Aquest mes de setembre es reprenen les espigolades urbanes que du a terme l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Sostenibilitat i la Fundació Espigoladors. «De la Torre a la Taula» és una activitat participativa que té com a objectiu evitar el malbaratament alimentari i donar un nou ús als fruits que creixen en arbres de titularitat municipal.
Durant la tardor es colliran garrofes i olives, i a l’hivern serà el torn de la taronja amarga, en diferents espais públics de la vila. Aquestes accions es duen a terme amb el suport de la brigada de jardineria i compten amb la participació d’entitats socials, col·lectius locals i voluntariat ciutadà.
Es necessiten persones voluntàries
La participació del voluntariat és clau perquè aquestes accions siguin possibles. Sense mans disposades a col·laborar, molts d’aquests fruits es perdrien i no podrien transformar-se en aliments útils per a qui més ho necessita.
Totes les persones participants rebran suport tècnic i material durant l’activitat, i com a reconeixement es lliurarà un pot de melmelada de taronja amarga, elaborada amb productes de la passada edició. La inscripció és obligatòria per motius d’organització i assegurança.
Les pròximes espigolades (garrofers) seran els dies:
• 18 de setembre, de 10 a 13 h. Formulari d’inscripció
• 19 de setembre, de 10 a 13 h. Formulari d’inscripció
De cara a l’octubre, també hi ha programades més espigolades, però més endavant es concretaran les dates, ja que estan supeditades al clima i l’estat del fruit.
La regidora de Sostenibilitat, Angie Muñoz, ha explicat que «Les espigolades només són possibles gràcies a la participació de mans voluntàries, dins d’un marc organitzat i amb totes les garanties. Així ens assegurem que els fruits de l’arbrat urbà, que d’altra manera es perdrien, passen els controls necessaris per ser aptes per al consum humà. El paper del voluntariat és clau per transformar la fruita urbana en un recurs segur i aprofitable per a la comunitat.»
Dades del 2024
L’any 2024 va representar una fita destacada per al projecte d’espigolament. Al llarg de l’any es van dur a terme 6 espigolades, i a l’inici de 2025 ja se n’han realitzat 2 més. Gràcies a aquestes accions col·lectives es van aconseguir recollir: 2.280 kg de fruits (taronja amarga, garrofes, olives i mores), 72 litres d’oli d’oliva verge extra i 2.000 pots de melmelada de taronja amarga.
Els productes obtinguts es van transformar a través d’empreses d’inserció social i cooperatives com l’empresa d’inserció im-perfect, de la Fundació Espigoladors o la Cooperativa de la Nou de Gaià, i posteriorment es van distribuir a entitats locals com Càritas Torredembarra, Fundació Onada, Fundació Pere Badia i l’Escola Antoni Roig.
En total, 193 voluntaris van participar en el projecte, que esdevé un exemple de col·laboració ciutadana que combina sostenibilitat, economia circular i justícia social.
Cal recordar que els arbres d’on es cullen els fruits són de titularitat municipal i, per tant, no està permès collir fruits per compte propi.