L’emblemàtic espai de la Granja dels Frares del Morell viurà, aquest 2025, un important impuls per convertir-se en un indret revalorat, amb la intenció que en un futur no gaire llunyà pugui ser visitable i estigui adequat a les activitats que s’hi portin a terme.
Així, l’Ajuntament del Morell fa una gran aposta per la Granja amb una inversió de més de 400.000 euros, gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que hi ha aportat 269.328 euros, i de la Diputació de Tarragona, amb 80.000 euros més.
Aquest mes de febrer, doncs, s’han iniciat diverses actuacions patrimonials que passen per la consolidació i estintolament de les restes arquitectòniques, que es trobaven força malmeses, per tal de reduir i evitar enfonsaments dels elements conservats, i la reforma de la torre i el magatzem, per a convertir-los en habitatge i centre de visitants respectivament.
La primera, que es preveu que duri sis mesos, contempla una inversió total de 510.906,22 euros, amb una primera fase de 180.097,08 euros (amb una subvenció de 100.000 euros del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i una de 80.000 euros de la Diputació de Tarragona). La segona, té un cost de 224.110,28 euros (amb una subvenció de 169.328 euros del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya) i es preveu que s’allargui durant nou mesos.
“És el projecte més ambiciós que s’ha fet fins ara a l’espai”, destaca l’alcalde, Eloi Calbet, “i és només l’inici d’una actuació que tindrà més fases i que, en total, invertirà més de 700.000 euros a la Granja”. “Volem que torni a ser un espai viu, d’ús per a tothom, amb una riquesa patrimonial, natural i històrica, úniques”, apunta la regidora de Patrimoni, Granja i Francolí, Èrika Moreno.
“Amb aquesta intervenció s’adequaran les runes i valorarem la possibilitat de fer-les visitables”, continua l’alcalde, “igual que amb la torre i el magatzem, que volem que estiguin habilitats per tal de, en un futur, poder acollir la figura d’un masover que s’encarregui del manteniment de l’espai”. Per a tot plegat, treballa amb un termini d’uns quatre anys.
Des de la Generalitat de Catalunya, la cap del servei de patrimoni arquitectònic de la Direcció General de Patrimoni Cultural, Mercè Costa, manifesta que “indrets com la Granja dels Frares són aquests tresors més arrelats al territori, a la ciutadania, rurals, que cal recuperar més que mai i donar-los el valor que els correspon”. Finalment, el diputat delegat de Promoció Social i Cultural de la Diputació de Tarragona, Òscar Sánchez, ha refermat “el compromís de la Diputació amb el patrimoni, per aconseguir una rehabilitació de la qual en puguin gaudir morellenques i morellencs, així com la resta de la població del Camp de Tarragona”, una intervenció lligada al projecte de l’ens per recuperar l’eix verd de la riba del riu Francolí, des de Tarragona cap al nord.
Una mica d’història
L’antic edifici del molí de la Granja dels Frares, conegut també com el molí del Codony, se situa a la riba dreta del riu Francolí. Formava part del conjunt d’edificacions d’una de les granges que el monestir de Santes Creus establí en els territoris del seu domini, en aquest cas, al Camp de Tarragona. Cal aclarir que al segle XII, al qual ens remuntem, granja no tenia el significat que té ara, sinó que era una entitat territorial menor dins d’una senyoria.
L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), i la primera intervenció hi va tenir lloc el passat 2020. Des de llavors, el consistori s’hi ha fixat especialment en aquest complex per donar a la Granja el valor que li correspon i situar-la al mapa com a espai històric, patrimonial i natural notable. El maig de 2022, i en el marc d’una intervenció arqueològica, es van excavar i buidar els cacaus que hi ha sota l’edifici, en un dels quals s’hi va trobar l’antiga roda del molí, de fusta, i el seu corresponent eix de ferro. També es van recuperar materials de menor rellevància, com ara restes ceràmiques, de vidre o de metall, algunes de les quals marquen l’últim moment d’ús del molí, al s. XVIII.