Polèmica per un restaurant vegà tarragoní que no permet alimentar nadons amb llet de vaca dins del local

  Els propietaris alerten de la norma interna de l'establiment a la porta però el cas indigna algunes mares

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  Un restaurant vegà de Tarragona no permet l’entrada de biberons amb llet animal, que no sigui materna, dins de l’establiment, així com de pots d’alimentació infantil o qualsevol producte d’origen animal. Els responsables del restaurant ‘El Vergel’, al número 13 del carrer Major, alerten la clientela d’aquesta normativa a través d’un avís a la porta d’entrada i a l’interior del local, així com també verbalment si algú es despista. Conviden les mares a donar el pit o també ofereixen una “alternativa vegetal” però no accepten biberons que contingui llet de vaca o d’un altre animal “no humà”. Una revista infantil se n’ha fet ressò i algunes mares han expressat la seva indignació a través de les xarxes socials. Des del restaurant, obert l’any 2014, l’únic de la ciutat amb carta vegana, es nega que mai s’hagi fet fora cap mare per aquest motiu i lamenten ser víctimes d’una “campanya de difamació”. La polèmica ja els està passant factura a nivell de clientela i els ha obligat a tancar el seu compte a Instagram i Facebook.
  “Al #elvergeltarragona tots són benvinguts. Ens agraden les mares, les de totes les espècies. Per això no ens agraden els biberons de llet de vaca. Per favor, no li donis al restaurant. Gràcies!”. Aquest comentari, junt amb la fotografia d’una mare somrient amb el seu bebè, penjat al compte d’Instagram del restaurant el Vergel de Tarragona, va desencadenar la polèmica. Avisaven que mares i pares evitessin donar biberons de llet de vaca dins de l’establiment vegà. A l’entrada i a dins del restaurant hi ha avisos que recorden el mateix missatge.

  “D’acord amb la nostra filosofia no es poden consumir productes animals no humans. Parlem igual de pernil que de llet de vaca. Per si algú no coneix el veganisme, avisem d’aquesta norma interna per tot l’establiment i es comunica quan ve una mare amb un bebè i treu un biberó”, ha explicat Ángel Martín, propietari de El Vergel.

  L’establiment ha rebut una allau de crítiques a les xarxes socials on els han acusat de “talibans”. El cas s’inicia amb una clienta que assegurava sentir-se ofesa en un comentari d’una web de valoració d’establiments. Segons relata la mare anònima un cambrer de El Vergel li va fer saber, a través d’una nota escrita, que no podia donar llet de vaca al seu nadó al restaurant. “Al·lucinant. No sabia què fer, va ser una situació totalment inesperada, humiliant i sense poder defensar-me. Avisar-me amb un paper”, denunciava la mare a les xarxes. El cas ha tingut ressò a la revista infantil ‘Bebés y más’ on s’ha encetat el debat sobre què ha de prevaldre, l’alimentació infantil o la filosofia vegana.

  Ara bé, Martín ha negat que mai s’hagi fet fora una mare i consideren que sota aquest argument se’ls està boicotejant. “Ara el debat s’ha elevat a què si imposem a les mares, que si som abanderats del veganisme o si som un nazis. Simplement hi ha una norma interna que abans d’entrar coneixen i, si no se n’han assabentat, els ho recordem”, ha assenyalat el propietari de El Vergel.

  El restaurant ha hagut de tancar les xarxes socials i lamenta que es disfressi de debat sobre la lactància el fet d’haver de complir una norma interna que el client ha acceptat quan va “lliurement” a aquell establiment d’oci. “S’estava convertint en una plataforma d’insults a nosaltres i els nostres clients. Hem perdut visibilitat i en una setmana han baixat els clients de manera brutal”, ha explicat. De fet, Martín ha posat en mans d’advocats el que considera una “campanya de difamació” a nivell estatal, que intenta enfrontar-los a “un col·lectiu molt sensible” .

  En canvi, entre les crítiques de les xarxes també han rebut alguns suports amb usuaris que els han defensat amb fermesa. “A qui no li agradin les normes que no hi entri, i que cadascú plori a casa les seves penes”, etziben a Twitter.