El Morell instal·larà càmeres de seguretat en diversos punts del municipi

És una de les propostes guanyadores dels pressupostos participatius, que també inclouen subvencions als veïns que instal·lin plaques solars o la creació d'una ruta saludable

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Les propostes cinc, tres i u han estat les escollides de la tercera edició dels pressupostos participatius que s’ha realitzat al Morell, amb 192 vots, 179 vots i 129 vots cadascuna, respectivament.

 

En concret, són la col·locació de càmeres de seguretat en diversos punts del municipi, el disseny i senyalització d’una ruta saludable entre l’Ajuntament del Morell i la Granja dels Frares i el riu Francolí, i la creació d’una subvenció per al veïnat que instal·li plaques solars.

 

D’aquesta manera, la ciutadania morellenca ha decidit a què es destinaran 70.000 euros del pressupost municipal del 2023. La primera de les propostes està pressupostada en 25.000 euros; la segona, en 12.000 euros; mentre que la tercera, en 60.000 euros.

 

“Sumant les tres propostes més votades superaríem els 70.000 euros que vam fixar”, exposa l’alcalde del municipi i també regidor de Participació ciutadana, Eloi Calbet, “per això hem optat per adaptar el pressupost de la tercera iniciativa, sobre la subvenció per la instal·lació de plaques solars, i deixar-lo en 33.000 euros”. Així, es duran a terme les tres actuacions preferides per les persones que han participat en la votació.

 

En aquesta tercera edició es van recollir una quarantena de propostes, que després del procés de validació es van quedar en onze idees. D’aquestes, cada votant va triar tres propostes durant el període habilitat, del 2 al 18 de desembre.

 

340 persones van efectuar el seu vot, sigui presencialment o en línia, la qual cosa suposa més d’un 10% de participació del total del cens, que era de 3.211 persones –els majors de 16 anys empadronats al Morell a l’inici del procés.

 

En aquest sentit, l’alcalde valora positivament que el termini de votació coincidís amb la Fira de Nadal, ja que “apropar l’urna al carrer va motivar que morellencs i morellenques s’animessin a participar del procés”.

 

“L’objectiu, com des que vam iniciar aquests processos, és que tota la ciutadania se senti part del funcionament de l’Ajuntament”, continua Calbet, “a la vegada que des del consistori fem valdre la seva opinió”.

 

Pel que fa a la resta de propostes, per nombre de vots, han estat la construcció d’un pumptrack, amb 105 vots; la creació de figures dels elements del seguici festiu morellenc per a infants, amb 86; replantar arbres a diversos parcs, amb 85; la creació d’un pas segur per anar al cementiri, amb 65; la millora de l’arbrat de l’avinguda de Valls, amb 57, l’ampliació de les ajudes al lloguer al conjunt de la població, amb 54; pintar murals en diversos punts del municipi, amb 44 vots; i canviar el mobiliari del carrer Sant Jordi, amb 18 vots. Tots els resultats es poden consultar al web participem.elmorell.cat.