Dilluns, 5 de maig de 2025
És notícia

El Port presenta el llibre ‘El ferrocarril a la demarcació de Tarragona

Avatar photo
L’acte, d’accés lliure i amb aforament limitat, es durà a terme el dimecres 28 de febrer a les 19 h la sala de l’Arxiu del Port

El pròxim dimecres 28 de febrer a les 19 hores tindrà lloc a l’Arxiu del Port de Tarragona,  situat al carrer Anselm Clavé, 2 de Tarragona, la presentació del llibre: El ferrocarril a la demarcació de Tarragona. Els orígens 1856-1940 d’Albert Pallarès i Josep M. Sánchez. La presentació del llibre comptarà amb la presència dels seus autors i anirà a càrrec del doctor en Història i arxiver, Jordi Piqué Padró.

El Port de Tarragona a través del seu Servei de Publicacions ha participat en l’edició  d’aquesta obra, que ha anat a càrrec de Cossetània edicions, en la qual s’explica la  construcció i l’evolució de les línies ferroviàries del sud de Catalunya des de l’any 1856 fins al 1940.  

Cal considerar que l’aparició del ferrocarril va suposar una veritable revolució en el  transport de persones i mercaderies de l’època, així com en els costums i les idees de  la societat de la segona meitat del segle XIX. L’accés a aquest mitjà de transport va ser  clau per al comerç, l’agricultura i la indústria del territori. A més a més, l’urbanisme de  les ciutats de Tarragona, Reus i Tortosa, així com d’altres poblacions es va veure  modificat significativament a causa de la construcció de les línies i les instal·lacions  ferroviàries.  

El llibre 

El llibre de Pallarès i Sánchez explica la construcció i l’evolució de les línies ferroviàries  del sud de Catalunya des de meitats del segle XIX fins a mitjans del XX. Trens d’ample  ibèric que van des de Tarragona fins a Lleida, que travessen tota la demarcació des de  Calafell fins a Ulldecona, camí cap a València, o que des de Reus pugen fins a Móra i  l’Aragó. També trens més modestos com els carrilets de Salou i la Cava tenen cabuda  en aquest recorregut històric. 

Es tracta d’una obra molt gràfica, en la qual, a través de gairebé tres-centes imatges entre fotografies, plànols i dibuixos, procedents d’arxius i col·leccions particulars, es  mostra el recorregut de les línies, les estacions, el material mòbil, els estris o la  senyalització.

Molts d’aquests elements han desaparegut amb el temps, i d’altres han estat substituïts  per elements més moderns; això fa que, en molts casos, les imatges siguin l’únic testimoni que perdura d’aquest patrimoni històric i cultural de les nostres comarques.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Torrent veu “provincià” comparar Barcelona amb Madrid en economia digital

Notícia següent

Les víctimes invisibles de l’incendi de València: 40 gossos i 36 gats calcinats

Notícies relacionades