Port Tarragona reforça la col·laboració per reinserir persones condemnades

1.182  persones han complert mesures penals a les instal·lacions de l’Autoritat Portuària en els últims 19 anys

14 de juny de 2025 a les 18:49h

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha visitat aquest divendres, 13 de juny, Port Tarragona. Aquesta visita institucional ha permès posar en valor la col·laboració entre el departament i l’Autoritat Portuària de Tarragona per a la realització de Treballs en Benefici de la Comunitat (TBC) per part de persones penades dins del recinte portuari.

La iniciativa va començar el 2006 i, al llarg d’aquests 19 anys de programa, 1.182  persones han complert mesures penals a les instal·lacions de l’Autoritat Portuària, implementant un total 1.833 mesures penals, que han suposat un total de 186.531 hores de  servei a la comunitat. Aquestes xifres fan que Port Tarragona sigui la institució que acull més TBC de tot Catalunya. 

El president de Port Tarragona, Santiago J. Castellà, ha agraït la visita del conseller i el seu  interès per conèixer com es desenvolupa el programa de Treballs en Benefici de la Comunitat  dins del recinte portuari. El president Castellà ha remarcat el compromís de l’Autoritat  Portuària de Tarragona amb aquesta iniciativa: “El balanç d’aquests 19 anys de col·laboració, amb més d’un miler de persones acollides i més de 186.000 hores de servei a la comunitat, evidencia que el programa TBC és una de les nostres accions més destacades en l’àmbit  social”. 

Així mateix, el president de l’APT ha subratllat l’aposta de Port Tarragona per afavorir la  inclusió laboral dels col·lectius més vulnerables. En aquest sentit, ha assegurat: “Des de  l’Autoritat Portuària oferim a les persones penades que realitzen TBC la possibilitat  d’incorporar-se a la nostra plantilla si el seu rendiment ha estat favorable. Creiem que aquest  programa no només ha de permetre el compliment de les condemnes reportant un  benefici social, sinó que també ha de proporcionar una segona oportunitat als treballadors  per a reintegrar-se a la societat”.

 

Més de 186.000 hores de servei a la comunitat

La col·laboració entre la Conselleria de Justícia i l’Autoritat Portuària de Tarragona va  començar el 2006, com una prova pilot per part del Port. Aquell primer any es van acollir a  23 persones sentenciades van complir hores de condemna duent a terme tasques laborals  de caràcter social. Els bons resultats van fer que progressivament s’anés ampliant el nombre  de persones fins a arribar a les 129 l’any passat, xifra que suposa un màxim històric.

En total, 1.182 persones han complet mesures a les instal·lacions de l’Autoritat Portuària de  Tarragona, implementant 1.833 mesures penals, que han suposat la realització de 186.531  hores de servei a la comunitat. Pel que fa al primer quadrimestre de 2025, 38 persones  penades han finalitzat la seva mesura de TBC a Port Tarragona. En total, 631 jornades han  estat completades, cosa que ha comportat la realització de 2.397 hores de servei a la  comunitat dins del recinte portuari entre gener i abril. Les xifres d’enguany mostren una  dinàmica similar a la dels últims anys, cosa que confirma la línia positiva de col·laboració i implicació entre les dues institucions.

 

Tasques dins del Port

Les persones acollides al programa TBC a Port Tarragona duen a terme dos tipus d’activitats  diferenciades. Una de les opcions que s’ofereix és la de treballar a la brigada de manteniment  i neteja, duent a terme tasques de suport a les activitats operatives i de conservació. La  segona opció és treballar a les oficines o a l’Arxiu, amb funcions de suport administratiu i  gestió documental. Malgrat disposar de les dues opcions, en els darrers anys, totes les  mesures penals s’han desenvolupat en la Brigada de Manteniment.

A la Brigada, les persones penades realitzen tasques de neteja i reparació del recinte portuari,  del Moll de Costa, de la Confraria de Pescadors i de la Policia Portuària. Les tasques  s’assignen als treballadors en funció del seu perfil, facilitant així una resolució més favorable  del programa. Els treballs estan sempre supervisats pels responsables i tècnics  d’infraestructures i conservació del departament de Projectes, Obres i Manteniment de  l’Autoritat Portuària. Així mateix, cal destacar que aquestes persones compten amb un tutor de l’APT, Pedro Pablo González, qui fa el seu seguiment i valoració i qui es coordina setmanalment amb l’equip de Mesures Penals Alternatives (EMPA) TGN Nord per a assignar  plans de treball, tractar incidències i plantejar estratègies de millora.

Actualment, l’APT acull persones amb conflictes judicials dels municipis de Tarragona, Reus,  Vila-seca, Salou i Constantí. El procés d’incorporació dels treballadors inclou el corresponent  trasllat des dels seus respectius municipis fins a l’entitat portuària a càrrec de l’APT.