Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Noemí Llauradó: “Els primers anys del mandat ens hem dedicat a resoldre emergències del territori”

La Diputació de Tarragona és una administració intermitja que pertany a l’Estat espanyol. Compleix l’important missió de donar servei als ajuntaments del seu àmbit territorial, des de l’assessorament jurídic i la redacció de projectes per als municipis fins a la gestió de la xarxa de carreteres, entre altres. També estableix convenis de col·laboració amb altres entitats públiques i privades per arribar més lluny en el seu impuls de motor territorial.

Un cop passada la meitat del mandat, la presidenta de la Diputació de Tarragona Noemí Llauradó Sans, explica com han sigut aquests anys i quins plans de futur té la institució en aquesta entrevista per a La Ciutat.

Ja hem passat l’equador d’un mandat que ha estat determinat per la pandèmia. Quina valoració en pot fer des de la Diputació de Tarragona?

Aquests dos primers anys de mandat hem gestionat diverses emergències. Crec que hem estat a l’alçada, amb flexibilitat i celeritat. La pandèmia ha sigut un dels temes que hem abordat des de la Diputació, però només entrar, al juny del 2019 ens vam trobar amb l’incendi de la Rivera d’Ebre i aquesta era una gestió d’una emergència relacionada amb l’impacte del canvi climàtic i la gestió dels incendis forestals. La segona emergència que ens va ocupar van ser els aiguats de la Conca de Barberà. Teníem una sèrie de partides econòmiques que vam incrementar per ajudar els municipis afectats pels estralls de la meteorologia a reparar tots els desperfectes que aquesta ocasionava. Al gener del 2020 que hi va haver el temporal Glòria i tot el que va representar pel Delta de l’Ebre. A continuació l’explosió d’IQOXE que va deixar víctimes mortals i l’any passat el temporal Filomena que va ser devastador a la Terra Alta i el Priorat i els aiguats d’Alcanar i tota la gran zona afectada. I quan semblava que la meteorologia s’havia calmat una mica, llavors va venir la pandèmia.

Què suposa tot això per la Diputació?

Doncs trepitjar molt de territori. La part positiva consisteix en visitar els ajuntaments, parlar amb alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores per preguntar-els-hi “què necessiteu?, com voleu que ho enfoqui la Diputació?

Nosaltres som una administració que està al servei dels municipis i necessitem que els nostres destinataris ens diguin com podem atendre les seves necessitats.

La Diputació té una sèrie de línies de serveis ben considerades, com ara la gestió de la xarxa de carreteres i la col·laboració amb altres administracions per ajudar en el seu manteniment, neteja, llevaneus, etc.

Ara esperem que aquesta segona part del mandat sigui més tranquil·la i puguem executar els objectius del Pla de Mandat, accelerant tot allò que ens acosti a complir els objectius marcats.

Parlem d’aquest Pla de Mandat. Està integrat per quatre punts realment importants. El podem desgranar? El primer punt és “Lideratge de l’ecosistema en la recerca del bé comú”.

El nostre ecosistema com a Diputació són les 10 comarques del nostre àmbit territorial, el que coneixem com la Catalunya Sud.

Una de les funcions que tenim és liderar buscant col·laboració i co-lideratges en altres institucions tan públiques com privades. Fem de motor perquè injectem una quantitat important de diners al nostre territori amb ldiferents línies d’ajut, però també a nivell dels ajuntaments amb el Pla d’Acció Municipal (PAM). Entre el 2019-2023 injectarem 83 milions d’euros que permetran fer polítiques públiques en benefici de la vida pública de la ciutadania. Invertim en carreteres, fibra òptica, tot d’obres que suposen un impuls de dinamització econòmica del nostre territori que permet que les empreses treballin, contractin personal, etc.

També fem assessorament tècnic, jurídic i d’acompanyament als municipis en les seves polítiques públiques. Sovint els alcaldes i les alcaldesses ens diuen “sort en tenim que la Diputació respon i ens arriben recursos, de seguida us podem consultar, sou molt propers”.

La Diputació de Tarragona també té relació amb altres entitats del territori, tan públiques com privades, més enllà dels ajuntaments?

Si, naturalment. El cas més evident és la Universitat Rovira i Virgili, amb qui tenim un conveni des de fa molts anys en virtut del qual fomentem el coneixement i la recerca i això impacta en la dinamització econòmica i social del territori. En això consisteix el lideratge de l’ecosistema.

El segon punt del Pla de Mandat fa referència a la transformació digital…

Som molt conscients de la problemàtica que representa la connectivitat i la importància enorme que té. És fonamental que des del poble més petit fins a la ciutat més gran disposin de fibra òptica, 5G, un servei correcte de telefonia mòbil. Com a Diputació la nostra feina passa per deixar un espai per a la canalització de fibra òptica quan fem carreteres noves o arrangem les velles. Tenim un conveni subscrit amb la URV i la Generalitat de Catalunya per al desplegament de la tecnologia 5G.

A un altre nivell, la Diputació com a organització també hem de fer el salt a l’Adminsitració Digital, és a dir, digitalitzar tots els tràmits perquè es puguin fer, o bé presencials o bé de forma telemàtica, perquè sabem que encara hi ha una bretxa digital important. Però volem facilitar la possibilitat que qualsevol entitat, ciutadà o ajuntament es connecti amb nosaltres. Tenim una gran feina a fer.  Ja hi estem treballant.

El tercer aspecte és el de l’evolució organitzativa i cultural. Què ens en pot explicar?

L’evolució la contemplem com a organització. Ens obliguem a millorar sempre amb formació contínua, buscant que els serveis que presta la Diputació s’acostin a l’excel·lència amb serveis de primer nivell que beneficiïn els destinataris.

El quart punt és l’enfocament cap als serveis.

Tradicionalment l’activitat de l’administració és reglamentària i de foment a través de les subvencions; després, evolutivament, l’activitat de serveis que seria la més pròpia de l’Estat social i democràtic de dret. Nosaltres ens hem centrat en l’activitat de foment. La Diputació dona subvencions i dona solucions. Creiem que hem d’impulsar tota aquella activitat que beneficia l’interès ciutadà premiant a aquells que la realitza. Ens hem enfocat cap als serveis d’assessorament i acompanyament. Tenim assessors per a la redacció de projectes, assessors jurídics, tota la xarxa de secretaris i interventors  que acompanyen els ajuntaments, enginyers, arquitectes que poden fer projectes per als municipis, etc.

Aquesta és una de les labors del Servei d’Atenció al Municipi (SAM). A banda també desenvolupem tots els serveis de gestió de tributs dels ajuntaments a les oficines BASE que ens donen molta capil·laritat al territori.

Altres àmbits que toquem són acompanyament en l’àmbit turístic a través del Patronat de Turisme en col·laboració amb els ajuntaments, un servei molt eficaç de manteniment de la xarxa de carreteres i també l’assessorament a municipis i entitats per mitigar els efectes negatius del canvi climàtic a través de la Unitat de Medi Ambient que està liderant el pacte d’alcaldies per a l’energia i el clima, sobre com podem reduir les emissions de diòxid de carboni i la contaminació lumínica fent el canvi a leds.

Aquests són els reptes que tenim en aquest pla de mandat.

En el darrer ple que va celebrar la Diputació es va aprovar el pressupost per unanimitat i sense tenir deute bancari. Com és aquest pressupost?

Si, aquesta és una gran feina que s’ha fet des d’Hisenda i Intervenció, buscar la racionalitat econòmica, essent molt prudents per poder seguir fent inversions. El deute és una limitació que obliga a demanar autorització a l’Estat per actuar en alguns àmbits. D’aquesta manera no cal. Això és el resultat de l’excel·lent gestió pressupostària que s’ha fet al llarg dels anys i de la qual ara hem recollit els fruits. Això ens permet tenir recursos suficients per oferir als nostres municipis, entitats i per tant, poso molt a l’alça aquesta racionalitat i prudència amb la que s’han fet les coses els darrers anys. La de Tarragona és la única Diputació de Catalunya que ha aprovat els pressupostos per unanimitat, perquè tots els grups hem sigut conscients que ara se’ns estar a l’alçada del moment històric que estem vivint.

La Diputació té una sèrie d’entitats que pengen del seu organigrama. Em refereixo a les escoles d’art, de música, el Museu d’Art Modern i sobretot les escoles d’educació especial.  Com estan aquestes entitats en aquest moment?

Nosaltres ens en sentim molt orgullosos. Són les joies de la Diputació. Tenim 3 centres d’educació especial, Alba a Reus, Sant Rafael a Tarragona i Sant Jordi a Tortosa, 3 escoles d’art i disseny als mateixos municipis i també 3 escoles de música i conservatoris. I a Tarragona, a més, tenim el Museu d’Art Modern. Per tant oferim una complementarietat de serveis en aquests àmbits i que ja ofereixen altres administracions públiques o entitats privades.

Això significa oferir oportunitats a nois i noies del nostre territori, i penso específicament en els centres d’educació especial, perquè també puguin ser autosuficients en un futur i que surtin preparats.

Pel que fa a les escoles d’art i disseny i les escoles de música, a banda de generar oportunitats fan aflorar el talent que tenim al territori perquè pugui repercutir a la societat i aporti valor professionalitzant l’àmbit de la cultura entès com a motor econòmic. Som conscients que arran de la Covid l’àmbit de la cultura és un dels més tocats i per això hem volgut fer unes línies d’ajuts específiques que primer van ajudar a pal·liar les pèrdues que havien tingut a causa d’aforaments reduïts, anul·lació d’espectacles i exposicions i ara ajudem a que puguin tornar a generar continguts. S’han dut a terme projectes culturals molt importants en els que la Diputació ha posat el seu granet de sorra.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell reobrirà al març

Notícia següent

Amposta suspèn la rua del Carnaval

Notícies relacionades