Diumenge, 20 d'abril de 2025
És notícia

El Port de Tarragona actualitza el Pla de Sostenibilitat

Avatar photo
La nova versió actualitzada aquest abril 2024 conté 26 objectius i 114 accions

Aquest abril 2024 el Port de Tarragona presenta una tercera versió del Pla de Sostenibilitat  Agenda 2030. Un Pla presentat públicament al juliol de 2020, i actualitzat en una segona revisió l’abril de 2021. Després de fer un viratge cap a la sostenibilitat el Port presenta una  tercera versió del Pla, una revisió que es destaca per l’assoliment d’unes accions i el  desplegament d’e noves accions mediambientals de gran abast i innovadores. Enguany, la  versió 2024 del pla presenta importants novetats, com per exemple: 

  • Instal·lació dessaladora per tasques de neteja al recinte portuari. 
  • Impuls de dessaladora per augmentar la resiliència del territori. 
  • Diversos projectes de restauració marina. 
  • Restauració ambiental del marge dret del Riu Francolí. 
  • Actuacions de recollida de deixalles marines. 
  • Pla de mobilitat sostenible. 
  • Projectes de descarbonització de l’activitat portuària (plantes fotovoltaiques,  electrificació de molls, transformació d’embarcacions a hidrogen, etc.) 
  • Creació del Blue Innovation Port, innovació i creació d’empresa en economia Blava Creació de nous espais socials 

“Amb aquest Pla el Port de Tarragona aprofundeix el seu compromís amb la  descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic dins de les seves instal·lacions però amb  una visió clarament metropolitana”, explica Saül Garreta, president de l’Autoritat Portuària  de Tarragona. Els pla reuneix objectius sostenibles definits a partir dels ODS de les NNUU  abastant diferents àmbits portuaris, laborals i socials, que ha de permetre assolir la visió  #RumbEcoPort2027 per situar el port a l’avantguarda de la lluita contra el canvi climàtic. 

Un pla amb vestit verd i blau 

El Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030 està segmentat, en aquesta nova revisió, en 26 objectius i 114 accions reunides en 3 blocs Sostenibilitat ambiental, Descarbonització i  Creixement sostenible i, finalment Compromís social. 

Aquest document simbolitza el ferm compromís i ajuda a la programació de les accions per  a lluitar contra el canvi climàtic i mitigar els seus efectes, afegeix transparència i rendiment  de comptes en uns reptes, com la cura mediambiental i l’economia sostenible, que implica  a totes les persones, com organitzacions i com a societat.

El Pla incorpora projectes al voltant de l’economia Blava. El passat 24 de gener es va  presentar el projecte “Blue Innovation Hub”; un programa que crearà un ecosistema per a  la generació d’empreses innovadores al voltant de l’entorn de l’economia blava. Blue  Innovation Hub busca afavorir un entorn propici per a la generació i la implementació  d’iniciatives innovadores, la creació d’un ecosistema empresarial sòlid i l’impuls al  desenvolupament territorial. 

Biodiversitat 

Port de Tarragona participarà en la restauració de diversos espais humits que es troben en  zona d’influència portuària: liderarà la restauració dels Prats d’Albinyana de la Pineda, que  forma part de la Xarxa Natura 2000 i la renaturalització del marge dret de la desembocadura  del riu Francolí. També participarà en la recuperació de l’espai que conforma la  desembocadura del riu Gaià, la Plana del Vinyet. 

Anella Blava 

El projecte de l’Anella Blava es planteja el tancament a la costa i al medi marí de l’Anella  verda terrestre. Aquest projecte se centra en dues iniciatives. La primera d’elles és la  plantació de Cymodocea que actuarà en la Platja del Miracle, per la qual es destina un  import de 170 mil euros. La segona consisteix en la instal·lació de biòtops en la punta del  Miracle amb l’objectiu d’afavorir la regeneració de la vida marina. Aquesta actuació es  portarà a terme per una inversió de 60 mil euros. 

Descarbonització 

Una línia estratègica del Port de Tarragona ha estat capitanejar i adoptar un rol impulsor i  socialitzador en la implantació de noves energies renovables. Aquest lideratge és resultat  del compromís, la voluntat i la responsabilitat de les institucions públiques, i de la voluntat  que el Port i el Camp de Tarragona esdevenir centre per a la transició energètica i la  descarbonització de Catalunya. L’Autoritat Portuària de Tarragona ha impulsat diferents  projectes en aquest sentit com la creació d’un pol transversal i interdisciplinari per al foment  de l’Hidrogen Verd i les energies renovables acollint la seu nacional de la Vall de l’Hidrogen  de Catalunya i la seu territorial de l’Energètica de Catalunya, juntament amb APPORTT,  l’associació d’empreses de la comunitat portuària. 

La instal·lació de panells solars a diferents espais del Port i del recinte portuari així com  l’electrificació de molls i grues (estudis en licitació) són unes iniciatives crucials en la ruta  cap a la sostenibilitat energètica. Aquesta transformació busca reduir l’empremta de  carboni i augmentar l’eficiència energètica, en línia amb els objectius del pla de  sostenibilitat de zero emissions per al 2030. Amb els panells solars, es pot generar impactes ambientals associats. A més, aquesta transició no només redueix les emissions  de CO2 sinó que també pot servir com a exemple per altres ports, impulsant una  transformació més ampla cap a un model energètic més net i sostenible a escala global. 

L’electrificació de Molls és una de les mesures de més abast i profunditat que contempla  el Pla per descarbonitzar l’activitat portuària. El Port destinarà 15,6 milions d’euros a  l’electrificació dels Molls de Balears, Andalusia i Cantàbria. El primer compta amb una  inversió de 10.250.000 euros i un termini d’execució de 2 anys, del 2024 al 2026; el segon,  disposa d’una inversió de 4.125.000 euros i un termini d’execució de 2 anys, que tindrà lloc  tot seguit de l’electrificació del Moll de Balears, del 2027 al 2028; pel darrer, es destinarà  un import d’1.250.000 euros i es portarà a terme en paral·lel a l’execució de l’electrificació  del Moll d’Andalusia. D’altra banda, el Port de Tarragona està posant en marxa  l’electrificació del mecanisme de moviment (vertical i horitzontal) de les grues del Moll de  Castella i d’Aragó, amb l’objectiu principal d’agilitzar i facilitar l’activitat de tràfic de cereals 

Aliances Estratègiques 

El Port també ha treballat per adherir-se a diferents plataformes amb estratègies  sostenibles i per la transformació energètica o en reforçar la seva participació en d’altres. És el cas de l’Agrupació per a la Promoció del Port de Tarragona (APPORTT) i l’empresa  pública d’energia de Catalunya (L’Energètica) que van signar un conveni de col·laboració  per impulsar la transició energètica i fomentar la innovació al Port de Tarragona, un conveni  signat el novembre de 2023. Un altre cas és l’adhesió del Port de Tarragona a l’Aliança Net  Zero Mar l’octubre de 2023. Es tracta d’una plataforma col·laborativa per a impulsar la  descarbonització i electrificació al sector marítim. L’admissió del Port és un pas més en el  compromís amb la sostenibilitat i voluntat de liderar la lluita contra el canvi climàtic dins del  sector marítim. Durant aquest 2023 el Port Tarragona també s’ha organitzat jornades,  trobades i tallers per explicar de primera mà la importància de tenir com a seu la Vall de  l’Hidrogen a l’edifici institucional del Port. Un paper important en la captació d’inversions i  en la rellevància de la unió de la comunitat portuària cap a un futur més sostenible. 

El Clúster Industrial ChemMed també va presentar aquest passat desembre el seu pla  estratègic per al període 2024-2027, destacant una visió ambiciosa centrada en la  col·laboració sectorial i la innovació sostenible. La presentació va tenir lloc en estreta  associació de l’AEQT, el Port de Tarragona, AITASA i organitzacions i empreses importants  del territori, consolidant així la relació estratègica entre totes les entitats. L’objectiu principal  d’aquest nou Pla Estratègic és alinear les accions dels membres del clúster per aconseguir  una posició de lideratge de ChemMed a Europa impulsant la innovació, el  desenvolupament i la creació d’un ecosistema resilient que doni resposta a la societat i a  un futur marcat per la neutralitat climàtica. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Renfe renovarà els sistemes d’informació a estacions de Rodalies

Notícia següent

Detinguts quatre italians per una violació grupal a la platja de Palma

Notícies relacionades