Dilluns, 5 de maig de 2025
És notícia

El Port de Tarragona segueix impulsant la sostenibilitat i la transformació energètica

Avatar photo
La infraestructura portuària tarragonina ha obert la licitació per a l’assistència tècnica per a la redacció del projecte i direcció d’obra per a l’electrificació del Moll d’Aragó-Sud del recinte portuari

El Port ha anunciat l’obertura de la licitació per a l’assistència tècnica en la redacció del  projecte de construcció per a l’electrificació del Moll d’Aragó Sud al Port de Tarragona. La licitació proposa un període d’execució màxim d’un any amb un pressupost de fins a  75.000€ (IVA exclòs). El termini de presentació de les sol·licituds per aquest projecte és  fins al 19 de febrer de 2024. Aquesta iniciativa marca un pas fonamental cap a la  descarbonització del port. L’electrificació del Moll d’Aragó Sud no només contribuirà a reduir  les emissions contaminants, sinó que també obrirà portes a noves tecnologies i pràctiques  més respectuoses amb el medi ambient. Aquesta licitació és un pas cap a un futur més net  i més sostenible per al Port de Tarragona. L’enllaç a tota la informació sobre la licitació es  pot consultar en la Plataforma de contractació pública https://tuit.cat/q1Y6m.  

L’electrificació del Moll d’Aragó Sud al Port de Tarragona implicarà diverses millores  significatives tant en termes de sostenibilitat com d’eficiència operativa. Algunes de les  millores inclouran la reducció d’emissions contaminants, l’eliminació de l’ús de  combustibles fòssils per a les operacions portuàries reduirà de manera significativa les  emissions de gasos d’efecte hivernacle i altres contaminants atmosfèrics, contribuint a  millorar la qualitat de l’aire i la salut pública. 

Suposarà una millor eficiència energètica; l’ús de l’electricitat com a font d’energia per a les  operacions portuàries permetrà una major eficiència energètica en comparació amb els  motors de combustió interna, reduint el consum d’energia i els costos operatius associats. També la reducció de sorolls i vibracions ja que els motors elèctrics tendeixen a ser més  silenciosos i generar menys vibracions que els motors de combustió, la qual cosa  contribuirà a minimitzar les molèsties sonores i les vibracions a les zones circumdants del  port, millorant així la qualitat de vida de les persones del voltant (residents i persones  treballadores).

A més l’electrificació proporcionarà una base més flexible i adaptable per a  futurs desenvolupaments tecnològics, com ara la integració de sistemes de gestió  intel·ligent d’energia i la implementació de fonts d’energia renovable complementàries, com  ara els panells solars o les turbines eòliques. 

Port Tarragona, #RumbEcoPort 

L’electrificació del Moll d’Aragó Sud no només contribuirà a la reducció dels impactes  ambientals i a la millora de la sostenibilitat del Port de Tarragona, sinó que també promourà  una operació més eficient i adaptable, posant les bases per a un futur portuari més modern  i sostenible. 

Dins del marc de #RumbEcoPort, el Port de Tarragona està impulsant diverses accions  mediambientals per promoure la sostenibilitat i reduir l’impacte ambiental de les seves  operacions portuàries. Per a Saül Garreta, president del Port de Tarragona, “l’aposta per  la sostenibilitat econòmica suposa que cada repte ambiental es tradueixi en una oportunitat  d’innovació i de competitivitat que contribueix al progrés i al bé comú”. 

Algunes de les iniciatives de descarbonització impulsades pel Port de Tarragona més  destacades inclouen: 

Implementació de tecnologies verdes 

El Port està apostant per la implementació de tecnologies verdes i sostenibles, com ara  l’electrificació dels molls per reduir les emissions contaminants i millorar la qualitat de l’aire. 

Gestió eficient de residus 

S’estan desenvolupant estratègies per a una millor gestió dels residus portuaris, incloent la  implementació de sistemes de reciclatge i la promoció de la reutilització dels materials. 

Foment de l’eficiència energètica 

El Port està compromès amb la reducció del consum energètic i la promoció de fonts  d’energia renovable. Això inclou la implementació de mesures d’eficiència energètica en  les instal·lacions portuàries i la cerca i instal·lació de alternatives energètiques més  sostenibles. 

Protecció de la biodiversitat marina 

Es duen a terme accions per protegir i preservar la biodiversitat marina a les zones  portuàries, incloent la implementació de mesures de protecció dels ecosistemes marins i la  restauració d’espais naturals. 

Col·laboració amb la comunitat 

El Port treballa de la mà amb la comunitat local i altres actors interessats per promoure  pràctiques sostenibles i millorar el medi ambient a la regió.  

El Port de Tarragona està jugant un paper actiu en la promoció de la sostenibilitat i la  protecció del medi ambient a través de diverses accions mediambientals dins del marc de  #RumbEcoPort. Aquestes iniciatives reflecteixen el compromís del Port amb un futur més  verd i sostenible per a la regió i més enllà. 

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sabadell acull una conferència sobre els excombatents de la “Résistance” francesa

Notícia següent

Blanes encetarà el Carnaval de la Costa Brava Sud 2024 aquest divendres

Notícies relacionades