Presentat el llibre guanyador del Premi Tarragonès Beca d’Investigació

La presentació va anar a càrrec del Dr. Ramon Arnabat, professor d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili.

11 de juny de 2025 a les 21:05h

El Saló de Plens del Consell Comarcal del Tarragonès va acollir el passat dimarts a la tarda l’acte de presentació del llibre “Conflictes gremials i protesta popular a Tarragona a l’entorn del comerç i la producció de pa, peix i vi (1719-1808)” de Manel Camafort. La presentació va anar a càrrec del Dr. Ramon Arnabat, professor d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili.

La presentació de la publicació, que ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’empresa Repsol, també va comptar amb la participació de Salvador Ferré, president del Consell Comarcal del Tarragonès; i Francisco Montoya, responsable de Relacions amb l’Entorn del Complex Industrial de Repsol a Tarragona.

L’autor, Manel Camafort és doctorant en Història per la Universitat Rovira i Virgili. En aquesta Universitat ha col·laborat amb el grup de recerca ISOCAC: Història, Societat, Política i Cultura des de Catalunya al món. Com a investigador, el seu àmbit de recerca històrica és l’associacionisme preindustrial a Catalunya durant la crisi de l’Antic Règim, on ha incidit en l’estudi dels conflictes gremials a Reus i Tarragona, així com, ha realitzat investigacions sobre climatologia històrica i les sociabilitats de la societat catalana contemporània. 

La temàtica

Amb l’accés del candidat Borbó al tron hispànic, l’absolutisme va influenciar moltes de les antigues dinàmiques del mercat local, que a Tarragona va haver de conviure amb una derrama monetària constant per poder pal·liar els deutes de la hisenda local d’abans de 1714. Impostos, arrendaments i drets municipals particulars van ser el vehicle fiscal per al seu pali, que va entrar en conflicte directe amb els interessos de la població i els de les entitats gremials. La confluència dels seus monopolis amb les ordenances municipals va generar disputes en aquesta capital corregimental per poder gestionar els sistemes de cobrament de drets i l’avituallament de productes bàsics al llarg de tot el segle XVIII. Aquest estudi comprèn una anàlisi de la conflictivitat social protagonitzada pels gremis d’aquest sector entre la instauració de la Nova Planta borbònica i l’eliminació total de les traves comercials dels aliments a la Monarquia Hispànica. En aquest cas centrat en els llauradors, pescadors i forners que van ser els tres col·lectius professionals que van combatre legalment i subversiva les greuges a les seves activitats implantades pel govern. 

Beca d’Investigació

Aquesta publicació és el resultat del treball guanyador del Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura 2021, que s’atorga  a un projecte que es refereixi a la comarca. La beca té una dotació de 2.450 € i la publicació del treball dins la col·lecció Els llibres del Consell