El Centre de Formació de Ramaderia Extensiva i Paisatges de Montblanc, batejat com La Pleta, es posarà en marxa el maig del 2026 amb un curs d'especialista en ramaderia extensiva. Està adreçat a joves d'entre 16 i 29 anys, serà totalment subvencionat i la titulació estarà homologada per les institucions. La voluntat és que hi participin no només alumnes de la comarca, sinó també d'arreu de Catalunya que vulguin dedicar-se a la silvicultura i pastoreig en el futur. El curs durarà 210 hores i està previst que s'imparteixi durant aproximadament un mes i mig. Després, l'estudiantat podrà fer pràctiques en empreses, amb les quals s'estan tancant convenis. La iniciativa està impulsada per Concactiva.
Entre els àmbits que englobarà el pla formatiu hi ha l'ensinistrament caní, conducció de ramats, benestar animal, qüestions relacionades amb la veterinària, l'alimentació o silvopastura. A més, es duran a terme sessions monogràfiques en àmbits com la fauna salvatge o la vaca de l'Albera, una varietat que "no dona tant bon rendiment de carn" com la vaca bruna "però que és molt bona per a la silvopastura i netejar boscos", ha destacat Carles Heredia, tècnic de Concactiva que ha impulsat la Pleta.
Paral·lelament, s'hi inclourà un mòdul de 60 hores d'emprenedoria per tal que els futurs pastors sàpiguen desenvolupar el projecte empresarial i com poder recórrer a les subvencions que hi ha en marxa. Les inscripcions s'han obert aquest dimarts i des de Concactiva ja han tancat acords amb allotjaments de la comarca per tal que puguin acollir a un preu reduït l'alumnat que vingui de més lluny.
"Aquesta feina cada vegada és més important perquè redueix el risc d'incendis", ha destacat Heredia, que ha reconegut que la silvopastura "és un esforç pels productors" perquè pasturar amb animals a un bosc "és menys rendible que en un prat". Per això, creu que des de l'administració s'hauria de compensar-ho a nivell econòmic. Un dels coordinadors pedagògics serà Armand Flaujat, amb experiència a nivell internacional, que ha destacat que "cal dignificar l'ofici de ramader i pastor". "És molt sacrificat, però manté el medi ambient, la cultura, les tradicions i la parla", ha afirmat. Una altra de les dificultats és que molts pastors joves no tenen terres ni boscos on treballar. Per això, des de la Pleta estan en converses amb Boscat per tal de trobar fórmules que permetin als emprenedors iniciar el seu projecte. Tot i les dificultats, Heredia ha destacat que a la Conca de Barberà hi ha una dotzena d'explotacions ramaderes, principalment de cabres i ovelles, però també de vaques. De fet, de vaques de l'Albera en els darrers anys s'han iniciat tres noves explotacions.
Per tal de donar suport als futurs pagesos i possibles productors de formatges i làctics, des de Concactiva volen impulsar la creació d'un obrador de cara al 2026. Aquest servei funcionaria com un viver, on diferents projectes empresarials podrien utilitzar les instal·lacions per elaborar els seus productes, de manera que els permetria iniciar l'activitat sense haver de fer la despesa econòmica inicial en maquinària. De fet, Concactiva ja té en marxa un viver de celleristes per elaboradors de vi, un de cerveses artesanes i un d'oli.