Dilluns, 9 de desembre de 2024
És notícia

El Ple de Roda de Berà aprova la modificació de les ordenances fiscals per a l’exercici 2025

Avatar photo
Les modificacions més destacades són la pujada del preu de l’aigua, del rebut de la brossa i de l’IBI, que s’equipara a l’IPC

El Ple municipal va aprovar ahir al vespre, en sessió ordinària, la modificació de les ordenances fiscals per a l’exercici 2025. Va ser per majoria, amb els vots a favor dels regidors de Tria Roda, l’abstenció de Populars per Roda i els vots en contra de la resta de grups. 

De les trenta-tres ordenances, l’increment afecta només al preu de l’aigua dels barris que s’abasteixen dels pous municipals, a la taxa de la recollida de les escombraries, i a l’impost sobre béns immobles. Pel que fa a aquest darrer, l’increment s’ajusta a la pujada de l’IPC, amb un 2,5% d’increment, que suposarà un augment de menys de 12 euros anuals en el rebut mitjà de l’IBI. Aquesta pujada pretén sufragar l’increment en els costos que es preveu de cara al proper any en els serveis i productes que l’Ajuntament ha d’adquirir o contractar, així com per a abordar petites inversions necessàries. 

Quant a la taxa de subministrament d’aigua, els increments previstos afecten al preu de l’aigua de la zona nord del municipi, la qual s’abasteix dels pous municipals, fet pel qual l’augment serà mínim al rebut d’aquelles famílies que fan un ús responsable d’aquest bé tan escàs. S’estableixen tarifes més altes per als trams de consum més elevats, amb un sistema de tarifes escalonades que incentivi els consumidors a reduir el seu consum. En pagar més per l’aigua que excedeixi un llindar raonable, “motivarà a les persones i a les empreses a adoptar pràctiques més sostenibles, o la implementació de mesures d’estalvi”, deia l’alcalde Pere Virgili.

Es vol, d’aquesta manera, “penalitzar els grans consumidors o malgastadors d’aigua”, explicava ahir el regidor d’Hisenda, Gerard Soler, “per promoure una cultura de responsabilitat i de respecte cap a aquest recurs escàs tan necessari”. L’increment del preu de l’aigua (que no del rebut), serà d’un 30% en el primer tram, d’un 43% en el segon, d’un 46% en el tercer tram, i d’un 52% en el quart. “El valor efectiu, en el rebut, serà molt menys significatiu”, va detallar Soler, “amb un increment per trimestre d’uns 3 euros pel que fa a un habitatge tipus”. Part de l’increment en la tarifa es destinarà a noves inversions en tecnologies sostenibles i projectes que promoguin l’estalvi i la reutilització de l’aigua. 

Aquesta decisió del govern arriba després d’efectuar una anàlisi exhaustiva, treballada a la Comissió Especial de l’Aigua, creada ara fa dues legislatures i composta per representants de tots els grups municipals amb representació plenària. 

L’increment de la taxa de recollida, tractament i eliminació de residus, d’un 19% lineal, respon a la necessitat, com marca la normativa europea, de que la recaptació derivada d’una taxa hagi d’estar en equilibri amb el cost que resulti de la prestació del servei. I tot i que l’increment sigui lineal, l’equip de Govern assegura que continua treballant per elaborar un reglament que permeti que aquesta taxa sigui més justa, és a dir, que aquelles famílies o comerços que gestionin correctament els seus residus vegin reduït el seu rebut, enfront d’aquells que no ho fan. Un exemple seria el Passaport verd, amb el qual les famílies que més utilitzen el servei de la deixalleria poden assolir fins a un 10% de bonificació en el rebut de la brossa. 

Respecte a l’ordenança reguladora de la taxa per ocupacions del subsol, el sòl i la volada de la via pública, es modifica la tarifa que afecta els rètols dels locals comercials per tal de simplificar-la i es fixa un preu de 20 euros per metre quadrat i any per a tots els establiments, i s’elimina aquella que afectava als aparells d’aire condicionat i antenes. A més a més, s’ha actualitzat el padró, ja que l’Ajuntament havia identificat que alguns comerços no hi figuraven o no pagaven la corresponent taxa, sent injust per aquells que durant anys sí ho havien fet. 

A banda d’aquestes modificacions, s’han aprovat petits ajustos i correccions en altres ordenances i taxes per fer-les més entenedores, accessibles i justes. 

En finalitzar aquest punt, l’alcalde Pere Virgili va tornar a demanar una millora en el finançament dels ens locals i va fer referència a la declaració institucional aprovada ara fa dos dies per la Federación Española de Municipios y Províncias en la qual es demana al Govern de l’Estat una revisió de les actuals competències locals i la reforma del model de finançament local. “És necessari que es pacti un nou sistema de finançament perquè els ajuntaments, l’administració més propera a la ciutadania, comptem amb els recursos suficients per prestar els serveis públics de manera més eficient”, assegurava l’alcalde. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Granollers incorpora un autobús 100% elèctric en fase de proves

Notícia següent

Nous passos per un passeig marítim de Lloret més accessible, renovat i pacificat

Notícies relacionades