Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

L’Ajuntament renova la imatge de la Mare de Déu de Salou que roman a l’Església de Santa Maria del Mar

Avatar photo

La nova construcció, obra de l’escultor Manel Llaurador Fortuny, és més resistent i de materials que alleugereixen el seu pes, fins a la meitat del de l’antiga

L’Ajuntament de Salou, a través de l’àrea de Serveis Culturals, està renovant la imatge de la Mare de Déu de Salou, que roman a l’Església de Santa Maria del Mar, i que, cada any, el 15 d’agost, surt al carrer, portada, a les espatlles, per part de la Confraria de Pescadors Santa Maria del Mar.

Cal recordar que aquest treball de renovació es va decidir arran la caiguda que va patir la Verge el darrer estiu, al iniciar la tradicional processó al temple.

L’escultor encarregat de realitzar aquesta nova imatge és el reusenc Manel Llaurador Fortuny. És un professional amb el què, tant l’Ajuntament de Salou com altres ajuntaments i entitats, han treballat en diferents ocasions per a reparacions d’escultures o elements culturals tradicionals dels municipis. Llaurador ha construït i reparat diversos gegants i elements populars de Salou. Cal dir, també, que ha estat distingit amb el 24è Premi Julio Antonio d’Escultura de la Biennal d’Art 1987.

La nova construcció és més resistent i ha estat elaborada amb materials que alleugereixen el seu pes, que és la meitat del de l’antiga. En aquest sentit, s’ha utilitzat fibra de vidre i resina, pintada a l’oli i envernissada. Les mides de la Verge són les mateixes, d’1,30 metres d’alçada; i anirà pintada amb els colors originals.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, assenyala que “la Mare de Déu és una imatge molt simbòlica i de culte de la tradició pescadora de la nostra ciutat”, i, per aquesta raó, “hem considerat oportú mantenir-la en les millors condicions possibles, per tal de vetllar per la seva conservació i manteniment òptim”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha assegurat que “la renovació de la Verge s’està realitzant amb la màxima cura i fidelitat a la imatge original”. A més, l’edil explica que “s’han fet servir uns materials molt més lleugers, per tal de facilitar que els membres de la Confraria de Pescadors Santa Maria del Mar puguin portar-la, durant la tradicional processó del 15 d’agost”.

Procés de construcció

Pel que fa a la seva construcció, primer de tot, s’elabora una estructura metàl·lica sobre base plana, on s’introdueix el fang, amb mesures volumètriques, fins tenir una rèplica exacta de la Mare de Déu.

En paral·lel, és fan els motllos de silicona de la corona i de les mans, que són més delicats i amb més detall, que es reprodueixen, posteriorment, amb la resina i la fibra de vidre.

Quan el modelatge de fang està acabat, es construeixen motlles fragmentats d’escaiola, d’un sol ús. Aquests motlles, un cop assecats, es fa la reproducció de la figura amb una capa de gel-coat i dues de fibra de vidre, ajuntant els diferents motlles.

Un cop sec el material del farciment, es trenquen els motlles per quedar ja la figura definitiva. Es repassen les juntes i els acabats; i es fa una imprimació polivinílica. Finalment es pinta amb esmalt i oli, s’aplica vernís i es col·loquen els ancoratges metàl·lics a la base.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El mercat setmanal de la Seu d’Urgell torna al centre històric de la ciutat

Notícia següent

La Síndica de Barcelona pide garantizar los trámites a través del teléfono 010

Notícies relacionades