Aquest mes el Port de Tarragona ha licitat el projecte de ‘Subministrament i instal·lació d’estructures de regeneració del fons marí al Parc Subaquàtic de Tarragona‘. El termini per a la presentació de propostes és fins al 9 de febrer, i es preveu un termini d’execució de 4 mesos per a la implementació completa del projecte amb un pressupost total de 46.000 euros (IVA exclòs).
El projecte té com a objectiu principal la restauració i la protecció dels ecosistemes marins locals, així com la promoció de la biodiversitat. Aquesta iniciativa s’emmarca dins del compromís del Port de Tarragona amb la sostenibilitat i la conservació del medi ambient marí. A més, s’han destacat les accions similars emprades amb èxit en el passat, com la immersió de biòtops, que han contribuït significativament a la recuperació i la protecció dels hàbitats marins locals.
Es preveu establir un programa de recerca i monitoratge per avaluar l’eficàcia de les noves estructures de regeneració del fons marí i monitorar l’evolució de la biodiversitat i la salut dels hàbitats marins al llarg del temps. Aquestes noves estructures hauran de tenir un disseny específic amb les característiques adequades per afavorir la regeneració d’organismes marins i la captura de CO₂.
El Port també busca col·laborar amb institucions científiques i persones expertes en el camp de la biologia marina per assegurar que les pràctiques implementades siguin basades en la ciència i tinguin un impacte positiu en l’ecosistema marí. Per altra banda, el Port a través del desenvolupament del Parc Subaquàtic pretén promoure l’esport sostenible i les activitats recreatives que permetin a les persones que visitin gaudir de la bellesa i la riquesa del medi marí sense causar danys a l’entorn.
Potenciant la recuperació del fons
Actualment es disposa d’un espai de gran valor ecològic annex al Dic de Llevant, el parc subaquàtic. Aquest espai està compost per antigues embarcacions de fusta i pedres d’escullera que amb el pas del temps han generat un ecosistema molt divers i ric. És un espai idoni per a potenciar la recuperació de l’ecosistema marí, aprofitant les funcions ecosistèmiques presents i buscant recuperar noves espècies.
A més, en un espai tan favorable, existeix la possibilitat de provar tecnologia emergent i pionera per a la recuperació de l’ecosistema, que posteriorment servirà per a replicar les mateixes solucions en altres punts del litoral. Per a desenvolupar aquesta tasca, es requereix estructures adequades que afavoreixin la regeneració dels organismes marins i la captura i monitoratge d’emissions de carboni.