Port Tarragona ha dut a terme un exercici pràctic per a provar nous equips de lluita contra la contaminació marítima. Hi han pres part l’Autoritat Portuària, Salvament Marítim, Capitania Marítima, Parc Químic, Boteros Armadores de Tarragona i les empreses Tepsa, Vopak Terquimsa, Asesa, Repsol, Euroenergo, Dow i BASF. L’objectiu de l’activitat ha estat analitzar l’efectivitat d’aquests nous elements, tant per part de l’APT com de les terminals concessionàries. Aquest tipus d’exercicis s’alineen en el compromís del Port per a vetllar per la seguretat i la protecció del medi ambient.
L’exercici pràctic s’ha dut a terme al moll de Balears i en ell s’ha pogut comprovar el rendiment i resultats de diversos equips oferts per Markleen, empresa especialitzada en solucions de protecció mediambiental. Concretament, s’han provat tres sistemes de lluita contra la contaminació marítima diferents.
El primer sistema ha consistit en el desplegament d’una barrera autoinflable ubicada dins d’un contenidor a peu de moll, que funciona mitjançant un sistema elèctric i hidràulic. Aquesta solució permet un desplegament còmode i amb menys recursos humans, gràcies al fet que és autoinflable. A més, ofereix més rapidesa que altres sistemes menys automatitzats, millorant el temps de resposta davant d’un possible incident.
El segon sistema que s’ha utilitzat durant l’exercici pràctic ha estat una barrera marina de 250 metres desplegada des d’una embarcació. A diferència del primer sistema, en aquest cas tota l’operativa s’ha dut a terme a l’aigua. Aquest equip destaca pel breu temps de desplegament de tota la barrera, que queda estesa en la zona a perimetrar en qüestió de segons. Finalment, el tercer sistema que s’ha comprovat ha estat una nova barrera autoinflable col·locada al moll en un rodet amb un sistema 100% elèctric, que també ofereix un ràpid temps de resposta.
El Pla Interior Marítim
Aquest tipus d’exercicis pràctics s’emmarquen dins del compromís que té Port Tarragona amb la seguretat i la protecció del medi ambient i, en aquest cas en concret, amb la lluita contra la contaminació marítima. Cal destacar que l’Autoritat Portuària de Tarragona compta amb el Pla Interior Marítim (PIM), que identifica els riscos potencials de contaminació marítima derivats de l’activitat portuària, els categoritza i detalla les actuacions a dur a terme per a minimitzar la seva afectació. El PIM es revisa periòdicament per a mantenir-lo actualitzat i garantir així una resposta ràpida i eficaç davant de qualsevol incident.