La 1a Fira Tarragona Marida se celebrarà a la ciutat del 14 al 16 de novembre al Passeig de les Palmeres i al tram de la Rambla Nova proper al Balcó del Mediterrani. En total seran tres dies d’activitats gastronòmiques i familiars en un entorn privilegiat i maridades amb el vi de les 8 Denominacions d’Origen de la província. Tarragona Marida és una fira gastronòmica i vinícola que connecta vi, patrimoni i dieta mediterrània, en el marc del 25è aniversari de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial per la UNESCO, la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i el 15è aniversari de la Dieta Mediterrània com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Els reconeguts xefs Arnau París, Ada Parellada, Vicent Guimerà, Pep Moreno i el jove Albert Hernández faran demostracions de cuina en directe, mentre que Joan Reig, Guillem Estadella, The Marins Poppins i Dijeila seran els encarregats d’acompanyar musicalment la Fira durant els tres dies.
A banda de les demostracions de cuina en directe, la programació d’activitats també inclou pòdcasts divulgatius, esmorzars de forquilla, dinars populars, sessions musicals, activitats familiars, tastos dels paradistes del Mercat Central i degustacions de vi de les DO participants.
La Fira Tarragona Marida està organitzada per Mercats de Tarragona, amb la col·laboració de la Fundació Dieta Mediterrània i Tarragona Turisme; i amb la participació de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), paradistes del Mercat Central i les 8 Denominacions d’Origen de la província de Tarragona.
La roda de premsa de presentació s’ha celebrat avui al Mercat Central de Tarragona i ha comptat amb la presència de la presidenta de Mercats de Tarragona i consellera de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Tarragona, Montse Adan; el director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Joan Gené; el xef amb estrella Michelin i participant a la Fira, Pep Moreno; la presidenta de l’associació de paradistes del Mercat Central de Tarragona, Marta Lafuerza, i representants de les DO Tarragona i DO Catalunya, DO participants a la fira.
La presidenta de Mercats de Tarragona i consellera de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Tarragona, Montse Adan, ha destacat que “la Fira Tarragona Marida neix amb vocació de permanència. Ho fa en un any especial, un any 2025 que commemora la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia, i els aniversaris del conjunt de Tàrraco i de la Dieta Mediterrània com a Patrimonis de la UNESCO. Des de Mercats de Tarragona hem preparat una fira per a tots els públics, gràcies a la complicitat de les 8 DO de la província, de la Fundació Dieta Mediterrània, d’INCAVI i del Patronat de Turisme de la ciutat. Tota aquesta programació pretén posar en valor la gastronomia, la nostra dieta mediterrània i el patrimoni vinícola de tot el territori. Estem segurs que aquesta fira es consolidarà com un magnífic punt de trobada del diàleg entre vi, patrimoni i gastronomia”.
La fira comptarà amb tres escenaris, cadascun d’ells amb una programació pròpia d’activitats i que complementaran l’oferta gastronòmica i de vi que oferiran durant els tres dies tant les 8 DO de la província de Tarragona com els paradistes del Mercat Central.
Esmorzars i dinars populars, tastos gastronòmics i el vi del territori
La programació de la fira compta amb una oferta gastronòmica molt variada que gira al voltant de la dieta mediterrània. D’una banda, les jornades de dissabte i diumenge comptaran amb esmorzars de forquilla i dinars populars. Els tiquets es podran adquirir als punts de venda habilitats al mateix recinte.
Els esmorzars comptaran amb racions de cap i pota dissabte, i clotxa diumenge, preparades per la parada Carnisseria Meritxell del Mercat Central i pel cuiner Vicent Guimerà, respectivament. Pel que fa els dinars populars, el restaurant L’Àncora de Tarragona oferirà romesco de peix el dissabte i el restaurat El Llagut cuinarà un arròs mariner diumenge per tancar la fira.
D’altra banda, vuit parades del Mercat Central oferiran delicioses degustacions gastronòmiques durant tota la fira. Totes elles es podran adquirir directament a les carpes de l’espai Mercat Central de la fira. Les parades participants del Mercat Central son Carns Bertran, Gustum, Carnisseria Virgili, Carnisseria Meritxell, La Selecta, Cal Jan, Formatges Magda i Cristóbal Fruits Secs.
Per últim, cal destacar l’àmplia oferta de vi que oferirà la fira, amb la participació de les 8 DO de la província de Tarragona, les quals oferiran els vins de desenes de cellers del territori. Els tiquets per les degustacions de vi també es podran adquirir al punt de venda de la fira, ubicat al Passeig de les Palmeres.
Divendres: tret de sortida molt familiar
El tret de sortida de la fira serà divendres 14 de novembre a les 17.00h, quan els Gremis de Forners i el Gremi de Pastissers de Tarragona oferiran un berenar popular amb pa i xocolata, dirigit principalment al públic més familiar. A partir de les 17.30h tindrà lloc la inauguració institucional de la fira, per donar pas posteriorment a la demostració de cuina del jove cuiner Albert Hernández, conegut popularment per la seva participació al programa televisiu MasterChef Junior 7.
Escenari Dieta Mediterrània: demostracions de cuina i pòdcasts en directe
La fira comptarà amb tres escenaris. El principal serà l’escenari Dieta Mediterrània i estarà ubicat al darrer tram de la Rambla Nova, als peus del monument a Roger de Llúria. En aquest espai tindran lloc les demostracions de cuina, que aniran a càrrec d’Arnau París, xef i comunicador; d’Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana, de Vicent Guimerà, xef del restaurant Antic Molí (1 estrella Michelin); de Pep Moreno, guardonat recentment als The Best Chef Awards i xef del restaurant Deliranto (1 estrella Michelin); i del jove Albert Hernández, participant del programa MasterChef Junior 7.
D’altra banda, aquest escenari acollirà un total de 8 pòdcasts en directe, en els quals el periodista Esteve Giralt conversarà amb representants de cadascuna de les 8 DO de la província. Tots ells estaran acompanyats en cada sessió per altres veus de protagonistes que aportaran una mirada transversal sobre àmbits diversos com el patrimoni, la dieta mediterrània, la formació, els oficis, la literatura o la cuina, entre altres.
L’escenari Dieta Mediterrània també acollirà la inauguració de la fira el divendres 14 de novembre a la tarda i la clausura el diumenge 16 al migdia.
Escenari Mercats de Tarragona: sessions musicals i presentació de llibre
Ubicat al centre del Passeig de les Palmeres, aquest serà l’espai des d’on el músic Joan Reig, el comunicador Guillem Estadella, The Marins Poppins i Dijeila, oferiran les seves sessions musicals durant els tres dies de la fira.
Aquest escenari també acollirà dissabte el matí la presentació del llibre Guia dels vins brisats de Catalunya, de Marc Picanyol.
Escenari UNESCO: espectacles familiars
El públic més infantil també comptarà amb el seu propi espai. L’escenari UNESCO, ubicat a l’inici del Passeig de les Palmeres a tocar de la rotonda de la UNESCO, compta amb quatre espectacles familiars al llarg del cap de setmana. Dissabte actuaran les companyies La Tresca i la Verdesca i Xip Xap, mentre que diumenge al matí serà el torn dels contacontes familiars de Cuentropía.
Horari de la fira
Els horaris de la Fira Tarragona Marida serà divendres 14 de novembre de 17.00 a 21.00h, dissabte 15 de novembre de 9.00 a 21.00h i diumenge 16 de novembre de 9.00 a 15.00h