Port de Tarragona amplia les actuacions en què participen els drons

Un grup de professionals de diferents departaments del Port obtindrà la titulació de Pilot de Dron per poder oferir serveis específics

26 de juliol de 2024 a les 11:34h

Aquest mes de juny es va iniciar la formació teoricopràctica de Pilot de Drons, impulsada  des de l’Operadora de Drons de l’Autoritat Portuària i enfocada a diferents perfils professionals amb l’objectiu de complementar ampliar, mitjançant la incorporació de drons, l’abast dels diferents departaments implicats. L’actuació amb drons que va començar a implementar-se l’any passat per a temes de seguretat i gestió d’emergències s’amplia a altres àrees funcionals com la topografia i la comunicació.  

L’Autoritat Portuària de Tarragona ja compta amb cinc UAS (Unmanned Aerial System). Són tres unitats de dron més des que l’APT va adquirir els primers dos aparells el maig del 2023.

Durant el darrer any, la Policia Portuària ha implementat amb èxit tota una sèrie de serveis  per a la seguretat integral del recinte, contribuint a l'avaluació de riscos, la vigilància i control perimetral, així com el suport en tasques de control i gestió mediambiental.

L’actual xarxa de drons ofereix una gamma d’atributs complementaris amb potencial per  donar resposta a diferents tipus de missions. Càmeres de visió en alta definició, càmera  tèrmica i infraroja, mides versàtils o l'última tecnologia en sistemes de control gràcies als  següents models:

  • Dji Mavic 2 Enterprise Advanced
  • Dji Matrice 300 RTK + Zenmuse H20T
  • Dji Air 3 Fly more combo dji rc 2
  • Dji Mini 3 pro (dues unitats)
 

Formació i nous serveis

D’acord amb l’èxit en l’ús d’aquesta tecnologia, el darrer mes de juny des de l’Operadora de Drons del Port es va iniciar una formació que, dirigida a diferents perfils professionals de l’APT, permetrà ampliar les aptituds de diferents departaments mitjançant l’ús dels UAS (drons).

Els nous serveis previstos inclouen suport en les operacions portuàries ja existents gràcies  al departament d’Operacions i la Policia Portuària; suport en els aixecaments topogràfics  amb el departament de Projectes, Obres i Manteniment i l'obtenció de continguts  audiovisuals exclusius des de Comunicació i Imatge.

Les noves prestacions s’incorporaran a l’octubre, un cop finalitzada la formació, i en paral·lel  a la cura per la seguretat i les emergències, molt més eficaç i precisa gràcies als drons.

La formació per al pilotatge de drons té una durada aproximada de 120 hores de les quals  24 són pràctiques. El curs s’imparteix entre els mesos de juny, juliol, setembre i octubre i  es divideix en 3 parts: formació bàsica UAS (54 hores), Manual d’Operacions de l’APT (18 hores) i curs de radiofonista (18 hores). En finalitzar el curs, els 10 alumnes rebran una  certificació que els permetrà pilotar drons dins de l’espai del domini públic portuari sempre  en coordinació amb les autoritats competents i el centre de control de l’Aeroport de Reus.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit