L’associació Esplais Catalans ha celebrat la seva 40a Assemblea a Vila-seca

En la celebració del 40è aniversari de l'entitat, han reivindicat la importància de la seva tasca educativa, proposant-se passar a l'acció davant l'emergència lingüística i en contra dels discursos d'odi

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Esplais Catalans-Esplac ha celebrat aquest cap de setmana 27 i 28 de novembre, la seva 40ena Assemblea General Ordinària, el màxim espai de decisió de l’entitat. L’assemblea s’ha realitzat presencialment, després de mesos de virtualitat degut a la pandèmia, a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca.
Al voltant de 250 monitores i monitors de 67 esplais d’arreu del territori han aprovat els principals projectes de l’associació pel curs vinent, així com els posicionaments de l’entitat. També, han assistit representants de les principals associacions infantils i juvenils catalanes, i entitats del tercer sector, com Marià Llop, vicepresident del Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC); Sergi Contreras, gerent de la Fundació Ferrer i Guàrdia i, en representació de l’Ajuntament de Vila-seca, la regidora d’Acció Social, Lucia Teruel.
Els esplais, compromesos enfront l’emergència lingüística
L’assemblea ha aprovat, unànimament, passar a l’acció davant l’emergència lingüística que pateix el català. Davant la situació actual, els esplais reivindiquen la llengua catalana com una eina de cohesió social, promovent l’ús d’aquesta en tots els espais d’Esplac i, així, esdevenir referents lingüístics pels infants i joves de l’esplai. A més, exigeixen continguts en català pels infants i joves del territori.
Demandes en contra els discursos d’odi
Durant l’assemblea també s’ha aprovat el compromís de l’entitat per aturar els discursos d’odi. S’ha exigit als mitjans de comunicació deixar de donar cobertura mediàtica als partits d’extrema dreta i la no tolerància davant de comportaments i discursos discriminatoris. A més, s’ha aprovat el Protocol Contra agressions discriminatòries d’Esplais Catalans.
40 anys sent imprescindibles
També, han volgut reivindicar la tasca imprescindible dels esplais, que aquesta sigui reconeguda com a agent educatiu clau en el desenvolupament d’infants i joves d’arreu del territori. Els esplais demanen unes condicions materials dignes i que l’educació en el lleure de caire voluntari i laic es visibilitzi. Exigeixen també, entre d’altres, que es facilitin espais dignes i segurs on poder fer activitat.
Amb motiu del 40è aniversari d’Esplac, s’han preparat diverses activitats com l’Esplaiada 2022, la Trobada General d’Esplais Catalans, sota el lema “La veu d’un infant és més gran que un elefant!”. També, s’enceta la creació d’un conte infantil autofinançat que tractarà la vida a l’esplai i que engega motors amb una campanya a Goteo.org, a partir del 13 de desembre. I, se segueix amb els espais formatius com l’Escola d’Esplac, aquest curs sobre  les metodologies educatives a l’esplai.
L’associació ja ha omplert la motxilla: el Pla Estratègic 2021-24
Aquest cap de setmana també s’ha portat a votació el Pla Estratègic d’Esplais Catalans, que marcarà els eixos i objectius fins el proper 2024. També recull la missió, visió i valors d’Esplac i serà el document sobre el qual valorar amb indicadors l’evolució de l’entitat d’aquí a tres anys. Amb l’aprovació del Pla Estratègic s’introdueixen nous valors a l’entitat. Els valors d’Esplais Catalans a partir d’ara són el voluntariat, la laïcitat, l’associacionisme, el feminisme interseccional, la justícia global i el decreixement.
Aprovació unànime del Protocol contra agressions discriminatòries d’Esplais Catalans
Després de 3 anys d’elaboració, Esplais Catalans ha aprovat unànimement el Protocol contra agressions discriminatòries de l’associació. S’ha manifestat que qualsevol tracte discriminatori és un un greu problema social i polític que afecta a tota la ciutadania. En el document aprovat, es plasma com es gestionaran, a partir d’ara, els casos de que hi pugui haver a l’entitat, establint criteris de prevenció, acompanyament i gestió de les possibles situacions de discriminació futures. És un protocol aplicable al món de l’esplai, així com també al món del lleure i l’educació, que serveix com a guia a seguir davant situació discriminatòria.
Sobre Esplais Catalans
Esplais Catalans – Esplac és l’associació d’esplais laica i progressista de Catalunya. Treballa, des del voluntariat, per a la transformació social, en base als drets dels infants i mitjançant l’educació popular. Actualment el formen 109 esplais distribuïts en més de 70 poblacions catalanes, amb més de 2000 monitores i monitors, i 7803 infants.