarragona

Avatar photo
Tallers, ruta guiada, presentació d’un llibre, xerrades al voltant de personatges encoratjadors i exposicions conformen l’edició d’aquest any

El Museu i l’Arxiu del Port de Tarragona participen en la programació d’activitats de la  Memòria Democràtica 2024 a Tarragona. Totes les activitats giraran entorn del lema que Memòria Democràtica ha triat per aquest any ‘La lluita de les dones a Tarragona’. Sota el  lema el Port oferirà un seguit d’activitats que començaran a partir del 6 de març i que es  poden consultar a l’agenda oficial del Port https://tuit.cat/VG54f.

Totes les activitats són de caràcter gratuït tot i que en algunes d’elles cal fer reserva prèvia. Tallers, ruta guiada,  presentació de llibre, xerrades o exposicions són algunes de les activitats culturals que el  Port ofereix amb l’objectiu de promoure i donar a conèixer personatges i situacions de la  nostra història recent. 

Un total de dues xerrades, una exposició, la presentació d’un llibre, una ruta guiada, un  taller i una mostra dedicada a una embarcació tarragonina que aquest any compleix 80 anys de la seva construcció és l’oferta cultural del Port sota el paraigua Memòria  Democràtica 2024.  

Programació 

6 de març – La primera xerrada tindrà lloc a la sala d’actes de l’Arxiu, a les 19 h, i anirà a  càrrec de la historiadora i docent, Pilar Vives Corbella, qui parlarà d’una bibliotecària  vallenca, M. Felipa Español Coll, que va estar al Servei de Biblioteques del Front durant la  Guerra Civil.  

21 de març al 28 d’abril – El 21 de març s’inaugurarà l’exposició Thorpeness i Stanwell,  una exposició que parla sobre l’atac als mercants anglesos al Port de Tarragona de l’any  1938 durant la Guerra Civil. L’exposició estarà ubicada al Refugi 1, Sala 2 del Moll de Costa  del Port de Tarragona. 

3 d’abril – L’escriptora i periodista, Berta Jardí Soler, impartirà una xerrada sobre la  bibliotecària del Front Aurora Díaz Plaja. La xerrada tindrà lloc a les 19 h a l’Arxiu del Port.  Jardí és autora de la novel·la titulada: La bibliotecària del front, editada el 2023 per Univers  llibres. 

9 d’abril – Presentació del llibre d’Òscar Martín i Txell Navarrete: Thorpeness / StanwellL’atac als mercants anglesos del Port de Tarragona (1938) durant la Guerra Civil espanyola a les 19 hores a la sala 2 del Refugi 1 del Moll de Costa. 

20 d’abril – ‘Ruta pels espais dels bombardejos al Port de Tarragona’ guiada per Òscar Martín i Txell Navarrete. L’activitat sortirà de l’Escala Reial a les 12 del migdia, fent especial  incidència en l’indret on van ser bombardejats els vaixells anglesos. Per aquesta activitat,  que tindrà una durada aproximada de noranta minuts, caldrà fer reserva prèvia enviant  missatge a [email protected] 

27 i 29 maig – Taller ‘La Història Oral, eina per a la investigació’, que anirà a càrrec de la  historiadora Aïda Sánchez. S’impartirà de 16 h a 19 h a la sala de l’Arxiu del Port. Per  assistir al taller cal fer inscripció prèvia a [email protected], les places són  limitades. 

27 juny al 29 de setembre – Exposició al Museu del Port de ‘La Puça, 80 anys del bot  balandre tarragoní’. L’exposició s’inaugurarà el 27 de juny a les 11 h al Museu del Port. La  unió d’un mestre d’aixa de la nissaga dels Roch i la família de Muller, comerciants de vi,  van posar a l’abast dels afeccionats a la vela, una embarcació de marca registrada  tarragonina, i propicià que el lleure a la mar fos participatiu per a homes i dones  conjuntament, fet poc usual a les dècades dels anys quaranta i cinquanta del segle XX. 

Durant el mes de juliol, els esplais podran realitzar el taller de treball manual de la puça com a  complement a la visita de l’exposició. Caldrà fer reserva a [email protected] 

Del 17 de febrer al 27 de juny un seguit d’entitats culturals i cíviques de la ciutat, liderades  per la Comissió de Programes de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tarragona,  ofereixen diverses propostes destinades a donar a conèixer la lluita i el paper de la dona  des de la Segona República a la dictadura franquista, amb l’objectiu de promoure una  cultura de la Pau duradora i necessària. Mirar al passat és imprescindible per no repetir  errors en el futur.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els centres educatius de Sant Sadurni també prenen mesures d’estalvi d’aigua

Notícia següent

L’Ajuntament de Badalona contracta 45 persones en situació d’atur

Notícies relacionades