El Port de Tarragona va participar en el III Congrés Eòlic Marítim, celebrat la passada setmana a Cadis. Organitzat per l’Associació Empresarial Eòlica, es van abordar aspectes tècnics, logístics, financers i mediambientals del desenvolupament de parcs eòlics marins, un tràfic on els molls tarragonins volen ser protagonistes en els pròxims anys.
Les infraestructures eòliques marines esdevenen essencials per l’aposta cap a una transició energètica més neta, especialment en el context del Mediterrani, on les característiques geogràfiques i atmosfèriques condicionen el disseny de les instal·lacions eòliques.
En aquest escenari, l’energia eòlica marina es troba en fase de proves i evolució. Durant aquest any, es preveu posar a l’aigua els primers prototips d’aerogeneradors flotants al golf de Lleó, convertint-se en els primers models al Mediterrani. Les característiques de la mar Mediterrània fan que l’únic tipus d’aerogenerador viable sigui el flotant.
Tarragona es posiciona
A partir de 2026, Tarragona serà la seu per a l’assemblatge dels primers aerogeneradors comercials del Mediterrani. La situació estratègica del Port de Tarragona, unida a les condicions atmosfèriques òptimes i la disponibilitat de mà d’obra qualificada en el sector tecnològic i energètic, han convertit el port en una localització clau per liderar el desplegament de l’energia eòlica marina a l’oest del Mediterrani.
Aquesta posició estratègica i la col·laboració amb centres formatius i de recerca del territori reforcen el paper del Port de Tarragona com a impulsor d’un model energètic més sostenible, amb l’objectiu de convertir-se en un referent per a altres ports mediterranis que vulguin adoptar tecnologies d’energia renovable.