fbpx

L’Ajuntament de Roda de Berà reorganitza el servei de recollida de les restes vegetals

Avatar photo

A partir de l’1 de gener el servei de recollida de les restes vegetals canvia. L’Ajuntament ha decidit reorganitzar el servei per optimitzar recursos i evitar l’ús indegut que una part de la ciutadania i empreses de jardineria estaven fent del servei. Això ha provocat un sobre cost molt elevat per a les arques municipals que l’equip de Govern no vol que reverteixi en la ciutadania. 

Aquest replantejament del servei permetrà optimitzar-lo i oferir un millor servei i més personalitzat a través de la Deixalleria, on a partir d’ara se centralitzarà la recollida de les restes vegetals. La ciutadania tindrà dues opcions, podrà continuar abocant les petites restes vegetals, no llenyoses, al contenidor marró, el d’orgànica.

Per a la resta, s’hauran de portar a la Deixalleria, on els ciutadans aconseguiran amb cada aportació de més de 5 quilos nous segells al seu Passaport Verd, amb el qual podran arribar a assolir fins a un 10% de bonificació en la taxa de la recollida de la brossa de l’any 2025. Per la seva part, els petits industrials de la jardineria podran continuar dipositant les restes vegetals derivades de les seves tasques a la Deixalleria, fins a 200 quilos al dia, o bé portar-les a plantes autoritzades. 

Fins ara Roda de Berà comptava amb 33 caixes metàl·liques distribuïdes per tot el territori. S’ha constatat, però, que el servei no estava funcionant correctament. Moltes famílies abocaven en aquests contenidors altres residus o andròmines -tot i oferir el consistori un servei de recollida porta a porta gratuït.

Per altra banda, empreses de jardineria, fins i tot d’altres municipis, utilitzaven les caixes de forma il·legal, per abocar les restes derivades de la seva feina i estalviar-se el cost de la planta de tractament de residus, que és on, com a professionals, estan obligats a portar-les, i és un concepte que de fet cobren als seus clients. 

Aquestes males pràctiques han comportat un sobre cost del servei, ja que el tractament de residus considerats com a barreges té un preu d’eliminació molt elevat. D’aquesta forma, l’objectiu de la reorganització del servei és aconseguir restes vegetals sense impropis, és a dir, sense altres residus, i que puguin ser reconvertides en compost. 

D’acord amb l’ordenança de civisme i convivència ciutadana, a l’article 33, es prohibeix buidar, abocar o dipositar qualsevol mena de residu a la via pública. L’Ajuntament, a través de l’inspector de la via pública, vigilarà que la ciutadania o les empreses continuïn abocant residus allà on hi havia fins ara les caixes metàl·liques. Fer-ho comportarà sancions de fins a 750 euros. 

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

S’obren les inscripcions per a les activitats de Nadal d’Andorra la Vella

Notícia següent

Èxit de la Fira medieval de Castelldefels

Notícies relacionades