Eloi Calbet: “Que l’Ecoplanta es faci a casa nostra ens ha de fer sentir orgullosos”

Avatar photo
Entrevistem l’alcalde del Morell, Eloi Calbet

El Morell està de celebració després que Repsol anunciés la construcció d’una Ecoplanta al seu terme municipal. A més, la localitat del Tarragonès encara un 2025 on posar fil a l’agulla a equipaments clau com la futura residència o la pista coberta. Parlem de tots els projectes que tenen entre mans amb l’alcalde del Morell, Eloi Calbet.

 

Finalment, ja tenim la confirmació de l’Ecoplanta de Repsol.
És una molt bona notícia pel conjunt del nostre municipi en molts aspectes. Es tracta de la inversió més important de la història en el pol químic de Tarragona. És bo a nivell d’ingressos pel poble i perquè crea ocupació. Que la inversió sigui a casa nostra ens ha de fer sentir orgullosos. A més, l’hem pogut treballar conjuntament i n’hem pogut formar part com a Ajuntament. Hem sigut crítics perquè fos un projecte que repercutís positivament des d’un vessant mediambiental. La industrialització ha de fer una evolució natural i adaptar-se a les noves maneres de fer química. Des de la circularitat, la cura ambiental i el respecte pel veïnat. És el que hem de reivindicar.

 

Parla dels diners pel poble que suposa la seva instal·lació, però precisament va perillar el projecte pels impostos que pagava l’empresa. Com va veure el debat?
Parlo estrictament com a alcalde. Quan parlàvem fins i tot amb alcaldes socialistes, comentàvem que havíem de mirar pel territori. Crec que a nivell territorial hi ha hagut una manifestació unànime en aquest sentit. En aquest cas, Junts per Catalunya va ser decisiu i va forçar la màquina. Aquest impost perquè les grans companyies aportin més diners a les arques estatals pot semblar molt positiu, però aquestes empreses tenen el poder de decidir on inverteixen. No tenen ni una obligació legal ni moral. Per tant, teníem coll avall que, si aquest impost progressava, no anaven de farol i la inversió no es realitzaria aquí. L’Estat podria recaptar molts impostos, però es quedarien a Madrid i no a casa nostra.

 

“(Amb l’impuestazo) l’Estat podria recaptar molts impostos, però es quedarien a Madrid i no a casa nostra”

 

La va veure perillar?
Sí. No et diria la veritat si et digués el contrari.

 

A aquesta Ecoplanta l’haurà d’acompanyar millores en infraestructures. Com està el tema?
Correcte. Hem tingut un paper molt actiu en tot aquest procés i sabem que això crearà una mobilitat d’empleats i camions. Per tant, ens hem de preparar. L’Estat ha d’intervenir perquè és qui té competències en la xarxa viària, però no sé si han fet res. Nosaltres com a Ajuntament des de fa un parell d’anys parlem amb Carreteras del Estado per demanar el que creiem que fa temps que s’hauria d’haver executat. Un accés addicional a l’A27 que faciliti l’accés de mercaderies al polígon nord. Tenint una via de comunicació tan important -encara que estigui feta un nyap-, creiem que hem de comptar amb un accés addicional. Ja tenim uns estudis de viabilitat. Ara el que tenim encarregat és un avantprojecte, que seria el pas previ al projecte executiu que hauria d’avalar Carreteras del Estado. El problema aquí és qui ho paga i entendre la necessitat per part de Madrid. Ha d’haver-hi aquest accés per competitivitat, mobilitat, seguretat industrial i comoditat.

 

Aquest any tindrem l’estudi de qualitat de l’aire anual.
Som d’una manera de fer política que no n’hi ha massa. Volem benestar pels veïns. Per tant, han de venir inversions com l’Ecoplanta i alhora hem de garantir que hi hagi una qualitat de l’aire bona. Si no avaléssim projectes com aquest o no féssim l’estudi, no estaríem fent la feina que els nostres veïns ens demanen. És la primera vegada que realitzem un estudi amb un contracte de quatre anys. Sempre fèiem estudis anualment o bianual. Amb aquest contracte, cada any es farà una presentació per part de la UPC per mostrar els resultats a nivell de compostos orgànics volàtils.

 

“Estem parlant amb Carreteras del Estado per tenir un accés addicional a l’A-27”

 

Quan aprovaran els pressupostos de 2025?
Aquest mes de febrer l’aprovarem perquè estàvem pendents de fer uns ajustos en matèria d’ingressos i de despesa. Tenim un Pla de Mandat on ens vam fixar una sèrie d’objectius. Era ambiciós, però prudent perquè la notícia de l’Ecoplanta no ens podia fer envalantir. No podem fer volar coloms.

Un dels objectius és la construcció de la residència en dues fases. La primera, de 23 places, volem que sigui realitat aquest mandat. I la segona l’ampliaria fins a 40 i escaig places. La intenció és que el 2030 el Morell tingui una residència amb gairebé 50 places. Tenim el projecte i només ens falta un informe per aprovar-lo. El licitarem el més ràpid possible.

 

Com ha de ser la gestió de la residència?
Tenim creada una comissió interna. No volem tenir construïda la residència i trobar-nos amb un edifici que no sabem com s’ha de gestionar. Estem fent uns estudis de costos per valorar si ha de ser directa (amb personal propi) o indirecta (a través d’una subcontractació). Hi ha moltes modalitats, però segurament ens decantarem per una gestió externa controlada per l’Ajuntament. No una concessió al 100%, sinó una subcontractació de serveis. No serà donar l’edifici i que l’empresa faci el que vulgui. Hi tindrem molt a dir per garantir que el servei sigui de qualitat.

 

La pista coberta també s’ha desencallat.
El problema que hi va haver és que teníem un projecte amb un import i va venir la covid i la guerra d’Ucraïna. Aleshores, ho vam treure a concurs i ningú s’hi va presentar perquè havien apujat els preus. Per prudència vam esperar que els preus s’estabilitzessin. Ara que són més raonables la intenció és aprovar el projecte amb algunes millores i executar-lo a finals d’any o principis del següent.

 

“La intenció és que el 2030 el Morell tingui una residència amb gairebé 50 places”

 

Pel que fa a les actuacions de carrer, què tenen previst?
Tenim programes ambiciosos d’asfaltatge i reparació de voreres. A més, tenim un projecte important a les avingudes d’entrada del municipi, amb una rentada de cara i millora dels serveis. Són coses que tenim en ment. D’altra banda, enguany licitarem la millora i arranjament del casc antic en tots els sentits. Serveis, canonades d’aigua, aspecte, electricitat… És més que un asfaltatge i prou. Seria fruit de la continuació del que vam fer el mandat anterior. Vam arreglar dos trams de la Rambla i el carrer Sant Isidre, mentre que ara volem actuar al carrer del Molí i el carrer Nou.

 

També s’ha parlat d’un aparcament nou en el casc antic.
En el mandat anterior vam crear dos aparcaments al casc antic gratuïts. Ara estem en vies de negociació per adquirir un solar i fer-hi un aparcament. Quan remodeles via pública perds alguna plaça d’aparcament i no podem permetre’ns el luxe de fer-ho més complicat. Estem acabant de negociar els preus i espero que aquest any ho puguem tenir.

 

Com es troben les converses sobre l’edifici de l’Estació?
Fa massa temps que s’allarguen i espero que arribin a bon port properament. Per correu electrònic ens han dit que ens respondran formalment en un mes, però sembla que ens accepten la compra de l’antiga estació i dels terrenys. La intenció de l’Ajuntament és adquirir els terrenys per fer un bon parc i un espai per tenir-hi un foodtruck, activitat esportiva o barbacoes.

 

“El mandat passat vam actuar en dos trams de la Rambla i el carrer Sant Isidre. Ara volem fer el carrer del Molí i el carrer Nou”

 

La transició energètica és un altre punt amb què molts municipis es posen al dia. Quines actuacions preveuen?
Properament instal·larem plaques fotovoltaiques a la llar d’infants i substituirem l’enllumenat del poble. Volem acabar el mandat amb el 100% d’enllumenat led. Ara estem al 50% i la següent actuació que ens pujarà fins al 70%.

 

Pel que fa a l’àmbit social i cultural, quines són les intencions de l’Ajuntament?
Som un municipi ric en associacions i volem donar-los-hi suport. En l’àmbit de l’ensenyament, volem fer unes línies de subvenció molt més actives, ja que a les actuals s’hi pot acollir poca gent. Han d’esperonar aquella gent que vol estudiar a les universitats o estudis superiors i ajudar aquelles famílies de base. D’altra banda, volem convocar una línia de subvencions per la gent que vol remodelar les façanes de les seves cases al casc antic. A nivell cultural, enguany fem 10 anys amb el PrimaverArt i contuniuem amb una temporada cultural activa i més que reconeguda.

 

Aquest dijous presenten el projecte de la Granja dels Frares. Què ens pot avançar?
És un projecte ambiciós on fa molts anys que no es fa res. Salvant les distàncies, seria una actuació similar a la Cartoixa d’Escaladei. La recuperació d’una cosa que està totalment en runes. A més, volem reformar la torre per fer-lo un espai habitable i tenir una persona que se’n cuidi i el vulgui difondre.

 

“Salvant les distàncies, l’actuació a la Granja dels Frares seria similar a la Cartoixa d’Escaladei”

 

Aquest any han hagut de regularitzar la taxa de la brossa segons la llei. Quin full de ruta tenen per millorar la recollida selectiva?
Fins ara, l’Ajuntament assumia una part molt important del cost, però la Unió Europea marca que no pot ser deficitari. Per tant, si costa 10 euros, n’hem d’ingressar 10. Ho hem hagut de fer a contracor. Creiem que hi ha millors mesures per millorar els índexs de reciclatge, però les lleis són les lleis. Hem d’intentar anar a unes xifres de reciclatge molt més altes. No només perquè ho digui la Unió Europea, sinó perquè és una qüestió d’emergència climàtica. És un canvi social i ens hi hem d’esforçar. Nosaltres com a administració estem preparant una campanya, tot i que no sé si serveix de molt.

 

Es plantejaria un canvi de model?
Si parlem de porta a porta, sempre hem dit que al casc antic podria funcionar. Però hi ha zones del poble que no. Hi ha municipis que ho han implementat i han hagut de tirar enrere. No obstant això, estem dins del Consell Comarcal del Tarragonès i hem d’estar amb allò que faci.

 

Hi ha municipis que parlen de models mixtos.
Es podrien implementar i provar. Com a Ajuntament no tenim la decisió final, la té el Consell. Totes poden ajudar a tenir millors xifres, però a vegades no són les úniques. Per exemple, apujar els impostos no sé si és una mesura positiva. La gent s’enfada. Mètodes com la targeta ha funcionat en uns llocs i en d’altres no. A vegades, els canvis han de venir imposats perquè ens alineem en una mateixa direcció. Si tothom ho fa igual, la gent entendrà que l’alcalde no s’ha tornat boig, sinó que són unes directrius.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un mític local de Girona reobre les portes després de cinc anys

Notícia següent
Santa Bàrbara

VÍDEO | Intenta calar foc al vehicle del la guàrdia municipal d’un poble del Montsià

Notícies relacionades