La nova edició del Passaport Edunauta ja ha arrencat a Tarragona. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET) i coordinada per la Cooperativa Combinats que fomenta l’aprenentatge a dins i fora l’escola. S’ofereix un ampli ventall de propostes encaminades a què els infants continuïn assolint coneixements en diferents punts de la ciutat dins i fora de l’horari lectiu.
“El Passaport Edunauta és un projecte per a la igualtat d’oportunitats per a infants i famílies que s’emmarca en un dels objectius educatius de la ciutat: L’educació en 360 graus. La voluntat és que l’alumnat pugui aprendre allà on vagi, amb la complicitat de l’administració, escoles i entitats, de manera que la ciutat es converteixi en una gran aula on explorar, créixer i aprendre”, ha manifestat el conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona, Berni Álvarez.
Els passaports ja s’han començat a repartir en la desena de centres educatius adherits a la iniciativa: Saavedra, Sant Pere i Sant Pau, Pràctiques, Marcel.li Domingo, La Salle Tarragona, Ponent, La Salle Torreforta, Torreforta, La Floresta i Sant Salvador. En total, es posaran a disposició de la ciutadania 1200 passaports. En concret, s’entregaran 740 en aquests centres i, a més a més, 460 passaports es lliuraran també als centres cívics i biblioteques públiques, un fet que obre la porta a la participació d’infants de tercer, quart, cinquè i sisè de primària, independentment de la participació del centre educatiu de l’infant.
Durant tot l’any, l’alumnat podrà participar en les activitats programades i segellar el seu passaport fins a completar-lo. En cadascuna de les activitats treballaran diferents competències, les anomenades aprenentatges invisibles: Aprendran a implicar-se, participar, explorar, experimentar, crear, decidir, somiar i estimar-se a un mateix. De fet, les competències -anomenades superpoders en el Passaport Edunauta- que aconseguiran o milloraran mitjançant les activitats completades tenen a veure amb créixer en iniciativa, perseverança, creativitat, comunicació, autoregulació, treball, resolució de problemes, curiositat i empatia. La clau del projecte és que l’alumnat acrediti i segelli les activitats que fa a la ciutat, a l’escola i en família; i les vinculi amb els nou superpoders/competències.
Les activitats, que es poden consultar a les pàgines web del passaportedunauta.cat i a les xarxes socials @tgneducació, endinsaran nenes i nens en àmbits com la terra i la ciència, la tecnologia i el món digital, l’esport i el benestar; les arts, la cultura i el disseny; els nombres i les lletres; la comunitat i la participació, el lleure i els jocs; i altres temàtiques d’interès social. A més, a més, enguany, les activitats no s’aturaran a l’estiu, de manera que les persones més petites de la casa podran continuar aprenent durant les vacances.
Es poden fer tres tipus d’activitats: Activitats fora escola als diferents espais edunautes; activitats a casa que segellaran els tutors i tutores; i les activitats a l’aula, anomenades activitats d’acció tutorial que serveixen per reforçar les competències.